ponedeljek, 3. november 2014

Bučni njoki

Pumpkin gnocchi with pesto close

Jesen je pravi čas za jedi, v katerih lahko uporabimo sezonsko zelenjavo in to so sedaj buče. Na vsakem koraku lahko skoraj najdemo Hokkaido ali maslene buče. Buče že s svojo barvo poskrbijo, da nam je toplo pri srcu, saj oranžna barva spada med toplejše barve in je barva ognja ter sonca, ki pomaga premagovati utrujenost. Prav tako pa oranžna barva vzpodbuja apetit, ki je pomemben pri naši jedi, ki so tokrat Bučni njoki s pestom iz vijolične bazilike. 

Letos se nisem lotil vzgoje domačih hokkaido buč, kot sem to počel lansko leto in si lahko ogledate, kako je izgleda naš balkon v objavah  Umetna oploditev ali kako se preleviš v pridno čebelico ali čmrlja in Hokkaido buče part II (Petelinji zajtrk). Čeprav imam rad zelenje, pa so ga buče lani ustvarile preveč in s tem skoraj zadušile vso ostalo zelenje na balkonu. Letos so pač na balkonu kraljevale različne vrste met, različne vrste začimb in pa seveda čiliji. 

Čeprav imamo radi tudi maslene buče, pa so mi Hokkaido buče vseeno ljubše. Njihova živo oranžna barva je tako privlačna, da jih večkrat uprabim v jedeh, kot so bile že opisane v objavah : 

Pesto basilicum close

Ker so buče zares zelo uporabne in jih obdelane  (pečne in zmiksane v pire) hranimo v zmrzovalniku kar nekaj časa, je sedaj pravi čas, da probate kakšen izmed receptov iz Hokkaido buč in si nato tudi sami pripravite bučni pire za ozimnico. 

Bučni njoki so že sami po sebi dovolj okusni in bi jih lahko jedli kar same. Največkrat jih pripravijo z maslom in žajbljem, jaz pa sem sem odločil, da jih tokrat pripravim po barvnem načelu Jin in Jang. Sedaj se verjetno sprašujete kaj je Jin in Jang barvno načelo? 
To bi vam verjetno najbolj znal pojasniti "mogoče enkrat tast", ki je eden izmed večjih mojstrov soboslikarstva, vendar pa gre za to, da oranžna barva spada med Jang barve, kar pomeni, da mora biti nasprotje, ki se dopolnjuje ena izmed Jin barv in tokrat je to vijolična barva. Za vijolično barvo sem uporabil še zadnje liste vijolične bazilike, ki je šla h koncu in jo je bilo zato potrebno porabiti.  

Purple basilicum close

Bučni pire si lahko pripravite prej ali pa uporabite zmznjenega. Priprava bučnega pireja je zelo enostavna, saj Hokkaido buče operemo, ni jih potrebno lupiti (lahko jih pa) ampak samo obrežete grde dele, bučo narežete na rezine, odstranite semena in na peki papirju pečete v pečici do mehkega. Pečeno bučo zmiksate v  blenderju, da nastane bučni pire. Tako pripravljen bučni pire lahko uporabite za pripravo bučnih njokov, bučnih testenin, za juhe ali pa za različne vrste sladic in kolačev. Bučni pire pa lahko tudi zamrznete in ga imate dlje časa v zmrzovalniku, kot neke vrste ozimnica. 

Bučni njoki s pestom iz vijolične bazilike
Bučni njoki
- 300 gramov bučnega pireja
- cca 300 gramov pirine moke
- muškatni orešček (cca četrtinka žličke)
- sol in poper

Pesto iz vijolične bazilike 
- 20-30 listkov vijolične bazilike
- 30 gramov pinjol
- 1 strok česna
- 4-5 žlic olivnega olja
- sol in poper

Bučne njoke izdelamo tako, da vse sestavine zmešamo med seboj. Pri moki najprej uporabite 200 gramov in jo postopoma dodajajte, dokler testo ni več preveč lepljivo. Nastalo testo zvaljamo v daljši svaljek, ki ga razrežemo na enake koščke. Iz koščkov oblikujemo manjše svaljke, ki jih z vilicami pritisnemo, da dobijo brazde. Ker njokov ne delam pogosto, si še nisem nabavil deščice za njoke, zato si za obliko  pomagam kar z vilicami. 
Njoke zložimo na papir za peko in jih ohladimo v hladilniku, dokler ne pripravimo pesta.

Pumpkin gnocchi before cooking close

Pesto pripravimo, tako da vse sestavine stremo v terilniku (možnarju) in premešamo. Tudi tukaj se nisem preveč namatral, saj sestavin nisem strl čisto na drobno, ker sem želel, da ostane struktura pesta malo bolj groba in ne kot polivka. 

V večjem loncu zavremo rahlo osoljeno vodo in vanjo stresemo njoke in jih na srednjem ognju kuhamo cca 4-5 minut, dokler ne priplavajo na površje. Ko njoki priplavajo na površje so namreč že kuhani.   Njoke odcedimo in serviramo na krožnik, čez nje pa potresemo nekaj žličk pesta iz vijolične bazilike. 

Pumpkin gnocchi with pesto top up

Preprosta jesenska jed iz Hokkaido buč.


8 komentarjev:

  1. Preprosta in takoo dobra! Res fajn recept. Lepo, da si omenil Jing Jang načelo, imam nekje v ušesih te zadeve, so zanimive, morda se kdaj kaj več pozanimam o tem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jin Jang pride včasih kar prav, vendar tudi sam pozabljam nanj in se ga spomnim ob priliki.

      Izbriši
  2. V hokaido buče smo zaljubljeni do ušes :). Zanimiv recept! Se ga ob prilili lotim.
    Uživajte!

    OdgovoriIzbriši
  3. To more bit super fino! bom poskusila tudi jaz, hvala za recept

    OdgovoriIzbriši
  4. Sem naredila njoke, super so!
    Imela sem sprednje velik kos buče, ampak ko sem naredila pire in sem ga precedila (skozi krpo), ker sem se bala da bo drugače preveč vodeno. Dobila sem čisto malo pireja, ker je odteklo res ogromno vode.
    Zanima me, kako se s tem spopadaš ti - tudi ti odcediš skozi krpo, ali samo čez cedilo, pa pač odteče koliko odteče?
    Hvala za recept. Hana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Največkrat ga sploh ne precedim, saj je iz hokaido buč pire precej gost. Če pa se ti zdi prevoden, ga samo polovico precedi in potem dobiš gostejši pire.

      Izbriši
  5. Meni je prišla zelo fajn masa,ne vem pa zakaj sem jih kuhala nadpovprečno dolgo pa se nikakor niso mogli v sredi skuhati... :/

    OdgovoriIzbriši