petek, 9. januar 2015

Tortica Perle

Perle cake diamnond pattern front
Upam, da niste eni od tistih, ki so si takoj po novem letu zadali obljubo, da se bodo letos vzdržali sladkega, saj letošnje leto začnem takoj z objavo o tortici Perle. Tortica Perle, kot sem jo poimenoval, je bila narejena čisto v ženskem stilu s srebrnimi perlicami, manjšim cvetom in diamantnim vzorcem na tortici, ki se na fotografijah slabše vidi. 

Toliko dela, kot mi ga je zadala izdelava te torte, še nisem imel pri tako majhni torti. V bistvu je bil izziv, kako izdelati diamantni vzorec na sladkorni masi brez namenskega orodja - šablone za diamantni vzorec. Po pregledu večjega števila filmčkov na youtubu na temo diamantnega vzorca na tortah, sem ugotovil, da večina te diamantne vzorce izdeluje z različni šablonami, le redki se odločijo za ročno izdelavo. Ker pa spadam med te redke (v bistvu je to izgovor, ker nimam šablone), sem se odločil, da izdelam diamantni vzorec na roke. 


Perle cake diamnond pattern  close up on rose really close

Diamantni vzorec na tortah je velikokrat narejen iz linij, ki so pod kotom 45 stopinj, zato sem se spomnil, da ima tamala še neuporabljen geotrikotnik, s katerim sem si pomagal pri risanju linij v sladkorno maso na torti. Za tiste, ki boste kdaj probali na roke izdelati diamantni vzorec na torti samo nekaj uporabnih nasvetov:

- vzorec vrišite takoj, ko torto oblečete v tičino maso, saj je takrat masa še mehka in voljna (če vzorca ne narišete takoj in je torta že nekaj časa v hladilniku, se sladkorna masa strdi in potem je cel problem vtisnit vzorec na ohlajeno in delno strjeno sladkorno maso)
- pri risanju vzorca si je najlažje pomagati kar z geotrikotnikom in koleščkom s širokim robom ali pa topim delom noža, da ne prerežete sladkorne mase
- vedno začnite na obodu torte
- kakšen vzorec boste delali oziroma velikost diamantov (manjši ali večji) je odvistna tudi od velikosti torte. Za lažjo izdelavo pravilno razporejenih in enakomernih diamantov si najprej izračunajte obseg torte  po formuli za obseg kroga kot sledi: obseg = 3.14 x premer torte (spet smo nazaj v osnovni šoli ;) )  Potem številko obsega torte razdelimo na enakomerne razdalje, da dobimo lepo mrežo diamantov. Za primer: torta premera 28 cm, obseg je 28 cm x 3,14 =  87,92 cm. To potem delimo z 4 in dobimo 21,98 kar pomeni, da naredimo lahko naredimo 22 linij v razmaku 4 cm po obodu torte (tista mala razlika se izniči zaradi debeline linij)  
- vzrorec se vrisuje (vtisne) tako, da geotrikotnik s krajšo stranico postavite ob vznožje torte, daljša stranica pa se dotika oboda torte.  S koleškom ali topim nožem potem po daljši stranici vrišete linijo, premaknete za 4 cm in ponovite tako za cel obod. Nato geotrikotnik obnete na drugo stran in ga nastavite tako, da se spodnji del (špica) dotika spodnjega dela že vrisane linije in začnete vrisovati linijo na drugo stran. Tukaj je veliko lažje, saj ni meriti razmaka, ampak  samo premikaš geotrikotnik na vsak spodnji del že vrisane linije. 
- za vrisovanje na zgornjo ploskev rabite daljše ravnilo (ali kak drug primeren raven predmet) in samo povezujete linije iz oboda torte čez zgornjo ploskev. 

Perle cake diamnond pattern top shot

Tokrat sem delal ledeno torto, zato sem imel tudi nekaj pomislekov glede oblačenja v sladkorno maso, ker med kremama ni plasti biskvita, ki bi držale torto v popolni obliki. Kljub temu, da pri kremam ne uporabljam želatine, je torta vseeno obdržala svojo obliko. 

Torta je bila sestavljena iz čokoladnega biskvita, rahlo namočena z razredčenim rumom, polnjena z vanilijevo in čokoladno kremo, oblečena v sladkorno maso Smartflex Velvet iz spletne trgovine Dekoracija sladic.si

Torta je bila okrašena tudi s perlicami, ki so bile potisnjene v vsako stičišče diamantov. Na tortici pa je bila manjša rožica narejena iz sladkorne mase Smartflex Flower. 

Perle cake diamnond pattern sclose up on perla

Upam, da ne zamerite, ker so fotke zadnje čase malo bolj čudne, saj mi preglavice dela fotografska oprema. Neki čudni škrati so se prikradli v mojo opremo. 
 


11 komentarjev:

  1. Oooo DB!! Takšno torto bi pa tudi jaz imela! Prelepa je, ampak res prelepa. In koliko dela si imel z njo.Res si potrpežljiv, vztrajen in natančen. Zahteven mojster, se mi zdi :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Keltika. Ker sem delal tak vzorec prvič je bilo res veliko dela in časa, čeprav sedaj vem, kako se to lahko naredi brez kompliciranja. Za drugič bom že vedel.
      Mojster sem pa takšen kot si ti mojstrica v papirni tehniki, samouk vendar se znam potruditi ;)

      Izbriši
  2. Wow, jako elegantna i lijepa torta, svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, neverjeten si! Torta je takooooooo čudovita! Mislim, da je ni ženske duše, ki se je ne bi razveselila. Verjamem, da je Tanja bila zeloooooooooo prijetno presenečena...
    Na nove podvige!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja Sabina res sm bila prezadovoljna....so se mi ucke mal orosile ko sm jo zagledala....pa tok okusna ledena torta ooooo res ekstra.....mi je blo pa kr mal hudo pri srcu ko sm brala koliko dela je imel gospod. Res sm zelo hvalezna za torto

      Izbriši
    2. Hvala Sabina, tudi jaz sem bil presenečen, ko sem končal ;)

      Izbriši
  4. Pozdravljeni. Lepo prosim za info, koliko sladkorne mase SmartFlex potrebujem za torto s premerom 28 cm?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čist odvistno katere znamke je in kako na tanko jo lahko razvaljate. Če gledamo količinsko jo je za 28 cm dovolj cca 300 gramov. Ampak, če boste delal i s tako količino, vam jo ne bo uspelo lepo pokriti, saj jo je premalo, da bi bilo rokovanje z njo lahko.
      Pri oblačenju tort v sladkorno maso se vedno uporabi veliko večja količina, da se lahko masa razvalja na veliko večjo površino kot je premer torte. Če je npr torta premera 28 cm in višine 8 cm, se masa razvalja na krog minimalno premera 60 cm (še bolje je več), da se torta z lahkoto prekrije in se pri oblačenju ne naredijo volančki na spodnjem delu. Višek se itak odreže in lahko uporabi za drugič ali pa za kakšne figurice in okraske.
      Kupovati sladkorno maso, samo za eno torto je težavno, saj jo je potrebno kupiti več, kot pa se je porabi pri oblačenju.
      Če boste delala prvič, bi vam svetoval vsaj 750 gramov, da jo boste lepo oblekla, drugače boste imela problem (spodnji rob).

      Izbriši