četrtek, 4. junij 2015

Čičerika kot prigrizek

Oven baked chickpeas with cinnamon and honey blog shot

Oven baked chickpeas with chili blog post


V zadnjem času je splet preplavilo odkritje, da se da iz tekočine, ki je v konzervah stročnic, narediti neke vrste veganski beljakov sneg (meringue). Iz njega se da nato pripraviti veganske španske vetrce, vegansko pavlovo in podobne sladice, ki jih prej vegani niso mogli pripraviti. Največkrat uporabljajo  tekočino iz konzerv kuhane čičerike, nekateri pa veganski beljakov sneg izdelujejo iz tekočine različnih vrst fižola.

Tudi sam sem preizkusil pripraviti veganski beljakov sneg, enkrat neuspešno (uporaba vanilijevih strokov namočenih v alkoholu in se je sneg sesedel), naslednjič pa uspešno. Res je, da je to odkritje pravi blagoslov za tiste, ki imajo radi zelo zelo sladke in na zobe limajoče sladice, vendar pa sem sam že prešel to fazo sladkosnedosti in na to ostajajo le sladki spomini iz otroških let. Verjamem tudi, da so nekateri kupili konzerve čičerike samo zato, da so lahko sami preizkusili ali to deluje, niso pa vedeli kam s čičeriko. Čičerika je pri nas bolj zapostavljena stročnica in je mnogi sploh ne poznajo. O čičeriki sem tudi že pisal pri pripravi domačega humusa in pa v receptu za čičeriko z gobami v smetanovi omaki, danes pa predstavitev receptov, kjer je čičerika kot prigrizek

Chickpeas close up shot for blog

Mercator nam je v sklopu projekta #KuhaM zopet zadal izziv za zdrav prigrizek in današnja recepta, kjer bo čičerika kot prigrizek, lahko sigurno štejemo med bolj zdrave prigrizke.

Receptov za pripravo čičerike kot prigrizek je na spletu celo morje, zato tople vode tokrat ne bom odkrival, je pa to idealna priložnost, da se vsa čičerika, ki bo ostala iz konzerv in tista, ki jo boste sami namakali in kuhali (tako, kot pri nas) porabi kot prigrizek. En recept bo za junake oziroma za tiste, ki imajo radi bolj pikantno hrano, drugi pa za tiste, ki so bolj sladkosnedi.

Cooked chickpeas in a bowl
Če boste uporabili čičeriko iz konzerve, potem lahko namakanje in kuhanje preskočite in preidete kar na pečenje, če pa uporabite suho surovo čičeriko, pa so navodila za pripravo spodaj.


Popečena čičerika s čilijem

Oven roasted chickpea with chili habanero powder recipe shot

- 250 g čičerike
- 1 žlica olivnega olja
- žlička soli
- polna žlička mletega čilija 

Čičeriko namočimo čez noč oziroma za vsaj 12 ur. Tekočino odlijemo in čičeriko dobro speremo. Stresemo jo v lonec, dolijemo vodo in kuhamo 40 minut. Kuhano čičeriko odcedimo in dobro speremo pod tekočo vodo. Na tak način iz čičerike odstranimo vse toksine, ki so prisotni v surovi čičeriki in bi lahko povzročili kakšne prebavne motnje. 
Čičeriko stresemo v skledo, pokapamo z olivnim oljem, potresemo s soljo in pekočim mletim čilijem (doma mleti posušeni čiliji vrste habanero) ter vse skupaj dobro premešamo. 
Oven roasted chickpea with chili before baking  in bowl

Čičeriko stresemo na pekač in v ogreti pečici na 200 stopinj pečemo 30 minut (vmes malo premešamo), dokler zrna čičerike ne postanejo lepo hrustljava in zapečena.

