ponedeljek, 7. november 2011

Lignji s krompirjem v pečici

Vem, da je poletje že mimo in smo že skoraj v zimskem času, vendar sem primoran napisat tale recept. Gre za neke vrste primorsko jed, katere bo vsaj eden od sodelavcev zelo vesel. 

Za pripravo potrebujemo:
-          1 kg lignjev
-          1 kg krompirja
-     3 večje paradižnike (jaz sem danes uporabil kar pelate, ker nisem imel paradižnikov)
-     4 rumene paprike
-     1 večja čebula
-     5 strokov česna
-     peteršilj
-     1 dcl belega vina
-     0,5 dcl olivnega olja
-     sol in poper (po okusu)
-     1 žlička rožmarina
-     1 žlička majarona


Ker bomo pred pečenjem vse zgoraj naštete sestavine narezali na manjše kose, si pripravite en zares velik lonec, v katerega boste spravili vse sestavine, saj jih bo potrebno dobro premešati. 
Prvo pride na vrsto krompir, katerega olupite, oprete in narežete na manjše kose. Manjši kot so kosi, manj časa ga bo potrebno pečt.


Ko je krompir odcejen, ga damo v lonec.

Nato so na vrsti lignji. Vem, da so najboljši jadranski lignji, vendar pa je treba včasih tudi zmrznjene nabavit. Če so zmrznjeni jih zvečer dajte odtajat, na dan priprave pa jih operite in kljub temu, da na njih piše, da so očiščeni, jih je potrebno vse še enkrat preverit, če je prozorna kost odstranjena, ker se velikokrat zgodi, da je še vedno prisotna. Ker se lovk lignjev drži drobovina, jo odrežemo in lovke vržemo v lonec k krompirju. Lignje damo na rezalno desko in z ostri nožem na eni strani po celotni dolžini naredimo zareze. Pazimo, da ne prerežemo še druge strani, ker potem dobimo kolobarje.



Narezane lignje damo v lonec k krompirju.

Nato narežemo paradižnik in papriko na koščke, čebulo in česna ne nasekljamo ampak ju  narežemo na manjše kose. Peteršilj pa nasekljamo ali pa ga narežemo s škarjami za zelišča.


Vse te sestavine vržemo v lonec k lignjem in krompirju, zalijemo z 1 dcl belega vina, 0,5 dcl olivnega olja, solimo, popramo po okusu, dodamo žličko majarona in rožmarina ter vse skupaj dobro premešamo.


Ko je vse fino premešano, sestavine prelijemo v večji pekač, kjer jih potem lepo porazdelimo po pekaču.




Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo (še boljše je, da pod njo daste papir za peko, je bolj zdravo) in v ogreti pečici pečemo 30 minut na 250 stopinjah. Po 30 minutah vzamemo pekač iz pečice, odstranimo folijo in previdno iz pekača odlijemo malo več kot polovico tekočine, ki je nastala med peko. Nato pečemo še 10 minut, da se krompir in lignji zapečejo. Po tem postopku in po 40 minutah pečenja  je rezultat takšen.



Postrežemo še z malo nasekljanega peteršilja.



Pa dober tek.

11 komentarjev:

  1. Sprobal recept... Če sem pošten imam vsaj tri druge varjante za lignje, po katerih imam nasmešek na obrazu po jedi. Tole pa ni bilo najboljše... in nisem najbolj ziher a je bila težava v kuharju ali v receptu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ej Dabar, a si ti pozabil napisat, da je treba krompir prej mal skuhat. Men se zdi nemogoče da bi bil surov krompir in lignji naenkrat pečeni?

    OdgovoriIzbriši
  3. Odvistno od vrste krompirja. Tale krompir je že v osnovi bolj mehak in se hitreje speče, vendar ne vem, katere sorte je bil. Poleg tega je odvistno tudi od pečice, saj vsaka pečica peče na svoj način, tako, da lahko čas pečenja prilagodiš glede na svojo pečico.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala za dober recept. Sem zelo vesela, da sem našla vaš blog, saj je veliko dobrega.

    OdgovoriIzbriši
  5. Me veseli. Vsak obiskovalec je dobrodošel.

    OdgovoriIzbriši
  6. samo toliko, recept je odličen!!! res kapo dol, vsi so bili navdušeni! Barbara

    OdgovoriIzbriši
  7. Me veseli Barbara. Je pa tole malo prirejena verzija starega primorskega recepta.

    OdgovoriIzbriši
  8. recept je odličen,le krompir je treba malo prevreti cc.8min.

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala corl. Izgleda, da je razlika v krompirju, ker tale moj je bil res zelo mehak in se je zato tako hitro spekel. Če pa gre za kakšen bolj čvrst krompir, pa ga je pametno malo prevreti.

    OdgovoriIzbriši
  10. Tudi jaz sem sprobala recept, res zelooo dobro, tud krompir se je čist fajn spekel zraven! Superca! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super. Me veseli odziv še ene zadovoljne uporabnice recepta.

      Izbriši