ponedeljek, 16. marec 2015

Spomladanski zavitki

Vegan spring rolls with garlic sauce front

Zopet je na vrsti Mercatorjev izziv v sklopu njihovega projekta KuhaM. Do sedaj se je na blogu zvrstilo že pet izzivov, ki so bili v povezavi :
- o ozimnici, kjer sem predstavil Mini jabolčna pito
- o tradicionalnem slovenskem zajtrku, kjer je bila objava o Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače
- o prazničnih jedeh, kjer sem predstavil Novoletno sladico s penečim vinom in malinami
- o zdravih smoothijih, kjer sem predstavil Smoothi na dan, ter
- o zdravih krofih, kjer sem predstavil Kokosove krofe

Tokratni izziv je bil kot naročen zame, saj so mi takšne jedi pisane na kožo. V tokratnem izzivu smo morali  predstaviti majhne zelenjavne grižljajčke oziroma spomladanske zavitke. 

Vegan spring rolls one bite close up
 
Včasih, ko še nisem imel tako "zelo rad" zelenjave, si kaj takšnega sigurno ne bi šel pripraviti, sedaj pa je to neke vrste hrana za mojo dušo. Čeprav jih lahko ocvremo, pa takšne spomladanske zavitke pri nas jemo kar surove.  Še najboljši so, če jih pomakamo v kakšno močnejšo pomako, kot je humus s sušenimi paradižniki ali pa najpreprostejša česnova omaka, ki sem jo predstavil že v objavi Brokoli v česnovi omaki

Vegan spring rolls ingridients horizontal

Verjetno bi se tudi več ljudi odločilo pripraviti domače zavitke, vendar pa je bilo včasih težko dobiti rižev papir iz katerega so narejeni ti spomladanski zavitki. Včasih smo ta rižev papir iskali po specializiranih trgovinah z azijsko prehrano, sedaj pa lahko rižev papir dobiti tudi v večjih supermakrteih, kot je Mercator in sicer na oddelku, kjer so azijske sestavine. 


Pri izdelavi spomladanskih zavitkov skoraj ne morete zgrešiti, saj lahko vanje nadevate katerokoli vrsto sveže zelenjave, če jo le imate radi. 

Spomladanski zavitki

Vegan spring rolls on plate

- 15 komadov riževega papirja
- rdeča paprika
- zelena paprika
- dva korenčka
- kumarica
- 50 gramov mlade špinače
- 100 gramov dimljenega tofuja

Najprej se lotimo čiščenja in rezanja zelenjave ter tofuja. Vso zelenjavo operemo in narežemo na zelo tanke palčke (Julienne). Lahko si tudi pomagamo s posebnim rezalnikom za Julienne rezanje, drugače pa z nožem režite čim bolj tanke in enakomerne kose - palčke dolžine 5 cm. Mlado špinačo samo operemo pod vodo in liste osušimo. 

Vegan spring rolls ingridients on board
Ko imamo pripravljeno vso zelenjavo se lotimo sestavljanja spomladanski zavitkov. V naslednjih fotografijah vam bom prikazal enostaven način izdelave spomladanskih zavitkov.

Najprej list riževega papirja za 5 sekund pomočimo v toplo vodo (globok krožnik) in ga položimo na mokro kuhinjsko desko. Če deska ne bo mokra, se bo rižev papir hitro zalepil nanjo, zato jo pred vsakim polaganjem riževega papirja nanjo malo zmočite. 

Vegan spring rolls rice paper wet on board

V spodnji del papirja začnemo zlagati 3 liste mlade špinače, malo palčk kumaric, 3 rdeče in 3 zelene paprike, 3 palčke dimljenega tofuja in  malo korenčka. 

Vegan spring rolls vegatable on rice paper top

Spodnji del riževega papirja zavihamo navzgor in začnemo delati svaljek. 

Vegan spring rolls rolling to middle

Malo pred sredino se ustavimo in oba stranska dela zavihamo proti sredini.


Vegan spring rolls side rice paper fold inside
Zavijemo do konca, da dobimo spomladanski zavitek. Ker je rižev papir precej lepljiv, ga ni treba z ničemer posebej lepiti, saj se kar sam zlepi skupaj. 

Vegan spring rolls rolled to finnished

Narejene spomladanske zavitke odlagamo na krožnik, pri tem pa pazimo, da jih odlagamo med seboj malce narazen, da se ne zlepijo med seboj. 

Kot sem že zgoraj napisal, jih je najbolje pomakati v kakšno dobro pomako, ki je tokrat česnova omaka. Recept za česnovo omako si lahko ogledate tukaj.

Vegan spring rolls dipp in garlic souce close up

Najbolje je, da se spomladanske zavitke poje še sveže, drugače pa jih lahko spravite za nekaj ur v neprododušno zaprto posodo, da se ne izsušijo.

 

7 komentarjev:

  1. Savršeno, taman imam listove doma, još samo da nabacim povrce

    OdgovoriIzbriši
  2. Savršeno, taman imam listove doma, još samo da nabacim povrce

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, popolno, kot piše Tamara! Sama še nisem nikoli preizkusila riževih listov, čeprav me je že zamikalo... pa bom... in bomo... zagotovo je okusno. Ne dvomim. S tole omakco sploh:)
    Kakšen namig glede prekajenega tofuja? Meni vsi niso okusni, prej nasprotno. Od prekajenih mi je so sedaj bil všeč le Alnaturin, iz Dm. Katerega uporabljate vi?
    Pomald že trka... odprite ji vrata na stežaj:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Riževi listi so prava stvar za takšne zavitke. Čeprav so na začetku trdi, se čez 5 sekund v topli vodi zmehčajo in se da z njimi prav lepo delati, samo hitra moraš biti.
      Pri dimljenih tofujih iščem vedno takšne, ki so najbolj dimljeni, najbolj temni. Tudi meni je všeč ta Alnaturin, drugače pa mi je iz Kalčka Dennree dimlje tofu. še najboljši, ker je zelo čvrst in ni takšen kot drugi, ki so mehki in kot neke spužve. Ta Dennree je že bolj podoben dimljenemu siru.

      Izbriši
    2. Danilo, hvala! Poskusim z 'vašim' tofujem, imajo to znamko v Bio si. Poročam, kako sem čarala z listi....
      Ujemite sonček!

      Izbriši
  4. Take zavitke sem jedel v Saigonu in mi ni bilo preveč všeč. Imam raje klasične. Fotke so pa fajn

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za mnenje. Vsak ima svoj okus in nam so takšni brez cvrenja všeč. Moraš pa imeti rad svežo zelenjavo in ne ocvrto.

      Izbriši