Oven baked chickpeas with chili habanero


Popečena čičerika z medom in cimetom

Oven roasted chickpea with honey and cinnamon recipe shot

- 250 g čičerike
- žlica medu
- žlička cimeta

Postopek priprave je enak kot zgoraj, v bistvu pa tako ali tako naenkrat pripravimo 500 g čičerike, katero potem, ko je kuhana razdelimo na pol. Polovico jo porabimo za pikantni recept, drugo polovico pa za sladkega. 
Tokrat kuhano čičeriko najprej popečemo v pečici cca 30 minut na 200 stopinjah.

Oven roasted chickpeas on oven tray

Pečeno čičeriko prelijemo z žlico medu in cimetom ter vse skupaj dobro premešamo ter pustimo na pekaču, da se čičerika ohladi. 

Oven baked chickpeas with cinnamon and honey finnished


Tisti, ki ste zelo hrabri lahko uporabite čilijev prah  bolj pekočih vrst čilija, kot so habanero, jolokia, moruga in podobne. Čičeriko kot prigrizek lahko pripravite še naštevilne druge načine, saj ji lahko dodamo dimljeno papriko, mleti česen, limetin sok, rožmarin, poper, curryev prah, ingver in še mnogo drugih. 

Ker se kmalu približuje kvalifikacijska nogometna tekma med reprezentancama Slovenije in Anglije, si lahko ogled tekme krajšamo z grizljanjem čičerike kot prigrizek. 

Oven roasted chickpea slovenia england game





7 komentarjev:

  1. obožujem takle snack! mam pa en trik: namakam čičeriko čez noč, potem je pa ne kuham, samo dodam začimbe z malo olja in pečem 30 min na 200 C. totalno deluje, čičerika je fino hrustljava, res ni treba kuhat :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi sam sem jo uporabljal velikokrat samo namočeno, potem pa prebral, da samo pri namočeni ne izločimo vseh toksinov, ki lahko povzročajo trebušne težave. Saj nisem imel nobenih problem zaenkrat, vendar previdnost ni nikoli odveč.
      Jo pa večkrat pustim 3 do 4 dni, da se začne kaliti in potem takšno uporabim. Takrat pa naj bi se že znebila vseh toksinov, vendar pa takrat ni več dobra za pečenje ;)

      Izbriši
  2. Oh, ja... tudi jaz sem kupila konzervo, da preizkusim:) Deluje. Res sem bila presenečena že ob branju, potem ob ogledu in jasno da še najbolj ob miksanju.
    Mi imamo vedno problem ali čičeriko ali rdeči fižol. Pri nas sta ti stročnici zmagovalni. In... Grem kar namočit, da preizkusimo sladko različico. Hvalaaaaaaaaaa za recept! Kot slan prigrizek pa obvladamo in obožujemo, pripravim kot različico Langartnovega 'Bio knabber -mix' iz DM, dodam še pražene sončnice in bučnice in namesto soje, čičeriko. Poskusite, mislim, da vam bo všeč.
    Pozdravčki!

    OdgovoriIzbriši
  3. O njami! Čičeriko obožujem. Kar zdajle bi jo ... Mogoče povzroča odvisnost?;) zadnjič sem jo v ponvi popražila skupaj s česnom in kurkumo in ne spomnim se več s čim še, najbrž je bil tudi ingver, in sem grozno uživala, tako da me tudi tvoj prigrizek mika. Nisem pa pomislila, d abi jo naredila na sladko! To bo treba čimprej probat;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pri nas je zdaj tamala začela kar miksat oboje skupaj. Med tem, ko je sladko verzijo, se tudi s čilijem ne more upret. Reče, da jo malce peče ampat ni prehudo. Izgleda, da gre po atijevih stopinjah ;)

      Izbriši
  4. čičerika je super za sladko, čeprav pri meni na koncu vedno zmaga "na slano"...danes komaj čakam, da poskusim nardit one pot pasta...mam še malo čičerike v hladilniku in gre zraven v lonec :D težko razumem, da je ljudje ne poznajo, če pa je tak božanska in vsestranska. ful je dobra v solati s korenčkom in tahinijem. yum yum

    OdgovoriIzbriši