četrtek, 10. maj 2012

Frtalja z beluši, mlado čebulo in bučko


Tole je pa zame, kot bi se reklo zajtrk šampionov. Ker se malo razvajam in sem si vzel malo daljši dopust imam vsako jutro čas, da si pripravim dober zajtrk. Po pregledu hladilnika sem se odločil, da si pripravim frtaljo, saj sem imel v hladilniku beluše, mlado čebulico in eno mlado bučko. Čisto dovolj za eno veliko frtaljo. 

Za pripravo potrebujemo : 
- 3 beluše

- 3 mlade čebulice
- 1 manjša bučka
- 2 jajci in 3 beljake
- 4 listi sveže bazilike 
- 2 vejici svežega timijana
- poper in sol
- žlica domačega olivnega olja

Beluše in mlado čebulico očistimo in narežemo na majhne kolobarčke, debeline 3-4 mm. Bučko operemo in narežemo na četrtine iste debeline. V posodici zmešamo dve celi jajci, jima dodamo še tri beljake ter  natrgamo baziliko in dodamo timijan. V ponvi segrejemo olivno olje in dodamo narezane beluše, bučke in mlado čebulico ter vse skupaj malo prepražimo. Zelenjavo popramo in rahlo osolimo dobro premešamo ter zalijemo s zmesjo jajc in začimb. Temperaturo zmanjšamo in pečemo na srednji temperaturi 4-5 minut, nato pa ponev damo v pečico na najvišjo rešetko, kjer z možnostjo "žar" zapečemo še zgornji del frtalje.  To je eden izmed najlažjih načinov, da ostane frtalja v enem kosu.  Občasno pa uporabljam način, da jo zapečem od spodaj, nato jo stresem na večji krožnik, pokrijem s ponvijo in na hitro obrnem za 180 stopinj. Na takšen načim, mi včasih glih ne "rata" najbolje in je jed potem vsa spackana. 

Frtalja na maskirnem krožniku.
 Rumenjakov iz ostalih treh jajc nisem zavrgel, ampak sem iz njih za našo psičko spekel pasjo frtaljo, tako, da še njo malo razvajam ;).

Dober tek!


2 komentarja:

  1. Če bi vse probala kar skuhaš,bi bila moja senca na obali prvelika,adijo morje!Videti je super!LP

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa tudi zelo dobra je bila. Glede senc na obali, se pa ni za bat, ker ni vse toliko kalorično kot izgleda.

    OdgovoriIzbriši