sreda, 24. december 2014

Čokoladni liker s čiliji + GIVEAWAY

Chocolate liquor with chili scull in dark
 
Uff, šele sedma objava ta mesec. Ta mesec sem res nedosleden z objavami, vendar se bom kljub obilici dela v službi in doma potrudil, da do konca leta spišem še kakšno objavo. Do takrat pa vas bo "grela" in vam ponujala možnost do nagrade, današnja objava božičnega čokoladnega likerja s čiliji. 

Ja spet objava o čilijih, vendar pa me je k njej spodbudil sodelavec, ki je pred časom naredil svojo verzijo čokladnega likerja s čiliji in ga poimenoval Habombanero - sestavljenka iz Habanera in bombe. Poleg čilijevega žganja Grlorez, ki sem ga že predstavil lansko leto, bi bila steklenička čokoladnega likerja s čiliji idealna ideja za darilo. Ta čokoladni liker s čiliji pa je primeren tudi za ženske, saj ni tako zelo pekoč, kot čilijevo žganje. V bistvu je tako, kot da bi jedli čokolado s čiliji, vendar v tekoči obliki.

Chocolate liquor with chili bottles in row with chili

Poleg tega je priprava čokoladnega likerja zelo enostavna in na spletu obstaja veliko različnih verzij priprave. Ker pa jaz ne bi bil jaz, in ne bi bil zadovoljen, če ne bi naredil nekaj po svoje in izven osnovnih receptov, sem se tokrat lotil priprave čokoladnega likerja v bolj božični verziji in z dodatkom čilijev. 

Chocolate liquor with chiliscull bottle close up


Ker bodo nekatere flaške božična darila, sem skuhal čokoladnega likerja s čiliji kar 3 litre, zato bodo tudi sestavine navedene za toliko količino. Kljub temu, pa lahko recept z lahkoto prilagodite in priredite tudi za 1 liter, tako da vsako sestavino delite z 3.

Čokoladni liker s čiliji (božična izvedba)

Chocolate liquor with chili 6 bottles with chilies
 - 3 litre mleka
- 600 gramov rjavega trsnega sladkorja
- 600 gramov čokolade v prahu
- 3 cimetove palčke
- nekaj posipov muškatnega oreščka
- 6 žlic domačega vanilijevega ekstakta (recept oz. objava prihaja kmalu)
- 6 dcl ruma v katerem so bili namočeni  3 čiliji vrste Chocolate habanero + ena četrtinka čilija jalapeno

V steklenico s širšim vratom vstavimo čilije vrste Chocolate habanero in jih prelijemo z 6 dcl ruma ter zaprto steklenico postavimo v temen in hladen prostor za 1 teden. Nekateri jih puščajo dlje, vendar bo za manj pekočo varianto 1 teden ravno dovolj. 

Rum with chocolate habanero chili in bottle 1 week old

V večjem loncu na srednji temperaturi skuhamo mleko, sladkor, cimetove palčke in muškatni orešček. Ko se sladkor razstopi in mleko zavre, vanj presejemo čokolado v prahu, ki jo dobro vmešamo ter  kuhamo naprej na nizki temperaturi še 5 - 8 minut, da se celotna tekočina zgosti.
Odstavimo iz štedilnika in vmešamo vanilijev ekstrakt in rum, v katerem so bili namočeni čiliji. Vse skupaj dobro premešamo in še vročega natočimo v steklenice (prej odstranimo cimetove palčke). 

Čokoladni liker ni tako gost, kot tisti, ki jih delajo iz pudingov, še vedno pa ima čokoladen okus z dodatkom božiča in le rahlo se okusi malo pekočine (vsaj tako pravijo sodelavci). 

GIVEAWAY !!!

Tudi ta mesec nisem pozabil na zveste in tudi tiste "slučajne" obiskovalce mojega bloga. Tokrat bom nekomu podaril stekleničko - bombo tega čokoladnega likerja s čiliji. 

Chocolate liquor with chili in bomb bottle with chili on top

Za sodelovanje vam je potrebno:
- vnesti komentar pod to objavo, v katerem napišete ali  raje kupujete božična darila oziroma  jih sami izdelujete, 
 
- lajkate in delite objavo objavljeno na Easy-recepti Facebooku in to potrdite s komentarjem pod objavo Čokoladni liker s čiliji + giveaway
 
Čas za podajo komentarja oziroma lajka/komentarja na FB imate do ponedeljka, to je do 29.12.2014 do 12.00 ure. Zvčer bo po ustaljenem postopku izbrana srečna dobitnica ali dobitnik, ki  bo vsaj do silvestrovega prejel/a stekleničko čokoladnega likerja s čiliji, da si bo lahko popestril silvestrsko noč. 

SREČNO!!!


20 komentarjev:

  1. Vecinoma jih kupim ker mi za diy darila zmanjka casa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vedno jih kupim. :) Tanja K.

