ponedeljek, 10. junij 2013

Otroci pečejo - Sladke košarice z borovnicami in čokolado

Sladke košarice z borovnicami in čokolado

Prejšnji teden se je v Ljubljani mudil Rudolf  van Veen, za katerega lahko odkrito napišem, da je moj slaščičarski idol. Od kar so nam v naše domove pripeljali program 24kitchen, skoraj ne mine dan, da tega programa ne bi obiskali, pa čeprav samo za nekaj minut. Nekaterim mogoče Rudolf ni všeč (imajo svoje razloge), zame pa je enkraten. Vedno je nasmejan in vse kar dela, dela res z ljubeznijo. Prav tako je bilo tudi  na predstavitvi na Kongresnem tgu v Ljubljani. Ta človek je res rojen za promocijo kuhanja oziroma priprave slaščic. Čeprav me je mikalo, da bi se udeležil izbora na facebooku za njegovega pomočnika, se na koncu raje nisem odločil, ker vem, da bi na odru zmrznil. Kljub temu pa smo vsi trije odšli na Kongresni trg, kjer smo spremljali dogodek, nato pa mi je uspelo, da smo vsi skupaj preko VIP poznanstva prišli v notranji del ograje, kjer smo se fotografirali z Rudolfom. Vsaka čast varnostniku (ki ga ne poznam), da je z mojim fotičem naredil tako dobro fotko.  Res je, da nisem nikoli hotel imeti svoje fotografije doma  na steni, vendar pa se je s to fotko to očitno spremenilo. Fotka je že razvita in že krasi steno ob naši kuhinjski mizi. 

Zgodba pa se je nadaljevala po tem dogodku, ko smo šli v trgovino po nabavo hrane za naslednji teden. Res me veseli, da sva zaenkrat vzgojila najino princesko v otroka, ki si v trgovini ne zaželi sladkarij, ki so polne umetnih nezdravih sestavin, ampak si rajši izbere suho sadje, oreščke ali pa sadje, ki ji v tistem trenutku zanimivo. Tako je v trgovini opazila ameriške borovnice in dejala "Ati! Jaz bi pa doma naredila tortice. Bi pekla tako, kot  tisti stric z belimi lasmi na televiziji?" Dejal sem ji "No prav. Samo jih boš sama naredila, jaz bom pa samo tvoj pomočnik." Brez razmišljanja je odgovorila "Ja ati, sej sem že velika punca." In po vseh opravljenih nakupih se je doma naša mala princeska spremenila v majhno slaščičarko. 

Preproste sladke košarice z borovnicami in čokolado
- zavitek listnatega testa
- 250 gramov ameriških borovnic
- 250 gramov mascarpone sirčka
- 4 žlice agavinega sirupa
- 4 žlice kozjega mleka (lahko tudi navadnega ali pa še bolje sladko smetano)
-okruški nastrgane čokolade

Sladke košarice z borovnicami in čokolado

Najprej sva se spravila k izdelovanju košaric. Pekač za muffine sva obrnila na glavo in zunanji del namazala z maslom. Nato sva čez namaščene bunke pekača položila listnato testo, ter ga s pritiski namestila tako, da je nastalo 6 košaric. Pekla sva jih v ogreti pečici 20 minut na 200 stopinjah. Ko so bile pečene, sem jih previdno odstranil iz pekača in pustil, da so se ohladile. 
V posodo mešalnika je nadevala mascarpone, 4 žlice agavinega sirupa in 4 žlice kozjega mleka. Vse skupaj je dobro zmiksala, jaz pa sem nastalo maso nadeval v dresirno vrečko, ter jo pripravil za brizganje. 
V vsako košarico je položila 4 borovnice, čez nje nabrizgala malo kreme, v kremo potisnila še 4 borovnice in zopet nabrizgala kremo ter na koncu še dodala na vsako košarico 6 borovnic. Jaz sem ta čas z ostrim nožem nastrgal malo čokolade, ona pa je te čokoladne okuške raztrosila po sladkih košaricah z borovnicami. Bolj preprosto skoraj ne more biti.

Sladke košarice z borovnicami in čokolado

In na koncu je bila najina mala slaščičarka ponosna na svoje male sladke košarice z borovnicami in čokolado. 

Sladke košarice z borovnicami in čokolado

Že sedaj me veseli, da gre vse v smeri, da se bo tradicija domače peke nadaljevala od obeh babic naprej. No vmes sem bil še jaz, kot edini moški. 

So tudi vaši otroci tako željni priprave domačih slaščic? Dajete možnost svojim otrokom, da pripravijo svoje sladice?

6 komentarjev:

  1. Bravo gospodična slaščičarka! Zelo lepe košarice.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo kreativno in odlično za pojest. Se vidi, da ste vsi skupaj dobra "squadra", team, ne najdem prave slovenske besede ... ne vem ali se je meni zablokiralo ali je res ni, primerne besede.

    OdgovoriIzbriši
  3. mmm, izgledajo odlično. (:
    dobra fora, da košarice pečeš na zunanjem delu pekača, drugače pridejo zelo majhne. bom naslednjič poskusila.
    tamala je pa carka, bo kmalu ona lahko prevzela kuhinjo. (:

    OdgovoriIzbriši
  4. Sem ji prebral komentarje in se ji je pojavil velik nasmeh na obrazu. Hvala vsem.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odgovori
    1. Se opravičujem za pozen odgovor, vendar sem bil spletno odsoten ;)
      Uporabljeno je navado listnato testo, ki ga lahko dobite v vsaki trgovini pakirano v zavitku - rolici.

      Izbriši