petek, 4. november 2016

Veganska bučna pita

Veganska bučna pita - Vegan pumpkin pie blog shot

Verjetno sem vas z različnimi objavami o čilijih že zasitil,, zato gremo tokrat v bolj sladke vode, kakor je tudi tokratna preprosta sladica, ki je primerna v tem letnem času. V jesenskem času so pri nas kraljice med zelenjavo zagotovo buče. Hokaido buče, maslene buče in čajote, tako bodeče kakor tudi nebodeče se večkrat najdejo na naših krožnikih in skledah. Buč pa ne uporabljamo samo v zelenjavnih jedeh, ampak jih lahko uporabimo tudi v sladicah, kot je veganska bučna pita

Lansko leto so mi na balkonu med sadikami čilijev zrastli tudi dve sadiki hokaido buč in sem sam lahko pridelal 4 komade srednje velikih hokaido buč. Letos svojih buč nisem vzgajal zato jih moram tako kot večina, kupovati. Sem pa pred časom dobil lepo presenečenje od znanke iz Kulinarika.net, ki mi je po koncu njihove trgatve poslala malo njihovega domačega grozdja, ki je bilo zares odlično, in eno večjo masleno bučo. Bila je tako velika, da smo lahko iz nje pripravili bučno juho (v receptu je sicer hokaido buča) in preproste bučne njoke, pa je še ostalo. 

Pumpkin and grapes


In ta zadnji del buče sem prihranil za sladico, ki je zelo znana preko luže kot Pumpin pie. Odločil sem se, da pripravim aromatično in vegansko verzijo bučne pite, ki je sestavljena iz različnih objavljenih receptov na tem blogu. Testo je znano kot "pate brisee", ki je v moji verziji modificirano iz recepta o Jabolčni piti n-tič, sestavine za nadev pa so podobne kot pri moji aromatični korenčkovi torti. Čeprav se verjetno nekateri zmrdujejo o misli, da v sladici uporabimo bučo, pa nas začimbe v nadevu že z vonjem prepričajo, da gre za čisto nekaj drugega. 

Veganska bučna pita - Vegan pumpkin pie close up


Veganska bučna pita (premer 22 cm)


Veganska bučna pita - Vegan pumpkin pie recipe shot

Testo
- 200 gramov pirine moke
- 75 g hladnega veganskega masla (ALSAN-bio)
- ščep soli
- 0,5 dcl mrzle vode

Nadev
- 600 g bučnega pireja
- 100 g temnega sladkorja Muscovado dark
- žlica olivnega olja
- 0,8 dcl mandljevega mleka 
- žlička cimeta
- četrt žličke ingverja v prahu
- četrt žličke zmletih klinčkov
- četrt žličke muškatnega oreščka
- četrt žličke soli
- 2 žlici koruznega škroba

Testo lahko naredimo že dan prej, drugače pa potrebujemo vsaj pol ure za pripravo in ohlajanje. Testo lahko zamesimo na roke ali pa si pomagamo z mešalnikom. Najprej zmešamo moko, ščep soli in hladno maslo narezano na kocke, da nastanejo drobtine. Dodamo vodo in na kratko premešamo, da se masa sprime v testo, ki ga nekajkrat stisnemo in ga nato zavijemo v folijo ter postavimo v hladilnik za vsaj pol ure. 

Bučo izdolbemo in olupimo. Narežemo jo na tanjše krhlje ali kose, ki jih položimo na pekač obložen s peki papirjem. Pečemo na 200 stopinj 20 minut, da se buča zmehča. Če se je kakšen tanjši del buče zapekel ga odstranimo in bučo skupaj z mandljevim mlekom v blenderju/mikserju zmiksamo v zelo fin bučni pire. V bučni pire dodamo še vse ostale sestavine za nadev in vse skupaj dobro premešamo. 

Ko je testo ohlajeno, ga vzamemo iz hladilnika, na peki papirju razvaljamo na velikost pekača, ter ga položimo v namaščen pekač za pite. V pekač vlijemo oziroma nadevamo bučni nadev in pečemo v ogreti pečici 45 do 50 minut na 175 stopinjah. Pita je pečena, ko je testo zapečeno, po vrhu nadeva pa se začnejo delati razpoke. 

Veganska bučna pita - Vegan pumpkin pie from above

Če ima kdo kakšen predsodek proti bučam v sladicah, mu sploh ni treba omeniti da je buča v nadevu, ter z zanimanjem opazujte njegov obraz ob poskušanju te sezonske sladice, kot je veganska bučna pita.

Veganska bučna pita - Vegan pumpkin pie close up

Če vam ostane še malo testa, lahko iz njega oblikujete majhne bučke in jih spečete za okrasitev bučne pite.

8 komentarjev:

  1. Ima ta maslena buča dosti debelejšo lupino od hokaido?
    Sama hokaido buče, ki spadajo med meni najljubše jedi, vedno pečem in kuham z lupino, ker je tako tanka, da se povsem zmehča.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Še mehkejšo kot hokaido, tako, da jo lahko tusi z lupino uporabiš. Jaz sem se navadil, da buče vedno olupim.

      Izbriši
  2. Njami je, sem prepričana. Kar sedaj bi en kos, a bom... zdržala do jutri;). Moram jo še speč...
    A bi lahko margarino nadomestila kar s kokosovo mastjo (extra virgin oil, ki je te dni popolna mast ;))? Nimam margarine...
    In še... A vam je bolj všeč hokaido ali maslenka? Hokaido buč se nikoli ne naveličam, pri maslenkah pa...sem izbirčna.
    Lep vikend.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda, da lahko uporabiš kokosovo mast/maščobo/olje ;) Tudi nam so hokaido boljše, če pa dobimo masleno, se je pa tudi ne branimo ;)

      Izbriši
  3. Tole na sliki je muškatna buča ;) Maslena buča je veliko manjša, hruškaste oblike.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Katja, res je na fotki Hokaido buča, ampak samo zato, da sem malce poživil fotko. Pita pa je bila narejena iz buče na 2 fotki, ki pa je maslena buča.

      Izbriši
  4. Ja na prvi sliki zraven pite je hokaido buča. Na drugi sliki med grozdjem je pa muškatna buča
    (muškatna buča je velika rebrasta ploščato potlačena okrogla buča, ki zraste do teže več kilogramov).

    Maslene buče pa ni nikjer ;) Maslena buča ali buča butternut je dolga, podolgovata, rumenkaste barve. Lupina je trda in debela, zato je dolgo obstojna. Škoda ker ne morem nalepit slikce za primerjavo. Lp

    OdgovoriIzbriši