petek, 17. julij 2015

Presna mango tortica

Raw mango cake shot for blog


Pri današnji sladici, še vedno ostajam v tropskih krajih. Pa to ne mislim krajevno, čeprav bi se mi prileglo malo lenarjenja na lepi peščeni plaži s kristalno čistim morjem, ampak tudi tokrat samo z okusom tropskega sadja. Ker imamo  še nekaj časa do pravega dopusta, si kar na svoji terasi pričaramo dopustniško razvajanje s presno mango tortico.

Raw mango cake served on plate

Od kar sem si nabavil zares odličen blender znamke Blendtec so mi presne sladice veliko ljubše kot včasih in si jih doma večkrat pripravimo. To ne pomeni, da vedno pripravljam presne torte, ampak so presne sladice lahko tudi v obliki presnih krem, kot sem zadnjič predstavil presno kremo s pasijonko. Pri pripravi presnih krem v blenderju Blendtec, se sestavine zares spremenijo v pravo gladko kremo, v kateri  skoraj ne najdeš več koščka oreščkov ni bojazni, da bi bila krema zrnata zaradi premalo zmletih oreščkov. Tudi pri pripravi presne mango kreme za današnjo presno mango tortico lahko iz fotografij ugotovite, da je krema gladka in izgleda kot da gre za obarvano skutino tortico. Ker pa mora biti pri sladicah tudi nekaj hrustljavega, spodnji del presnih tortic ne zmeljem na čisto fino, ampak pustim, da so sestavine malo bolj grobo zmlete. 

Raw mango cake from above
Na blogu sem predstavil že cel kup presnih tortic, med katerimi so nam sigurno najljubše presna limetina tortica, presna pomarančna tortica in presna malinova tortica. Sedaj se bo za mesto med najljubše potegovala še današnja presna mango tortica. 
Če vam vam niso preveč všeč tropski okusi, pa lahko zase najdete tudi med ostalimi presnimi torticami, kot so  presna jabolčna tortica, presna borovničeva tortapresna torta Jin Jang, presna ananasova torta, presna jagodna tortica in moja prva veganska tortica


Presna mango tortica (premer 24)


Raw mango cake recipe shot for blog

1.plast
- 200 g mandljev
- 75 g datljev
- 2 žlici kokosove moke
- žlica kakava

2. plast
- 300 g indijskih oreščkov
- 2 manga
- 4 žlice agavinega sirupa
- žlica limoninega soka
- 100 g kokosovega masla/olja


Kot sem že večkrat omenil, je pri presnih sladicah najbolj važno pravilo, da se  oreščki namočijo čez noč, če ste pa neučakani pa vsaj za 6 ur

Za prvo plast namočene in odcejene mandlje, datlje, kokosovo moko in žlico kakava zmeljemo v srednje gladko pasto. 
Nastavljiv obroč za torto nastavimo na mero 24 cm, ga postavimo na servirni krožnik in vanj stresemo zmleto maso. Maso razporedimo po obroču, pri tem si pomagamo z ravnim dnom kozarca, da jo dobro poravnamo. Prva plast je visoka cca 0,8 cm. Krožnik postavimo v hladilnik, da se masa hladi med pripravo druge plasti.

Za drugo plast najprej olupimo manga in ju zrežemo v posodo blenderja. Iz ene polovičke si odrežemo nekaj tankih rezin, ki jih uporabimo za končno okrasitev. V blenderju zmiksamo mango v gladki mangov pire, mu dodamo agavin sirup, limonin sok, indijske oreščke in kokosovo maslo ter vse skupaj zmiksamo v zelo gladko mangovo kremo. Kremo zlijemo na čokoladno plast in rahlo poravnamo s stresanjem krožnika. Druga plast je visoka cca 2 cm. 

Tortico postavimo v hladilnik, kjer naj se hladi preko noči, da se mango krema toliko strdi, da ne steče, ko odstranimo tortni obroč. Lahko pa tortico za hitrejšo uporabo zmrznete tudi v zmrzovalniku, vendar jo vzamite vsaj pol ure pred serviranjem iz zmrzovalnika, da se otopli do sobne temperatue. Na koncu z rezinami manga okrasite tortico po vašem navdihu. 

Raw mango cake on piece cut

V lepem sončnem vremenu, se je sladica prav lepo predstavila na našem balkonu in z vsakim vnosom vilice v usta izginjala iz servirnega krožnika.

Raw mango cake one bite on fork 




8 komentarjev:

  1. Sline se mi cedijo... Tako lepo izgleda, verjamem pa da je tudi božansko dobra.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upam, da imate na otoku kaj manga, ker potem jo lahko tudi probaš ;)

      Izbriši
  2. Še ena na seznamu "to do tortic". Zadnjič je junior naredil vašo prvo vegansko tortico - bila je nekaj najboljšega, kar sem kadar koli jedla.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če vam je bila tista dobro potem so te zadnje še veliko boljše. Zame ostaja zmagovalka sigurno limetina presna tortica.

      Izbriši
  3. Njami!!! Tale bo... zelooo kmalu:). In... ne dvomim, da potem še ponovimo.
    Veliko osvežitve in prijetne trenutke!

    OdgovoriIzbriši