četrtek, 5. april 2012

Sokovnik Omega 8006 - moja nova pridobitev

Kot sem že v eni izmed prejšnjih objav napisal, da bom kmalu predstavil mojo novo pridobitev, je sedaj po treh tednih vsakodnevne uporabe prišel čas, da jo predstavim. V teh treh tednih sem zadevo dodobra preizkusil, tako, da je tole moje pisanje zelo objektivno in bo mogoče komu pomagalo pri odločitvi za nakup. 
Doma smo imeli en star "noname" centrifugalni sokovnik, pri katerem je bilo ob uporabi več ostankov kot pa soka, poleg tega je bilo čiščenje sokovnika prav naporno in dolgotrajno, zaradi česar smo opustili uporabo sokovnika. Pred približno mesecem dni, pa sva prišla na idejo, da bi poskusila kupiti nov sokovnik, saj sva si zaželela pitje zelenjavnih sokov. Na vrsto je prišel stric Google, kjer sem si vzel precej časa, da sem zadeve preštudiral in ugotovil, da so ljudje najbolj zadovoljni s sokovniki na polža, saj ti omogočajo tudi sočenje listnate zelenjave kot so špinača, blitva, regrat in podobno. Med vsemi sokovniki je največ hvale prejel sokovnik znamke Omega tip 8006, kateri med drugim omogoča tudi mletje oreščkov in izdelavo domačih testenin.  Na koncu sem našel še blog zivetipreprosto.blogspot.com, kjer uporabnica sokovnika Omega 8004 le tega dobro predstavi, tako, da je bila odločitev za sokovnik Omega 8006 na mestu. Na vrsto je prišlo iskanje, kje to zadevo v Evropi dobiti za najboljšo ceno. Cene tega sokovnika so v Evropi precej navite, tako, da so odpadli tudi kakšne ebay, amazon in podobne variante. Na koncu sem zadevo naročil v spletni trgovini  Mimovrste, kjer sem izkoristil kodo za popust, zraven sokovnika pa sem prejel  še za darilo rezalnik ananasa Vacu Vin, kateri se zelo dobro obnese. 
Čeprav je bilo napisano, da je dobava cca 1 teden, sem dobil obvestilo, da me sokovnik čaka že drugi dan, tako, da vse pohvale spletni trgovini (zaenkrat sem z njimi zelo zadovoljen, pri vseh mojih nakupih nisem imel nikoli težav). Kljub vsemu prebranemu in napisanemu na spletu sem bil še vseeno malo skeptičen, kako bo sokovnik deloval, zato tudi nisem takoj šel v objavo tega zapisa. Vzel sem si 3 tedne časa, tako, da sem sprobal sočenje več vrst listnate zelenjave ter različnih vrst sadja. Pri vsem se je sokovnik Omega 8006 odlično izkazal.  Sokovnik ima enega polža, ki se počasi vrti, pri čemer zelenjavo ali sadje zmelje in nato iz nje izstisne sok. Ker se polž vrti počasi, se pri izstiskanju soka zadeva ne segreva in se s tem ne uničujejo hranilne in koristne snovi v soku (napram centrifugalni pa se vrtijo s takšno hitrostjo, da se pri tem tudi precej segrejejo in s tem segrevajo tudi izstisnjen sok). Čiščenje sokovnika je otročje lahko in res zelo enostavno, saj ti čiščenje ne vzame več kot 2 minuti. Tisti, ki si lahko privoščite ta sokovnik, ga zelo toplo priporočam, saj je naprava res vrhunska in je škoda denarja za cenejše sokovnike, ki imajo slab izkoristek sočenja, čiščenje le teh pa je dolgotrajno. Najbolj važno pa je, da je delovanje sokovnika Omega 8006 zelo tiho in ga lahko uporabljamo vsako jutro, ne da bi motili tiste, ki še spijo v stanovanju.

Moja nova igračka, ki je v vsakodnevni uporabi (vsako jutro si naredimo cca 6 dcl soka).


Za ponazoritev, kako dobro sokovnik deluje, pa en primer sočenja mlade špinače. Na tržnici sem kupil 1 kilogram mlade špinače, katero sem imel namen porabiti za vsakodnevno sočenje, vendar pa sem za primer koliko soka ta sokovnik iztisne iz te listnate zelenjave naredil tale preizkus. 
Mlado špinačo sem opral, odstranil  liste, ki niso bili več "uporabni", jo dobro osušil in začel s sočenjem.
Med sočenjem mlade špinače.
Na levi je posoda, kjer se zbira sok, na desni pa ostanek špinače.
Iz 1 kilograma mlade špinače je ostal tale majhen kupček.
Po sočenju 1 kilogarama mlade špinače je bila polna litrska steklenica, pa še malo je ostalo.
Liter ter še 1 deci in pol soka iz mlade špinače.
Vem, da je najboljši sveže izstinjen sok, vendar pa sem tole naredil kot preizkus, koliko soka se dobi iz 1 kilograma mlade špinače. Sok sem nato pospravil v hladilnik, saj v hladilniku zdrži okoli 3 dni.

