ponedeljek, 26. januar 2015

Cvetačna juha iz Cavolfiore viola Catanese

Cvetačna juha Cavolfiore viola Catanese with crotons

Ko sem v soboto zjutraj prišel na tržnico, me je čakalo novo presenečenje  in to v vijolični barvi. Zelo me je zanimalo, le kaj bi lahko bilo v vijolični barvi razen melancanov? Vse je bilo takoj jasno, ko je Gospodar Žiber predme postavil velik zaboj mladih vijoličnih cvetač vrste Cavolfiore viola Catanese. Le kako se ne bi na prvi pogled zaljubil v to vijolično barvo.

Cavolfiore viola Catanese solo


Pri Žiberjevih že nekaj let vzgajajo navadno cvetačo, ki jo poznamo vsi kot navadno belo cvetačo, letošnjo sezono (konec lanskega leta) pa so poiskusili še z vzgojo nove vrste Cavolfiore viola Catanese, katere semena je prinesel iz Italije. Ravno ta teden, so bile te majhne in za nekatere vizualno privlačne vijolične cvetačice že dovolj velike, da jih je lahko pripeljal na tržnico. 

Cvetača spada med kapusnice in izvira iz sverovzhodnega Sredozemlja. Cvetača je bogat vir vitaminov in mineralov, vsebuje pa malo kalorij. Pri vitaminih lahko izpostavimo vitamin K, ki je pomemben pri strjevanju krvi, prav tako pa vsebuje tudi veliko vitamina C. Je lahko prebavljiva, ker vsebuje lahko prebavljive beljakovine in odlično vpliva na prebavo ter presnovo, zaradi česar je primerna tudi za želodčne in črevesne bolnike. Med zdravilne lastnosti cvetače bi lahko zapisali, da odvaja vodo, pomaga pri težavah ledvic in mehurja, pospešuje nastajanje krvi, krepi imunski sistem, preprečuje okužbe, znižuje krvni tlak in zmanjšuje tveganje za nastanek raka. 

Če sem iskren, sem v trgovinah že videl vijolične glave cvetače, vendar me verjetno zaradi njihove velikosti in vijolične barve, ni pritegnila, ker je delovala precej umetno. Pri teh mladih, še ne do konca razvitih in zraslih cvetačicah, pa me je ta vijolična  barva očarala, saj sem vedel, da je zrasla tako kot mora in ni bila umetno vzgojena. 

Cavolfiore viola Catanese cut and cleaned

Nekateri ne marajo cvetače ravno zaredi njenega vonja pri kuhanju. Če sem iskren bi se včasih lahko štel mednje tudi sam, vendar, če cvetačo pripravimo na pravilen način, potem tudi tega vonja ni zaznati. Cvetačo je treba pripravi hitro in dolgotrajno kuhanje povzroči ravno ta neprijeten vonj.  Verjetno pa je bil najbolj utrgan in odklopljen recept, kjer sem uporabil cvetačo ravno Limonin puding, ki sem ga predstavil v objavi Limonin puding presenečenja

Največjo napako naredimo, ko pri pripravi cvetače v kuhinji uporabimo samo glavo cvetače, liste in stržen pa zavržemo. Pri cvetači, tako kot pri nekateri drugi zelenjavi (npr. pesi, brokoliju itd) so uporabni tudi listi in pa stržen, ki ga samo olupimo, da pridemo do mehkega dela. 

Cvetačna juha Cavolfiore viola Catanese

 

Cvetačna juha Cavolfiore viola Catanese front

- 500 gramov cvetače (skupaj z listi in olupljenim strženom)
- 2 srednje velika krompirja
- srednje velika rdeča čebula
- strok česna
- liter zelenjavne jušne osnove (gre tudi samo z vodo, venar je treba juho dosoliti, da dobi okus)
- sol, poper in dve žlici olivnega olja

Cvetačice operemo, glavice nalomimo ali narežemo na manše betke, stržene olupimo do mehkega in narežemo na manjše kose ter narežemo liste. Krompir olupimo in narežemo na manjše kockice.
Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo, ji dodamo česen da zadiši in v lonec stresemo betke cvetače, narezan stržen in krompir.
Na kratko prepražimo (1 min) in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo na srednji jakosti 15 minut. 
Po 10 minutah kuhanja v lonec dodamo še narezane liste (ki se kuhajo krajši čas). 
Lonec odstavimo iz štedilnika in s paličnim mešalnikom zmiskamo, da dobimo zelo gladko juho. 
Na majhni jakosti jo počasi še dogrejemo ter solimo in popramo po okusu. 

Kljub temu, da ne uporabljam smetane, je bila juhica po izgledu in okusu precej podobna kremni cvetačni juhi. 

Cvetačna juha Cavolfiore viola Catanese close up

Postreženo cvetačno juho lahko obogatimo z nekaj popečenimi kockami kruha, katerega smo prej  navlažili z nekaj kapljicami olivnega olja.

Na žalost je zaradi uporabe listov in strežena prevladala bolj zelena barva, upanje pa sem imel, da bo juhica imela odtenek vijolične barve.


4 komentarji:

  1. Taaaaako lepa!!!! In vreme je kot nalašč zanjo. Dokler je ne najdem, vijolične, bo kar z belo. Krasna ideja! Hvalaaaaaaaaaaaa!

    Bodite lepo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi pri nas je navadno bela, tokrat pa se nisem mogel upreti ;)

      Izbriši
  2. Obožujem kremne juhe vseh vrst in tvoja izgleda res zelo dobra. Cvetača na sliki je pa res krasna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pri nas kar tamala toliko forsira, da večkrat jemo juhice. Ja tale cvetačica pa je krasotica.

      Izbriši