četrtek, 11. junij 2015

Domač ekstakt mete + GIVEAWAY

Mint extract mentha spicata bottled blog shot with mint leaves
Zares obožujem spomladanski in poletni čas, saj se takrat najlažje samooskrbujem z različnimi zelišči in dišavnicami, ki mi bujno rastejo v lončkih in koritih na naši terasi. Če blog spremljate že dalj časa, potem veste, da sem že večkrat omenil, da sem velik ljubitelj mete. Na terasi mi v velikih loncih raste več različnih vrst mete, katere sem predstavil in opisal v objavi Meta in origano. V tokratni objavi bo zopet glavna beseda o meti vrste spearmint (mentha spicata), kjer bom prikazal postopek kako izdelati  domač ekstrakt mete. Prav tako, pa bo po dolgem času pripravljen GIVEAWAY, ki ga najdete na koncu objave.

Čeprav mi mete na terasi zelo bujno rastejo, iz posameznih loncev ne morem zbrati toliko mete, da bi se lahko lotil izdelave domačega ekstrakta mete iz posamezne vrste mete. Večino listov teh domačih met uprabim pri pripravi različnih vrst sladic, kot dodatek pri jutranjem sočenju sadno zelenjavnih sokov, nasekljane v različnih dressingih za solate ali pa kot dodatek v solati, pri pripravi naravne vode z okusom in pa pri izdelavi domačega sirupa iz poprove mete

Mentha spicata minh leaves close up


Meta je na žalost in na mojo srečo kot plevel, ki se zelo razraste in izpodrine druge rastline na njihovem območju. Prav tako jo je na zelo lahek način razmnoževati, saj požene korenine v nekaj dneh in je že primerna za sajenje. Najlažje je, da odrezana stebla mete, postavite za nekaj dni v kozarec vode in ko se pojavijo prve koreninice, stebla posadite v prst in čez nekaj časa bodo na svetlo prikukale prve rastlinice mete. 

Na srečo pa imam takšne znanke, ki ne vedo, kam s svojo meto, ki se jim je zelo razrasla na vrtu, same pa jo ne uporabljajo. Z velikim veseljem pridem in požanjem vso meto, če me le kontaktirate in niste predaleč. In ravno ena izmed njih je zaslužna za današnjo objavo, saj sem dobil klic, da se želi znebiti vse mete na vrtu. Z veseljem sem se odzval in napolnil  dve veliki  nakupovalni vreči (najboljšega soseda) mete spearmint. Čista win-win situacija, jaz sem dobil veliko mete, znanka pa se je vsaj za nekaj časa in brez napora znebila mete ;)

Mentha spicata close up on leaves

In kam sedaj z vso to meto? Metinega sirupa imamo trenutno dovolj, posušenih listov mete za čaj tudi, za sladice jo je preveč, ostane mi edino, da iz nje pripravim domač ekstrakt mete. V bistvu sem nekaj podobnega že delal in to objavil v objavi Izvleček iz poprove mete. Izvleček poprove mete se je obnesel odlično in sem ga uporabljal skoraj celo leto v različnih sladicah, zato  sem se tokrat odločil za malce drugačno varianto, saj gre tudi za drugo vrste mete. 

Na netu boste našli različne načine priprave ekstrakta mete, med katerimi prednjači recept, kjer steklen kozarec napolnite z listi mete in ga napolnite z žganjem ter dobro zaprete. Čez nekaj časa (mesecev) bo nastal neke vrste metin ekstrakt, saj bo alkokol iz mete potegnil okus. Zelo podobno kot pri pripravi domačega vanilijevega ekstrakta. Moj način se pa malce razlikuje, saj jaz metine liste posočim  v sokovniku Omega.

Mentha spicata after juicing with Omega 8006

Začelo se je dokaj mučno in dolgotrajno delo, saj je bilo treba očistiti dve polni nakupovalni veliki vreči stebel mete, kjer je bilo treba iz njih potrgati vse lepe liste. Čeprav je ta del priprave ekstrakta res težaven, pa je dobra stran tega to, da  zaradi tega noro diši po celem stanovanju po meti. Lahko bi rekli, da gre za neke vrste naravno odišavljenje življenskih prostorov z meto. Na koncu se je nabralo za 2 polni skledi metinih listov, tehnica pa je pokazala malo čez 1 kg. 

Mint extract before juicing mentha spicata

Domač ekstrakt mete - priprava


Mint extract recipe shot with mint

- listi mete
- rjav trsni sladkor (če želite svetlejšo zeleno barvo, uporabite navadni beli sladkor)
V sokovniku posočimo liste mete. Iz cca 1 kg samih listov mete je sokovnik izstisnil  6 dcl tekočine, ki je noro dišala po meti. 

Mint extract juicing with Omega 8006, mint juice and pulpe

Vso peno, ki se je nabrala med sočenjem na vrhu tekočine odstranimo in tekočino prelijemo v manjšo kozico. Količina sladkorja je odvistna od količine tekočine in je razmerju 2:1 oziroma polovica. To pomeni, da v mojem primeru, kjer je bilo 6 dcl tekočine, sem vanjo dodal 300 gramov sladkorja.  Tekočino zavremo, vmes ves čas mešamo, da se ves sladkor stopi in pustimo, da tekočina vre vsaj 3 minute. 

