torek, 20. januar 2015

Francoska torta z olivami / French olives cake

French olives cake front

Se vam zdi naslov malo zavajajoč, glede na prvo fotografijo? Tudi meni bi se zdel, ker tole na fotografiji izgleda bolj kot neke vrst kruh ozirom kolač, ne pa torta, kot je navedeno v naslovu. Vendar pa se vsi motimo, saj gre za vrsto slane torte z imenom Francoska torta z olivami (v originalu French olives cake), ki je pečena v podolgovatem pekaču, da se lepše speče in posledično še lažje razreže, ko je že pečena. 

Kot ste iz preteklih objav že razbrali, vso sezonsko zelenjavo kupujem na Ljubljanski tržnici pri družini Žiber oziroma bolj znani kot GospoDAR sonca.  Poleg pridelave zelenjave, pri Žiberjevih pridelujejo tudi odlično olivno olje iz starih Piranskih sort kot so Piranska Buga, Piranska Komuna, Piranska Černica in Piranska Štorta ter drugih kot je Leccino. In tisti, ki hodite mimo njihove stojnice, ste verjetno opazili velik plastičen zaboj, ki je poln temno zeleno-rjavih oliv. V tem zaboju so obdelane in pripravljene za uživanje olive sorte Piranska Štorta. Gre za podolgovato oljko z malce zavihano koščico, ki je zelo iskana in jo uvrščajo na vrh sortnega nabora namiznih oljk. 

Piranska Štorta v skledici

Ker sem tudi sam velik ljubitelj oliv in njihova stalna stranka, sva se z gospodarjem Egidio Žibrom pogovarjala o njihovih oljkah. Pogovor je nanesel na to, da sva se pogovarjala v katerih jedeh se da uporabiti njihove oljke vrste Piranska Štorta. Na koncu pa mi je dal izziv, da ga presenetim in poskušam iz njegovih oljk narediti sladico.

Piranska Štorta od blizu

Sladico? In to iz oljk? Oljke oziroma olive imajo tako specifičen okus, da se sladice iz njih ne da narediti. Preiskal sem cel kup spletnih strani, kjer sem iskal vsaj nekaj kar bi bilo podobno sladici, ki bi bila narejena iz oljk, vendar nekaj takšnega ne obstaja. Na koncu sem obupal in sprejel kompromis ter se odločil, da naredim slano torto z olivami. Čeprav v resnici niti ne izgleda kot sladica ali torta, pa se vsaj po imenu lahko približa sladici. Odločitev je padla, da naredim Francosko torto z olivami, ki je precej znana po svetu in zelo enostavna za pripravit, vendar na svoj način in z domačimi sestavinami.



Francoska torta z olivami

French olives cake baked and served
 - 3 jajca
- 150 ml olivnega olja
- 150 ml vina Souvignon
- 200 g pirine moke
- žlička vinskega kamna
- 100 g sušenih paradižnikov
- 100 g oliv Piranska Štorta
- 100 gramov dimljenega sira (Gauda)
- poper

Predpriprava:
Paradižnike narežemo na manjše kose, sir naribamo in izkoščičimo olive. Namastimo in pomokamo podolgovat pekač za peko. 

Priprava:
Z mešalnikom (lahko tudi na roke, če se vam da) zmešamo jajca, med mešanjem vlijemo še olje in vino ter v nastalo mešanico presejemo moko in vinski kamen.  Vse skupaj dobro premešamo, nato pa v mešanico stresemo narezan paradižnik, sir in izkoščičene olive. Nastalo zmes premešamo in vlijemo v pekač. Nič ni narobe, če se vam zdi zmes pretekoča, saj takšna mora biti v osnovi. Prav tako je ni treba soliti, so ji slanost dajo olive in dimljen sir.

Peka:
Pečemo v ogreti pečici cca 40 - 45 minut na  180 stopinjah. Pečeno je takrat, ko skorjica postane lepo čvrsta in rahlo zapečena.

Pečeno slano torto postavimo na rešetko, da se ohladi. Čeprav je najboljša še topla, ker je sir v notranjosti še malo tekoč, je tale krasotica romala naslednji dan zjutraj na tržnico. 

French olives cake cut slice

Zvečer med fotkanjem sem bil pod hudo preizkušnjo, da sem se zadržal in je nisem probal. Namreč zaradi drugih  obveznosti sem jo spekel šele ob 11 zvečer,  posledično je zaradi  nje dišalo po celem stanovanju, jaz pa sem se pred časom odločil, da ne jem več jajc in sira.  Kot ima kolegica iz Kulinarike zapisano "Kjer je volja, tam je pot", sem se zadržal, jo fotografiral, spakiral in jo naslednji dan zjutraj odpeljal na tržnico. 

French olives cake top shot
Najprej je bila predstavljena Žiberjevim, nato pa ste lahko tudi tisti, ki ste bili dovolj zgodni, deležni koščka, saj jo je gospodar Žiber razrezal in delil njegovim zgodnjim strankam. Po odzivu Žiberjevih in tistih, ki so/ste jo poiskusili, je bila ta Francoska torta z olivami zadetek v polno. 

Pa pravijo, da je potrebno vsako jed probat, predno jo postrežeš gostom.  Poleg tega nikoli ne veš, kaj te čaka zjutraj na stojnici GospoDARja sonca ;)



11 komentarjev:

  1. Slinim se...svaka čast, da je nisi niti probal...jaz bi celo zmazala :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verjemi, da jo tudi na tržnici zginila kar precej hitro.

      Izbriši
  2. Hja, res je takoooooo zelooooo mikavna, da vprašanje, koliko nas bi se uprlo vonju ob pogledu na tole slastno jed... Jo pripravim ob kakšnem srečanju in poročam o odzivih... no, če uspe:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tole ti mora sigurno uspeti, je tak čist trotl-ziher varianta, da ne moreš falit. V originalu, dajo namesto sušenega paradižnika punko in uporabijo gruyere sir.

      Izbriši
  3. A veš, da te razumem. Ob takih dobrotah je kar težko vztrajat :) Tole je moglo bit božansko in tudi videt je krasna. Tebi res vse uspe!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tale uspe verjetno čisto vsakomur, ker ni nobene znanosti. Vse zmešaš in spečeš ;)

      Izbriši
  4. Izgleda čudovito in, glede na slastne sestavine, sem prepričana, da je slastna.
    Samo eno vprašanje imam: "V originalu, dajo namesto sušenega paradižnika punko in uporabijo gruyere sir." Kaj je to punka?

    OdgovoriIzbriši
  5. Zgleda slastno! A misliš, da bi se dalo vino nadomestit z vodo ali čim drugim? Imam namreč čisto vse doma, razen tega ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda se da. V nekaterih receptih ga nadomestijo z mlekom. Verjetno pa ima kakšen sosed deci pa pol vina ;)

      Izbriši
  6. Odlično izgleda! Tudi sama večkrat naredim nekaj podobnega ... tozzetti z olivami in timijanom ali zrezana štručka s feto in pehtranom sta na blogu. Namesto jajc jaz dam jogurt, z dodatki, ki obogatijo štruco, se pa da poigrati, kolikor hočemo. To naredim tudi kot predjed ali kar tako, ko imam goste in je vsem zelo všeč.
    Tvojo varianto bom pa poskusila čimprej.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ojoj, fenomenalno :)lp asja

    OdgovoriIzbriši