sreda, 19. november 2014

Tradicionalen slovenski zajtrk malo drugače

Apple and honey close

Koliko od vas zjutraj preskoči zajtrk, ker se mu vedno mudi ali pa reče, da si zjutraj nima čas pripraviti nekaj za pod zob?
Verjetno, bi se vas na to vprašanje  kar precej javilo, če pa temu ni tako, me pa to zelo veseli. 

Današnja objava je v sklopu Mercatorjevega projekta KuhaM in novemberskega izziva o Tradicionalnem slovenskem zajtrku.
 
Tradicionalni slovenski zajtrk, je sestavljen iz kruha, masla, medu, jabolka in mleka, ki so pridelani oziroma predelani v Sloveniji. V petek 21.11.2014 bo v sodelovanju skupaj s slovenskimi vrtci in osnovnimi šolami obeležen dan slovenske prehrane. Namen projekta  in dneva slovenske prehrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja ter zdrav način prehranjevanja.

Na srečo sem imel celo otrošvo pri sebi mamo, ki je poskrbela, da sem imel vsako jutro močan zajtrk in se s tem  navadil, da je potrebno dan začeti s hrano.  Ko sem začel hoditi v šolo, je bil prvi obrok že pred šolo, v šoli pa še malica. Ko sem se prvič zaposlil, sem prvi obrok jedel že zgodaj zjutraj pred odhodom v službo, ker naslednji obrok v službi je bil ali pa ga ni bilo, saj sem imel takšno službo, da sem bil vesel, da mi majhne luškane živalce - podgane,  niso pojedle malice. Poleg tega sem imel takšno službo, kjer je najbolj v veljavo prišel rek "Prazen žakelj ne stoji pokonci", zato je bilo treba iti v službo s polnim želodcem.

Najbolj me zmrazi, ko mi hčerka pove, da so imeli v šoli za malico burek, pico ali hot dog. In pri nekaterih otrocih je to šele prvi obrok. Problem se namreč pojavlja, ker današnji otroci "ne marajo" zelenjave in sadja in večkrat slišim učiteljice, kako nihče ničesar ne poje ali pa pustijo vse na krožniku, naša tamala pa je vedno zadnja, ker noče nič pustiti na krožniku. Če primerjam hrano v vrtcu in sedaj v šoli je razlika ogromna. Hrana v  vrtcu je bila sestavljena iz veliko več zelenjave in sadja, sedaj pa  s takimi jedmi, kot so burek, pica ali hot dog za zajtrk, v bistvu prepričajo šolarje, da vsaj nekaj pojedo v času ko so v šoli. Zato se mi zdi dan slovenske prehrane zelo dobra stvar in mi je všeč, da bi otrokom ponudili čimveč hrane in sestavin, ki so bolj zdravi in pridelani pri nas. 

Kako otroka prepričat, da bi pojedel vse sestavine, ki sestavljajo tradicionalen slovenski zajtrk? 
Mogoče se bo nekemu zdelo čudno, vendar pa sem take stvari že prakticiral v otroštvu in še vedno se obnesejo. 

Apples and honey on bread top

Na domač ajdov kruh namažemo maslo,  maslo premažemo z  medom, nanj zložimo na zelo fine rezine zrezana jabolka, ki jih pokapamo z nekaj kapljicami medu. Ker se ajdov kruh in jabolka dobro ujemajo z orehi, vsakemu kosu kruha dodamo še nekaj orehov. Čisto preprosto ampak učinkovito. 

Apples and honey on bread really close

Obrezane dele (ostanke) jabolk pa lahko skuhamo in iz njih naredimo čežano. 

Če se nekomu zdi zgoraj napisan način čuden, kaj bi šele dejali, če vam povem, da si je moj prijatelj v otroštvu na kruh mazal banane? 

Na koncu si želim oziroma bolje, vsem želim, da bi imeli več podobnih slovenskih tradicionalnih zajtrkov. 




3 komentarji:

  1. Zanimivo in spodbudno! Imam občutek, da se na nekaterih šolah zelo trudijo, na nekaterih pa žal malo manj. Res, da je na večini za učence že dovolj jabolk...ampak je tudi preveč instant hrane. Žal. Sama pred leti, ko sem videla našo kuharico, kako odpira ogromno konzervo jabolčne čežane, kar verjet nisem mogla, da prav vidim...
    Tako, da tudi mi doma obilno zajtrkujemo, malo malicamo, pri kosilu pa brodimo..Vsaj občutek imam, ker naši deklici meso ne tekne, je pa na jedilniku vsak dan... vsaj enkrat. .
    Poskusimo namig. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Tvoj zajtrk mi je zelo všeč. Z zdravimi, dobrimi in konec koncev tudi nasitnimi sestavinami. Lepo bi bilo, če bi take zajtrke lahko jedli vsi otroci. Vse je odvisno seveda od nas, odraslih.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi meni je tvoj zajtrk všeč ampak sem ravnokar nekje prebrala, da sadje med in po obroku ni zdravo jesti, da se sadje je pred obrokom.

    OdgovoriIzbriši