Na koncu lahko še enkrat napišem, da je sokovnik Omega 8006 sedaj res preizkušena zadeva in vredna svojega denarja.

6 komentarjev:

  1. Pozdravljen,

    kupujem sokovnik in me zanima tvoje mnenje za omego glede na to da je od tvojega prvega komentarja in testiranja minilo kar nekaj časa.

    Še vedno priporočaš omego ali kaj drugega? Kako deluje pri ostalih stvareh, npr. rdeča pesa?
    Hvala,

    Alex

    OdgovoriIzbriši
  2. Alex, še vedno ti priporočam nakup te Omege. Od tistega dne, ko sem ga dobil še ni minil dan, da ne bi bil v uporabi (razen takrat ko smo na dopustu). Še vedno je vsak dan vsaj 1 krat v uporabi če ne celo dvakrat (samo zaradi sočenja, mletja oreščkov, izdelavo sladoleda in testenin ne štejem zraven).
    V bistvu je postal to že način življenja, da vsako jutro naredim 7 dcl soka, kar sem pisal tudi v poznejših objavah na blogu.
    Glede sočenja pese ni nobenega problema, saj iz pese res izstisne skoraj ves sok. Pulpa ki ostane, je skoraj čisto suha.
    Glede priporočila je tako, da še vedno vztrajam pri Omegi, saj imaš z njo več možnosti delovanja (sočenje, mletje, izdelava testenin), druga možnost pri meni je bila še Hurom, je malo hitrejši vendar pa v njemu lahko samo sočiš.

    Ravno sedaj imam post, kjer z mojo pijema samo sadno zelenjavne sokove, tako da je omega vsak dan 4 krat v uporabi. V sredo končam s postom in bom objavil zapis o tem postu, kjer bom predstavil tudi sokove, katere sva pila.

    Upam, da ti tole kaj pomaga. Če te pa še kaj zanima, pa lahko brez problema vprašaš.

    LP

    p.s. za Omego sem prepričal še 6 mojih sodelavcev in vsi jo hvalijo.

    OdgovoriIzbriši
  3. dragi moji vse lepo in prav. A s tem sistemom sočenja ločite sok in vlaknine. A prav vlaknine so tista "črevesna metla",..ki čistijo črevo, skrbijo za občutek sitosti in še sto rugih pozitivnih učinkov imajo- te vlaknine...balastne snovi..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Miran tukaj se gre za obsorbacijo vitaminov in koristnih snovi. S sokom se le ti hitreje absorbirajo, kot pa da se morajo prebaviti. Saj z blenderjem ni nič narobe, vendar sem se raje odločil za sokovnik.

      Izbriši
  4. Kolika pa je cena Te Omega Sokovnika..? Sam trenutno uporabljam Blender, torej mikser ki melje vse skupaj, tako da skupaj ostanejo sok in vlaknine... Sicer je tudi v tem sistemu nekaj slabega...Nekje sem bral, da ko meljejo npr. morsko sol, da se z mletjem uničijo molekule vitamina C (verjetno zaradi viskokih obratov stroja-mešalnika-čeprav to ni logično, saj vitamin C ni drugo kot naravni ogljik)... in če je pri tem sadju in zelenjavi enako..to vsekakor ni dobro.... Vse ima svoje dobre in slabe strani..Vsekakor pa sta oba načina še vedno bolj zdrava in za telo zaželjena kot basanje z mesom, rafiniranimi sladkorji, z moko, alkholom, kofeinom, nikotinom..in ostalimi smrtnimi preparati in "sladkimi zadovoljstvi"-užitki kot jih nekaterio imenujejo..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V naših trgovinah ga prodajajo za cca 340 -360 EUR. Dobi pa se ga tudi ceneje. Problem pri blenderjih je to, da nastane veliko trenja in toplote zaradi velike hitrosti pri miksanju, s čimer se uničuje prav tiste zdrave in hranilne snovi, katere želimo dobiti iz zelenjave in sadja. Omego ravno zaradi tega priporočajo, saj gre za stroj, ki ima nizke obrate in velik izkoristek.
      Še vedno je moja prva izbira med sokovniki, čeprav si želim tudi zelo dober blender (nekaj v stilu Blendtec), da bi lahko zmiksal celotno zadevo, pa čeprav bi se pri tem uničil del hranljivih snovi. Je pa to tudi veliko bolje, kot pa stvari, ki si jih navedel.

      Izbriši