petek, 10. oktober 2014

Čili omaka giveaway

Homemade chili sauce - mild hot close

Zadnje čase se pri nas doma samo kuha in to zelo veliko kuha. Pa s tem ne mislim kuhanja naših obrokov, ampak se kuhajo domače čili omake, ki bodo služile za ozimnico. 
Že zadnjič sem predstavil recept in način priprave domače čili omake iz čilijev vrste Chocolate habanero, ki je kar precej pekoča in ni primerna za tiste, ki bi radi počasi vstopili v svet teh prelepih plodov.

S časoma sem tudi svojo uvedel v svet pikantne hrane, vendar pa ostaja v svojih okvirih ostrine in ima rada malo pikantno, ravno toliko da te požgečka po ustih in grlu.

S tem namenom sem se odločil in posebej zanjo pripravil domačo manj pekočo omako iz čilijev vrste Bishop`s Crown, ki jih zaradi njihove oblike imenujejo tudi kot Christmas bell. Ta čili spada v vrsto Capsium Baccatum in je z razponom med 5.000 do 30.000 skovilov med manj pekočimi čiliji. Tako kot pri nekaterih drugih vrstah, je tudi tukaj lahko loterija, saj lahko dobiš takšnega, ki skoraj nič ne peče, lahko pa dobiš takšnega,  ki te kar precej pogreje. Zaradi njihovega sladkega in sadnega okusa so primerni za solate, za polnjenje s sirom ali podobnim sestavinami, z nimi pa  sem delal tudi torto, ki  sem jo predstavil v objavi Čili torta.

Bishops crown chili choped far

Izdelava omake je potekala iz 1 kg čilijev Bishop`s crown in z enakimi ostalimi sestavinami ter po istem postopku, kot sem ga že opisal nedolgo nazaj v objavi Domača čili omaka. Recept in način izdelave si lahko ogledate  tukaj Domača čili omaka

Bishops crown chili close up

Ta čili omaka je res primerna za tiste, ki imajo radi malo pikantno.  V bistvu je primerna za tiste,  ki ne marajo preveč pekočih omak, kjer ostrina/pekočina omake prevlada celi jedi in potem hrana sploh nima več okusa, ampak samo peče v ustih.

Homemade chili sauce - mild hot all front

Ker je ta čili omaka prestala test moje preizkuševalke in še nekaj dobrih poznavalcev ter jo ne  prodajam (nalepke sem izdelal samo zaradi tega, ker ima končni produkt lepši izgled), sem se odločil, da obiskovalcu mojega bloga podarim eno stekleničko te domače manj pekoče omake.  Po dolgem času končno spet en giveaway na tem blogu.

GIVEAWAY!

Za stekleničko domače manj pekoče čili omake se potegujete tako, da:

- napišete komentar na blogu, kako pekoče je dovolj za vas oziroma kateri čili, ki ste ga poskusili,  je bil najbolj pekoč ali,

- lajkate Easy-recepti blog profil na Facebooku in to potrdite s komentarjem pod objavo Domača manj pekoča čili omaka+giveaway


Čas za podajo komentarja oziroma lajka/komentarja na FB imate do naslednjega petka, to je do 17.10.2014 do 23.59 ure. Naslednjega dne bo izbrana srečna dobitnica ali dobitnik, ki  bo prejel/a eno stekleničko domače čili omakce. 


SREČNO!


19 komentarjev:

  1. Omaka je tako lično zapakirana, da se kar sama ponuja :-). Sama sem letos odkrila "pekočo" hrano in se mi neizmerno dopade, vendar v mejah normale. Po opisu sodeč, bi mi ta vrsta čilija ustrezala. Do sedaj sem sprobala jalapeno in še kakšnega, pa žal ne poznam vrste čilija.
    Veselim se naslednjih objav na blogu, ki ga redno spremljam. Lp, I.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jalapeno je zelo podoben, vendar druge vrste Capsicum Annum. Po skovilih pa sta primerljiva.

      Izbriši
  2. Vsako leto posadim sadiko malih špičastih rdečih čilijev, ti so zame zelo pekoči. Tabasco mi je tudi fajn.

