ponedeljek, 24. avgust 2015

Bananini mafini

Vegan banana muffins with chocolate and blackberrys blog shot
Še enkrat več se je pokazalo, kako prav je, da otroka že v njegovih mladih letih navdušiš s pripravo domačih sladic, ki so sigurno veliko bolj zdrave kot kupljene. Namreč, po letošnjem dopustu na morju sem  zapadel v neke vrste blogersko krizo, kjer ne najdem časa, da bi sedel za računalnik, uredil fotografije in spisal objavo. Na srečo pa je najina hčerka veliki motovator, ki s vojimi vragolijami v kuhinji poskrbi, da se počasi vračam v spletni svet. Tokrat sva za vas pripravila preprost recept, s katerim je pogostila svoje prijatelje in to so bananini mafini.

Vegan banana muffins with chocolate and blackberrys center focus

Tokrat sva spet združila moči in potegnila iz obeh strani tisto kar je najboljše. Očka je poskrbel za sestavine in fotografijo, tamala pa se je odločila za zares univerzalen recept za bananin biskvit (tokrat z nekaj manjšimi spremembami), ki sem ga že omenjal v objavah mini trifle z borovnicami in bananin kolač z borovnicami in čokolado. Iz te mase za bananin biskvit se lahko naredi res marsikaj in prav vsi izdelki so nato sočni in slastni, saj banane poskrbijo, da biskvit ni nikoli presuh. 

Prav tako pa nam prav pridejo jutranji sprehodi s psičko, kjer kot že nekaj let v tem času, lahko na poti nabiramo robide. Vendar pa se iz leta v leto pričenja že pravi boj za vsako robido, saj so ta grm odkrili tudi drugi sprehajalci in sedaj se je treba za tiste res ta velike robide prav posebej potruditi oziroma biti vsaj bolj zgoden. 

Blackberrys in a bowl long shot

Blackberrys close up macro

Vseeno pa je največje veselje videti svojo hčerko napravljeno v predpasnik in v njenih očeh navdušenje nad njenin novim izzivom. 

Blackberrys focus in front

Bananini mafini (12 mafinov)

Vegan banana muffins with chocolate and blackberrys on tray recipe shot

Biskvit
- 4 večje zrele banane (tiste, ki so že precej rjave)
- 80 g rjavega trsnega sladkorja
- 100 g stopljenega masla  (jaz uporabljam vegan ALSAN bio)
- žlica vanilijevega ekstakta (domač)
- žlička vinskega kamna
- pol žličke sode bikarbone
- ščep soli
- pol žličke cimeta
- 180 g pirine moke
Okrasitev
- 60 g čokolade  (stopljene)
- sveže robide


Priprava bananinih mafinov:
Banane dobro zmečkamo z vilico, da dobimo gosto tekočo bananino kašico. Bananino kašico zmešamo s sladkorjem in stopljenim maslom, da se sladkor razstopi. Dodamo vanilijev ekstrakt, cimet, vinski kamen in sodo bikarbono ter v posodo presejemo pirino moko. Vse skupaj dobro premešamo,  nato pa v pekač za mafine vstavimo papirčke za mafine in jih z nastalo maso napolnimo do 2/3 višine. V ogreti pečici pečemo cca 20 minut na 200 stopinjah (pri peki našim otrokom malo pomagajte, da se slučajno ne opečejo). Če so pečeni lahko preverimo z zobotrebcem, katerega zapičimo v sredino in ko ga vzamemo ven, mora biti suh. 
banana bread mixing

Vegan banana muffins in tray with focus on
Pečene mafine preložimo iz pekača na rešetko, da se ohladijo. 

Vegan banana muffins baked and chilling

Okrasitev:
Nad parno kopeljo stopimo čokolado, katero kar z žlico premažemo po pečenih mafinih in na vsak mafin dodamo sveže nabrane robide. 

Vegan banana muffins covering with chocolate with spoon
Vegan banana muffins covering with chocolate and adding blackberrys
Vegan banana muffins with chocolate and blackberrys finnishing focus

Pustimo nekaj časa, da se čokolada rahlo strdi, če pa smo neučakani z lahkoto takoj napademo še sveže in dišeče bananine mafine s čokolado in robidami. 

Vegan banana muffins with chocolate and blackberrys finished last shot
Zares preprosti, sočni in odlični mafini, ki so lahko brez dodane čokolade primerni tudi za vegane in jih z lahkoto pripravi tudi otrok.

8 komentarjev:

  1. Fotke s mladom pomagačicom su prekrasne, a i muffini su vam divni i sigurno jako fini! Veselim se novim postovima s pomagačicom, baš me zanima što sljedeće pripremate :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ojoojojoj! Muffini+banane+robide+čokolada=najboljša kombinacija. Potem pa še lepe fotografije naredijo svoje.. Mmm...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Evelina. Malce si predaleč, da te lahko s kakšno pogostila ;)

      Izbriši
  3. Iiiii, zmagovalna ekipa pri pečici in zmagovalni okusi!
    Hvala za namig in recept! Timeja že sanja o njih in tem, da povabi prijateljice.

    Uživajte!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ni fino, ko se mlade punce dobijo in že same ustvarjajo. Pri nas doma imamo sedaj kar otroške kuharske žure. Igrače jim niso več zanimive ampak samo čakajo, da se gremo v kuhinjo "igrat".

      Izbriši
  4. spretna punca! Luštne mufinčke je naredila, bravo. In kako fajn predpasniki ima.

    OdgovoriIzbriši