torek, 9. junij 2015

Lepljiv riž z mangom / Sticky rice with mango

Thai sticky rice with mango blog recipe shot close up
Tokratna objava vas bo posladkala precej po azijsko, saj bom predstavil eno izmed tradicionalnih tajskih sladic in to je lepljiv riž z mangom.

Zelo rad odkrivam in preizkušam najrazličnejše recepte svetovnih kuhinj, med katerimi prevladujejo predvsem sladice. Na svojem "TO-DO" spisku sem imel zabeleženih več azijskih sladic, najboljši sosed Mercator, pa je s svojim novim izzivom v projektu #KuhaM poskrbel, da  sem lahko iz tega spiska prečrtal sladico lepljiv riž z mangom. Tokratni izziv je bil namreč vezan na tajsko kuhinjo in ker se bliža poletje, sem se odločil, da pripravim eno izmed najbolj znanih tajskih sladic, s katero se lahko posladkamo v poletnih dneh. 

Tajsko ime za to sladico je Khao niew mamuang, kar v prevodu pomeni kokosov lepljiv riž z mangom. V bistvu gre za posebno vrsto riža, ki je bolj znan po imenu "sticky rice"  (lepjiv riž), ki je napit s kokosovim mlekom, prelit s kokosovo kremo in dodanim svežim mangom. Nekaj zelo podobnega, vendar bolj v tekoči obliki poznamo pri nas kot mlečni riž z dodatki. 

Thai sticky rice with mango finnisheg and served close up

Po pregledu vseh receptov na spletu sem ugotovil, da je receptov za pripravo te sladice veliko in se med seboj razlikujejo v načinu priprave in sestavinah, vsem pa je bilo skupno, da so uporabljene tri glavne sestavine, ki so lepljiv riž, kokosovo mleko in mango. Na koncu sem se odločil, da upoštevam osnovna navodila recepta pri pripravi riža, končno izvedbo oziroma izgled, pa sem pripravil po svojem navdihu.

Lepljiv riž z mangom (4 skodelice)


Thai sticky rice with mango recipe shot

- 100 g lepljivega riža (sticky rice ali sushi sticky rice)
- 400 ml kokosovega mleka 
- 3 + 1 žlica kokosovega sladkorja (sladkor po želji)
- 1/4 žličke soli
- zrel mango

Lepljiv riž namočimo v vodi za 1 uro, da se lupina riža omehča. Po tradicionalni metodi, je potrebno riž skuhati v sopari, kar pomeni, če imate soparnik za riž, potem ga kuhate v njem cca 20 minut.  Ker pa večina nima soparnika, pa improviziramo tako, da po namakanju riž dobro speremo, stresemo v lonec, prilijemo 2 dcl vode in pokritega s pokrovko kuhamo na srednji jakosti 15 minut. 

V času, ko se riž kuha, odpremo pločevinko kakovostnega kokosovega mleka. Dobro je, da pred odpiranjem pločevinke le-te ne stresamo preveč, da se gosta kokosova masa in kokosova voda ne zmešata. Iz pločevinke z žličko poberemo gosto kokosovo maso/smetano, tako da v pločevinki ostane večinoma kokosova voda. 

Kokosovo mleko iz pločevinko ločeno smetana voda

Kokosovo vodo zlijemo v manjšo kozico, ji dodamo 3 žlice kokosovega sladkorja in sol ter na nizki temperaturi kuhamo 5 minut, da se sladkor razstopi, vendar tekočina ne sme zavreti. 

Ko je riž kuhan, ga prelijemo z vročo kokosovo tekočino, premešamo in pustimo pokrito, da riž vpije vso kokosovo tekočino.

Gosto kokosovo maso/smetano v kozici počasi segrevamo in ji dodamo žlico sladkorja, da se razstopi. Po originalnem receptu to kremo gostijo s škrobom, vendar če ste iz pločevinke pobrali res samo gosti del mase, vam škroba ni potrebno dodajati. Toplo kokosovo kremo imamo pripravljeno za prelivanje riža.

Mango ulupimo in  mu odrežemo "ledvički" (stranska dela na obeh straneh koščice). Iz teh dveh kosov narežemo več manjših kockic manga, ostanke manga, ki so še na koščici in ki so ostali pri rezanju kockic pa v blenderju zmiksamo v gladek mangov pire. 

Fresh mango cubes

Ko so vse sestavine pripravljene, se lahko lotimo serviranja in sestavljanja sladice. Riž razdelimo na štiri dele, vsak del riža napolnimo v manjše skodelice, da dobimo neke vrste stožčasto obliko. Iz skodelic ga stresemo v šalčko, tako da je na sredini šalčke in okoli nadevamo mangov pire. 

Thai sticky rice with mango before coconut creme

Prelijemo s toplo kokosovo kremo, dodamo sveže narezan mango in na koncu še listke sveže mete. 

Thai sticky rice with mango coconut creme over rice close up

Lepljiv riž z mangom lahko postrežemo kot sladico, brez problema pa ga lahko pojemo tudi kot večerjo, pa tudi v hladilniku se obdrži vsaj en dan, tako da ga lahko pojemo hladnega zjutraj za zajtrk. 

Thai sticky rice with mango served
 


4 komentarji:

  1. Le moj, oh, ta hip bi skodelico ali dve :). Že sedaj vem, kako zelooooooooo mi bo teknilo, le ta riž moram staknit. Ga poiščem...Prav luštna različica naših poletnih osvežitev bo!
    Naj naj lepša hvalaaaaaaaaaaaaaaa!
    Ostanite sladko :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mi smo se s tem sladkali kar za večerjo. Je ravno prav veliko, za lahko večerjico. Tamala čisto navdušena nad mangovim pirejem, ki ga je zmešala kar skupaj s kokosovo kremo. Na koncu je šla še postrgat iz kozice vso kremo ;)

      Izbriši
  2. Dokler ne pridem do riža, smo zeloooooooooooo zadovoljni s kremo in pirejem. Njami! Za postrgat, ja! Pa še potem pomazat vem. Mi skoraj pomivat ne rabimo :)

    Lep vikend!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem naredil brez mangovega pireja in je bilo odlično, priporočam.

      Izbriši