sreda, 4. november 2015

Princeskini kolački

Princeskini kolački vegan Princess muffins Little princess cook book

Pa jo ima. Kdo? Kaj ima?
Glede na to, da je najina tamala navdušena nad peko in mi velikokrat pomaga pri pripravi sladic ter da tudi sama velikokrat pobudo za pripravo sladic, je pred kratkim dobila svojo prvo kuharsko knjigo. In to ni kar neka navadna kuharska knjiga, ampak prava Kuharska knjiga za male princeske, ki jo je že s svojo vizualno podobo pritegnila, da so se ji v očeh prikazale iskrice, na obrazu pa velik nasmeh. Knjigo je nenehno prelistavala naprej in nazaj ter iskala prvi recept, s katerim je želela precenetiti svoje prijateljice. Med vsemi recepti se je odločila za preproste Rožnate grajske mafine, ki jih je kar sama preimenovala v Princeskine kolačke.

Princeskini kolački vegan Princess muffins recipe in the book

Kuharske knjige nas večinoma najprej očarajo z fotografijo, saj ko vidiš vizualno podobo jedi, te veliko prej potegne, da bi takšno jed pripravil, kot pa da prebereš samo recept. V nadaljevanju so dobri in pa preprosti recepti tisti, ki nas pripravijo, da bi se sploh lotili takšne jedi ali sladice. Res jih ni veliko, ki bi se odločili, da se celo popoldne mučijo v kuhinji z zapletenimi recepti. In če je oboje skupaj lično zapakirano v celoto, kot je ta Kuharska knjiga za male princeske, potem je uspeh zagotovljen.  

Kolački so njene posebej priljubljene sladice, saj so ravno dovolj veliki, da ni premalo in ni preveč. Poleg tega so idealni za različna praznovanja, saj se ni potrebno mučiti z rezanjem in naknadno s pomivanjem obilo krožnikov in vilic ali žličk. Na blogu so že bile objave  Sladke košarice z borovnicami in čokolado, Bananini mafini  in pa njena čudovita lanskoletna torta v obliki Princeska kolački

Malinovi kolački sestavljeni v obliko princeske

Najprej se je lotila iskanja sestavin v kuhinji in ugotovila, da nam nekatere sestavine, ki so navedene v receptu manjkajo. Iz nje so zletela vprašanja "Kaj pa sedaj, ko nimamo jajc? Kisle smetane tudi ne kupujemo,  a ne? A mlete mandlje imamo?"  Pojasnil sem ji, da bova jajca zamenjala z zrelima bananama, kisle smetane pač nimamo in je ne bova dala, mandlje pa bova sama zmlela. Zavihala je rokava, nadela si je predpasnik in začela odmerjati sestavine na kuhinjski tehnici. Zmešala sestavine, napolnila papirčke za kolačke ter dala pekač v pečico. 

Princeskini kolački vegan Princess muffins focus on front

Nato je sledilo njeno najljubše delo in sicer valjanje ter izrezovanje rožic iz sladkorne mase. Kot vedno sva tudi tokrat uporabila sladkorno maso Smartflex velvet, ki jo lahko naročite pri Dekoracija sladic.si. Razvaljala je roza sladkorno maso ter iz nje z modelčkom izrezala srednje velike rožice. 

Izrezovanje rožic iz sladkorne mase Smartflex
Smartflex rožice

Princeskini kolački (10 kom)

Princeskini kolački vegan Princess muffins shot for recipe

- 180 g pirine moke
- 50 g mletih mandljev
- žlička vinskega kamna (pecilni prašek)
- pol žličke sode bikarbone
- 2 zreli banani
- 110 g rjavega trsnega sladkorja
- 80 g stopljenega masla (ALSANbio)
- 1 žlica rožne vode
- sladkorna masa v roza in beli barvi za izdelavo rožic

 Moko, mlete mandlje, vinski kamen in sodo bikarbono zmešamo. V drugi posodi zmiksamo zreli banani s sladkorjem, dodamo stopljeno maslo in rožno vodo. Narahlo vmešamo suhe sestavine, da se sestavine povežejo.

Z žlico napolnimo papirčke za kolačke  do 2/3 višine. Pečemo v ogreti pečici cca 20 minut na 180 stopinjah (če so pečeni preverimo z zobotrebcem).

Pečene kolačke previdno vzamemo iz pekača in pustimo na rešetki, da se ohladijo. Če zgornji del kolačkov ni raven, ga odrežemo z nožem. 

Sladkorno maso razvaljamo na tanko in izrežemo 10 krogov v velikosti zgornjega dela kolačkov. Kolačke rahlo navlažimo s sladkano vodo in nanje položimo krog sladkorne mase, da se lažje sprime. 

Ostanke sladkorne mase ponovno razvaljamo in z modelčkom za rožice izrežemo 10 rožic. Iz bele sladkorne mase izrežemo 10 manjših krogov, ki jih položimo na sredino rožic in rahlo pritisnemo. 

Spodnji del rožic rahlo navlažimo in položimo na sredino kolačkov. 

Okrasitev kolačkov s sladkorno maso

Glede na to, da so kolački narejeni iz banan, so že v osnovi dovolj sočni, lahko pa jih tudi napolnite  s kakšno kremo ali pa čokolado. 

Princeskini kolački vegan Princess muffins for party

Naj se prava princeskina zabava s princeskinimi kolački začne! 





9 komentarjev:

  1. Hudo lepi kolački... popolni so !
    Čestitke princeski za uspešno peko... tebi DB pa čestitke, da tako uspešno prenašaš ljubezen do peke, na princesko. Hvala obema, ker te izjemno lepe trenutke ustvarjanja delite z nami.
    Srečno peko še naprej!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj veš, da se bom trudil še naprej ;)
      Hvala.

      Izbriši
  2. Hudo lepi kolački... popolni so !
    Čestitke princeski za uspešno peko... tebi DB pa čestitke, da tako uspešno prenašaš ljubezen do peke, na princesko. Hvala obema, ker te izjemno lepe trenutke ustvarjanja delite z nami.
    Srečno peko še naprej!

    OdgovoriIzbriši
  3. To jabolko je padlo čisto k deblu mogočnega drevesa! Majstrica, bravo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Dober tim sta :) Bravo mala mojstrica, kolački so videti zelooo slastni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res me preseneča, da se zna sama tako izkazati.

      Izbriši
  5. Kot nalašč za princeske. Superca! Bravo princeski in očiju:)
    Pokažem jutri Timeji...če ne prej, se bomo sladkali v nedeljo :)
    Pozdravčki!

    OdgovoriIzbriši