Nastal ekstrakt mete prelijemo v sterilizirane in še vroče stekleničke, zapremo ter vse stekleničke zavijemo v deko in pustimo, da se počasi ohlaja. 

Iz vse nabrane mete je nastalo 7 dcl domačega ekstrakta mete. Po odprtju stekleničke jo v nadaljevanju hranimo v hladilniku, kjer se obdrži vsaj 3 mesece (tudi do 1 leta). Domač ekstrakt mete lahko uporabimo pri pripravi različnih krem za sladice, kot dodatek biskvitom, prelivom in ostalih sladicah. Lahko ga tudi uporabimo kot dodatek za mojito, če nam zmanjka listov mete.

Mint extract mentha spicata bottled homemade


Domač ekstrakt mete - GIVEAWAY

Po daljšem času  bom spet nekoga razveselil in obdaril. Tokrat bo nekdo prejel stekleničko 100ml domačega ekstrakta mete.

Mint extract mentha spicata with leaves

Za sodelovanje vam je potrebno:
- napisati komentar pod to objavo, v katerem napišete katera vrsta mete vam je najljubša, 
  ali 
 - všečkate in delite objavo objavljeno na Easy-recepti Facebooku in to potrdite s komentarjem pod objavo Domač ekstrakt mete + giveaway
 
Čas za podajo komentarja ali všečka/komentarja na FB imate do srede, to je do 17. 6. 2015 do 20.00 ure. Zvečer bo po ustaljenem postopku izbrana srečna dobitnica ali dobitnik, ki si bo peko popestril s stekleničko domačega ekstrakta mete. 
SREČNO!!!



14 komentarjev:

  1. Ful zanimivo! Jaz sem nameravala naredit to z žganjem. Z veseljem bi probala tvoj ekstrakt! Najraje imam maroško meto, lepo mi uspeva. Svež čaj je d best.

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaka ti čast - em domaći ekstrakt mente, em super ektikete na bočicama!

    OdgovoriIzbriši

  3. Joj, tole je pa res čudovito!

    Bi znala kako porabiti, pred iztekom (dolgega) roka. Svaka čast DBpek!

    OdgovoriIzbriši
  4. UUUaau bravo! Kako čudovit recept, prijazno darilo in totalno profi embalaža! Tale objava je pa skočila na vrh mojih priljubljenih Easyreceptiblog objav. A veš, da sploh ne vem katera meta mi je najljubša, pri nas trenutno cel grunt diši po meti, ker smo kosili in imamo ogromen travnik same mete in ostalih mokroljubih rastlin :)) Mislim, da mi je ta najljubša. Divja, travniška meta. Tvoj ekstrakt bi pa imela z velikim veseljem. Hvala, ker podarjaš :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Čudoviti recepti.Pripravljam po vašem nasvetu. Tudi sočim. Dobro mi soči listnato zelenjavo in korenasto. Samo maline, oz. jagodičje pa ne. Imam Greenn Power, manjšega. To me pa moti, ker se pri jagodičju zamaši cedilce, maline pa sploh ne stisne.
    Hvala, da lahko beremo vaš blog.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na žalost ne poznam tega sokovnika. Verjetno gre za Green Power Kempo? Ko sem se sam odločal, sta bila favorita samo Omega in Hurom. Na koncu je Omega zmagala in sem izredno zadovoljen. V teh treh letih soči čisto vsak dan in zadeva deluje kot mora. Nisem pa še nikoli sočil malin, vendar bi pomoje imela tudi malo težav zaradi majhnih koščic, ki so v malinah in verjetno te zamašijo luknjice na cedilu. Če že pripravljam maline, jih raje v blenderju zmiksam in potem to precedim čez gosto cedilo, da odstranim vse koščice.

      Izbriši
  6. Meni pa je najljubša jagodna meta. Tako sladek vonj ima. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Super ideja, bravo! Prav rada bi poskusila tvoj ekstrakt. Meni najljubša je maroška meta.

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni je najljubša maroška meta z značilnim vonjem pe pepermintu :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Jaz sem pa "s kmetov" doma, tako da jo lahko najdem praktično kjerkoli. Letos je že skoraj pozimi rasla. Mislim pa, da gre za citronasto mačjo meto. Uporabljam pa jo za sokove in čaj. Ekstrakta pa še nisem delala.
    lp tina

    OdgovoriIzbriši
  10. Poprova mi je najljubša, čeprav jih imam na vrtu več. Tale izvleček bi prišel super za vse letošnje poročne peke ;-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Iiii, kako zanimivo in prijazno hkrati! V vaši kuhinji vedno diši.
    V naši trenutno po poprovi meti, a z veseljem sežemo po maroški. Recimo, da je zmagovalna.
    Z veseljem se tudi jaz postavim v vrsto:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Krasno! Kar čez ekran sem zavohala meto :-) Jaz bom pa letos naredila metin sirup. Če se ne motim, si ga ti že naredil in objavil post. Grem čekirat :-D Lp

    OdgovoriIzbriši