četrtek, 6. oktober 2016

Vroča čokolada z meto in čilijem

Hot chocolate min and chili - vroča čokolada z meto in čilijem blog post
Kot je bilo pričakovati, se je vreme zelo hitro obrnilo na slabše, temperature so se zelo spustile, danes je celo prišla že prva slana in konec je z gojenjem čilijev zunaj. Če še niste pospravili loncev nekam na toplo, potem je zadnji čas, da to storite sedaj, saj čiliji ne marajo temperatur pod 10 stopinj, sploh pa ne slane. Kot nalašč za ta čas, pa je tukaj recept, ki se prileže ob takšnih hladnih dneh oziroma večerih in sicer vroča čokolada z meto in čilijem

Hot chocolate min and chili - vroča čokolada z meto in čilijem pred strežbo

Tisti, ki že dalj časa spremljate blog, ste ugotovili, da smo pri nas veliki ljubitelji čilijev in začimb ter dišavnic, med katerimi nas navdušujejo različne vrste mete. Katere vrste čilijev gojim doma, lahko preberete v nekaj zadnjih objavah, o različnih vrstah mete, ki jo gojim, pa sem pisal v objavi Meta in origano - moj letošnji vrtiček. Poleg tega, da mete uporabljam pri pripravi sladic, kot dodatek solati ali drugim jedem, pri izdelavi osvežilnih pijač v vročih dneh, iz sveže ali posušene skuham čaj, pa jo lahko uporabimo kot dodatek pri kuhanju napitka - vroče čokolade. 

Kaj se še dobro ujema s čokolado in meto? Odgovor je seveda jasen. Čili!!! Včasih smo bili navdušeni nad čokolado z meto, ki si si jo najbolj zapomnil po After Eight čokoladicah. Sedaj pa je bolj priljubljena temna čokolada s čilijem. In če vse te sestavine združiš v napitek, dobiš vročo čokolado z meto in čilijem. 

Dark chocolate, mint and chili Tabasco

Tisti, ki ne gojite čilijev, lahko pri pripravi uporabite tudi mleti čili, ki ga lahko kupite kot začimbo v trgovinah. Pri nas pa uporabljamo tisto, kar zraste v loncih na balkonu in to je poprova meta in čiliji vrste Tabasco. Letos jih gojim prvič, na žalost jih imam tako malo, da iz njih ne morem skuhati omake, pa še premalo pekoči so zanjo, zato jih uporabljam ravno za pripravo vroče čokolade. Tabasco čiliji dajo ravno prav pikantnosti, da lahko takšno vročo čokolado pije tudi naša tamala. 

Tabasco chili close up


Vroča čokolada z meto in čilijem


Hot chocolate min and chili - vroča čokolada z meto in čilijem recept

- 400 ml mleka (pri nas uporabljamo domače mandljevo mleko)
- 110 g temne čokolade (nad 75% vsebnosti kakava)
- vejica poprove mete z vsaj 8 listi
- en Tabasco čili (četrt žličke posušenega čilija)

V kozico nalijemo mleko, dodamo celo vejico mete in čili, ki smo ga razpolovili. Na nizki temperaturi kuhamo 5 minut, nato pa povečamo jakost, da mleko zavre. Pazimo, da nam mleko ne gre čez kozico. Odstranimo vejico mete in čili, ter v mleko vmešamo nasekljano ali naribano temno čokolado. Počasi mešamo, da se čokolada stopi, nato pa pikantno vročo čokolado z okusom mete in čilija prelijemo v skodelice ter postrežemo okrašene z vršički mete. 

Hot chocolate min and chili - vroča čokolada z meto in čilijem od zgoraj

Vroča čokolada z meto in čilijem ima kar nekaj blagodejnih učinkov, sploh pa v teh mrzlih dneh, ki so že prišli. Čokolada ima že tako veliko zdravilnih učinkov, vroča čokolada pa celo krepi spomin kakor tudi meta, ki ima poleg tega še zasluge, da pomirja in ugodno deluje na živčni sistem. Čili je še en od tistih za katere strokovnjaki pravijo, da bi ga morali vsi uvrstiti v svoj jedilnik. Čeprav bi lahko rekli, da je vroča čokolada kalorična bomba, pa je po drugi strani s kombinacijo vse treh sestavin tudi nekaj dobrega. 

Hot chocolate min and chili - vroča čokolada z meto in čilijem čili v fokusu

In to zelo dobrega!!!


5 komentarjev:

  1. Balzam za moje oči!! Že ob pogledu na slikice, mi rata vroče ;).

    OdgovoriIzbriši
  2. Tale je pa več kot nalašč za moja jutra. Popolna kombinacija za duha, telo in praskanje stekel :)

    OdgovoriIzbriši
  3. OMG... Tukaj piha severovzhodnik! Pa še vse sestavine imam doma!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če je pa premalo močno, pa še kakšen čili zraven ;)

      Izbriši