    OdgovoriIzbriši
  3. Imam namen preizkusiti ta recept, do sedaj sem namreč vedno sušil in mlel za ozimnico:). Trenutno so čiliji še na vrtu, da bo čimveč hkratnega pridelka (hot thai, cayenne, lemon drop, fatalie, anaheim). Bo pa mešanica večine izmed njih....
    Najbolj pekoči je bil do sedaj bhut jolokia (da sem ga probal) in fatalie (da ga redno gojim). Drugače pa odvisno od razpoloženja/priložnosti...včasih paše manj pekoč, včasih pa bolj:)

    OdgovoriIzbriši
  4. no, nisem ljubitelj preveč pikantne hrane, vendar je malo pikantna zelo dobrodošla. recimo po zelenjavici ali v raznih sirovih namazih na svežem ajdovem kruhu - da kr umeš kok je to dobr :)

    OdgovoriIzbriši
  5. super giveaway :) rada imam manj pekočo hrano, čili pa vedno dodam k rižoti in podobnim stvarem....najmočnejši čili, ki sem ga probala, je bil čili Bhut Jolokia ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Sama nisem posebej ljubiteljica pekoce hrane, nekaj srednje pekocega. Ker pa se potegujem za hot giveaway za dragega, javljam njegovo izbiro - Moruga, ki jo je lani sam vzgojil, drugace pa se Naga jolokia. Pa vse pohvale za super blog! Rada zahajam na branje in ideje.

    OdgovoriIzbriši
  7. Trenutno sem pri orange habanero, ki je do sedaj naj po pekočini... omaka po tvojem receptu iz njih je pa top! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli, da se je javila ena, ki se je sama preizkusila v pripravi omake. Hvala!

      Izbriši
  8. Za enkrat sem bil le pri kupljenem tabasku. Odkar sem pristaš domače hrane sem letos uporabljal zgolj domače pekoče feferone, naslednje leto bo na vrtu zagotovo tudi čili.Postajam vse večji ljubitelj pekoče hrane.

    OdgovoriIzbriši
  9. Sam uporabljam najpogosteje habanero in jalapeno :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Meni najbolj pekoči? Hmmm? Glede na to da sem LJUBITELJ pekočega, še svojega najbolj divjega nisem srečal. Still searching.
    Najbolj pekoč pa bo kar kakšen doma vzgojen čili. Če se mi prične kovcati, pomeni da je prestal test in da je ORENK šarf :D

    Letos posadil lonček feferončičev in lonček čilijev. Majke mi, so harali, hihi

    OdgovoriIzbriši
  11. Nisem ravno poznavalka čilijev. Le enkrat sem poskusila Japaleno, pa... tale omakca je zelo vabljiva... in stojim v vrsti :)
    Sončkast pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  12. Obožujem pekoco hrano. Verjetno je bil najmočnejši,ki sem ga poskusila sky pointing cili. No,za tega vsaj vem. ☺ Se potegujem za to zelo privlačno omako.
    Lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  13. Pri meni ni nikoli dovolj pekoče :). Lani sem tudi sam pripravljal extra hot pekočo habanero omako. Letos pa še čakam, da čiliji dozorijo :).

    OdgovoriIzbriši
  14. Pekoče imam rada že zelo dolgo, na malo pekoče omakice sem postala že imune hehe Vendar pa je zame ravno prav, ko začutim še okus ostale hrane in ne semo pekočino v ustih :) Najbolj pekoč čili ne vem kater je bil, saj ne poznam vrst a to kar imamo mi na vrtu definitivno ni extra pekoč :D

    LP A.S :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Meni je pa najljubše srednje pekoče, ravno toliko da ne prevlada nad ostalimi okusi.
    Lep dan, A.

    OdgovoriIzbriši
  16. Sem ljubiteljica manj pekočega, všeč mi je pa, če ostane okus v ustih po pekočem, tako da se mi zdi, da bi tale omaka bila ravno pravšnja. Je pa mož izjemen ljubitelj pekočega, všeč mu je npr. omaka Trees Can't Dance...in podobne. Tudi doma smo že pripravljali (bolj neuspešno) omake..., jaz osebno raje kakšne čatnije.
    Lep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  17. Obožujem pekoče jedi. Vse! Od malce manj pa do zelo.
    Najbolj pekoč čili pa je bil neznanega imena zame in porekla, prinešen iz tujine, ko 5 mm zadostuje za zelo pekočo paradižnikovo juho.
    Zelooooo bi bila vesela tele omake, zgleda in bere se slastni.
    Lp

    OdgovoriIzbriši