    OdgovoriIzbriši
  3. To pa zgleda super! Nora sem na vse kar je povezano s čilijem..posebej pa če je zraven še čokolada...mmmm :) Drugače sem pa jaz stare šole človek...vse rada naredim sama...od venčkov, do piškotov, daril...da ne govorim o božičnih voščilnicah...ni lepšega, kakor dobiti po pošti (tapravi seveda) voščilnico, ki jo je nekdo naredil sam. Zame je to res lepa gesta.

    OdgovoriIzbriši
  4. Letos so kar doma narejena, nekaj tud po tvojih recepturah ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Domače, take najraje tudi dobim!!

    Zato bi bila te flaške reeeeeeeeeeeeees vesela :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Veliko jih naredim sama, nekaj pa jih tudi kupim. Lp

    OdgovoriIzbriši
  7. Načeloma se pri nas ne obdarujemo. Če pa že pride prilika, pa naredimo kaj sami :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Vedno jih kupim, ampak poskrbim za osebno noto ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Letos sem jih pripravila sama :) Razveselila jih bom z domačo granolo in domačo vročo čokolado :)
    Nina :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Načeloma jaz sama delam darila- letos sem podarila domače pralineje in domačo marmelado.

    OdgovoriIzbriši
  11. Oh, kol'k se v vaši kuhinji dogaja.... Vedno ustvarjalni, vedno izvirni.
    Darila pa... kombinacija obojega. Nekaj naredimo doma, nekaj pa... rada nas obdarim z izdelki slovenskih ustvarjalk.Tudi sebe:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Darila so vedno doma narejena, mala pozornost.😀

    OdgovoriIzbriši
  13. Veliko večino jih naredim sama, nekaj pa jih tudi kupim, da naredim super kombinacijo.

    Vse narejeno tudi pri FB objavi. ;)

    OdgovoriIzbriši
  14. Prvo zaželim lepe Božične praznike...nekaj daril nakupiva,nekaj narediva..odvisno komu so namenjena...eno izmed današnjih "daril" je bilo božično kosilo za razširjeno družino,ki se je končalo pred dvema urama :)) ..Vrtejbenka

    OdgovoriIzbriši
  15. Božičnih daril ne kupujemo - sorodnike in prijatelje obdarujemo z domačimi proizvodi: jaegermeister, paradižnikova omaka, sataraš, rdeča pesa, marmelade, kompoti, čaji ...
    Vse dobro v prazničnih dneh!
    Dee Dee

    OdgovoriIzbriši
  16. Naša darila so namenjena otrokom, torej kupljena. Skupaj pa uživamo v kuhinji, danes ob pripravi jabolčnega "štrudla" z vanilinevim sladoledom :-).
    Na FB žal nisem mogla lajkat, ker nisem član.
    Lepe praznike vsem.

    OdgovoriIzbriši
  17. Božična darilca vedno malo pokombiniram, odvisno za koga so. Vsekakor se potrudim, da je vsaj zavijanje, v primeru da je darilo kupljeno, narejeno z občutkom in po možnosti iz recikliranih materialov. LP
    Urška G.

    OdgovoriIzbriši
  18. Letos sem naredil čatni s čiliji, v kombinaciji z malino in temno čokolado. Za nekatere bolj, za nekaterepa manj pekoče. To bo tudi darilo prijateljem, seveda s kakšno dobro kapljico.

    OdgovoriIzbriši
  19. Pozdravljen!
    Tudi pri nas smo malo nori na čili, zato sem teden dni nazaj prvič naredila vanilijev liker s čiliji. Zelo podobno, samo, da sem namesto čokolade v prahu uporabila vanilijev puding in sem v mleku kuhala tudi vanilijev strok. Zanima me kako ga vi skladiščite in v kolikšnem času ga je dobro porabiti. Danes sem namreč ugotovila, da je moj zavrel. Imela sem ga, na hladnem v kleti, v steriliziranih steklenicah. Je morda to problem? Ali je pomembna tudi količina sladkorja? Je dovolj cca. 2 dl ruma za 1.5 l mleka?
    Hvala za odgovor. :)

    L.Z.
    3colourhappiness.wordpress.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oj,

      skladiščim ga v hladni shrambi, porabimo ga pa kr precej hitro (1-2 meseca). Zakaj je zavrel, mi ni jasno, saj je lahko več dejavnikov. Tudi sam se videl, da delajo likerje iz pundinga, vendar tega nisem nikoli prakticiral in ne vem kako se obnese. Verjetno pa puding ni bil dovolj skuhan in so bakterije po flaširanju še vedno delovale in zato je vsa stvar zavrela. Koliko alkohola v liker, pa je čisto odvistno koliko močnega imate radi. Za nekatere je dovolj, za druge premalo. Nam ustreza 2 dcl v 1 liter.

      Izbriši