petek, 22. maj 2015

Preprosta ananasova sladica

Pineapple puff pastry dessert with mint sugar recipe
Kaj lahko naredimo iz treh preprostih sestavin, kot so listnato testo, ananas in doma narejen metin sladkor? Verjetno kakšnega posebnega imena takšna sladica ne more dobiti, zato sem jo poimenoval kar preprosta ananasova sladica.

Še sedaj se spomnim mojih otroških let, ko je mama redko kdaj prinesla domov svež ananas, ker takrat ananasa ni bilo tako lahko za dobiti v naših trgovinah ter mi odrezala en kos. Čeprav je bil  samo en majhen kos, pa sem že takrat spoznal, da bo to eden izmed mojih ljubših sadežev. Sladek okus tega tropskega sadeža mi je ostal tako v spominu, da sem sedaj včasih prav razočaran, ko kupim ananas in okusa ne morem primerjati s tistim iz otroških let. Verjetno je takrat ananas do naših trgovin potoval dalj časa in je vmes že dozorel, sedaj pa s hitrim transportom dobimo še nezrele sadeže. Se pa zgodi da včasih v kakšni trgovini le dobim že dovolj zrel sadež (z lahkoto odrtgaš list iz stržena), ki ga lahko uporabim takoj in mi ga ni treba pustiti pustiti v kuhinji nekaj dni da dozori. 

Pineapple puff pastry dessert with mint sugar close up on stack

Na blogu je že nekaj objav, kjer sem uporabil ananas in vse so toliko dobre, da jih lahko še enkrat omenim. Poleg ananasove pite, so bili objavljeni še recepti za ananasovo torto, pa obrnjena ananasova torta, potem je prišla na vrsto Portoriška sladica ananas v srajčki (pineapple quesito) in še odlična presna ananasova tortica.

Mint cane sugar in a bowl
Metin sladkor
Razlog za današnjo objavo za preprosto ananasovo sladico je zopet najina tamala. Vedno, ko gre  z menoj v trgovino opazi, da na oddelku peke prodajajo različne sladice iz listnega testa. V oči ji najbolj padejo sladice, ki imajo sadje, naprimer vanilijin čolniček z breskavmi in podobno. Ker je vedno pripravljena pomagat v kuhinji, ji povem, da lahko podobno ali še boljšo sladico pripravima tudi doma, ki jo lahko pripravima za obiske njenih prijateljev. 


Preprosta ananasova sladica (8 kom)


Pineapple puff pastry dessert with mint sugar close up on a plate

- zavitek listnatega testa
- ananas (če ga nimate, lahko improvizirate tudi z ananasovim kompotom)
- doma narejen metin sladkor (15 listov mete zmiksane skupaj z 50 grami rjavega trsnega sladkorja)

Kot je že v navadi na tem blogu, tudi v tem receptu ni nobenega kompliciranja. Čisto vsak lahko sestavi takšno sladico in je idealna priložnost, kako vzpodbuditi otroka, da vam pomaga v kuhinji. 

Listnato testo vzamemo iz hladilnika in ga pustimo 5 minut, da se rahlo omehča. Listnato testo odvijemo in postavimo na ravno površino. Z nožem ga po dolžini razpolovimo, da dobimo dva dolga trakova. Trakova narežemo na 4 enake dele, da imamo na koncu 8 manjših pravokotnih kosov, katere razporedimo po peki papirju na velikem pekaču.

Za rezanje ananasa uporabimo rezalnik za ananas, da dobimo lepo okrogle kose-kolute ananasa. Če nimate rezalnika, je malce težje, ker morate z nožem olupiti ananas, ga narezati na rezine in izrezati stržen. Lahko pa goljufate in uporabite ananasov kompot, kjer je ananas že narezan na kolute.

Pineapple metal cutter fot cuting

8 kolutov ananasa razporedimo po listnatem testu, tako da jih postavimo na sredino vsakega testa. S topim delom noža (obrnjen nož) okrog ananasa naredimo krog, s čimer označimo, kjer se bo testo med peko dvignilo. Ni potrebno da so krogi zelo lepi, saj se bo med peko testo deformiralo. 

Pineapple puff pastry dessert before baking knife

Pečemo v ogreti pečici cca 25 minut na 200 stopinjah, dokler robovi testa niso lepo zapečeni. 

Takoj, ko pekač vzamemo iz pečice, po še vročih kosih ananasa posujemo malo doma narejenega metinega sladkorja. Sladkor se bo pri tem stopil, na površini pa bo ostala meta. 

Pineapple puff pastry dessert with mint sugar baked on a tray

Upam, da se lahko uprete še topli preprosti ananasovi sladici. 

Pineapple puff pastry dessert with mint sugar close up macro on mint

Če vas zanima kako narediti domač metin sladkor je postopek zelo enostaven. 15 večjih listov mete in 50 gramov rjavega trsnega sladkorja v mikserju na kratko zmiksate. Če imate misker s funkcijo Pulse uporabite to 3 do 4-krat, drugače pa mikser 3 - 4-krat  na kratko vklopite in takoj izklopite. Ravno toliko, da meta razpade na manjše koščke, ki se zmešajo s sladkorjem. Metin sladkor izgleda veliko lepše če uporabite beli kristalni sladkor, vendar ga pri nas ne uporabljamo. 


 

6 komentarjev:

  1. Me mika, da bi snedla kos ali dva in ogrela dan:).
    Hvala za namig!
    Sladkor pa hitim pripravit. Imamo kokosovega in mislim, da bo prav imenitna zeleno rjava kombinacija!
    Lep in sladek vikend!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je ravno kokosovega zmanjkalo, pa sem "improviziral" ;)

      Kmalu ga bom delal spet na zalogo, ker je treba meto porezat.

      Izbriši
  2. U, DB, tole je pa super ideja! Tudi metin sladkor, hvala ti, ga bom kar kuj uštimala, mi je všeč še pa še.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če ga želiš imeti za dalj časa, ga potem, ko ga zmiksaš razprostri na peki papir in za nekaj časa v malce ogreto pečico (pri tebi v dehidrator), da se posuši in ga imaš lahko spravljenega za ozimnico.

      Izbriši
  3. mhmhm krasno izgleda...poskusimo kmalu ;-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako zelo obožujem enostavne recepte, hvala! (:

    OdgovoriIzbriši