torek, 12. junij 2012

Rižota s tuno in bučkami iz pečice

Rižota s tuno in bučkami iz pečice.
Mogoče za ene malo nenavaden način priprave rižote, ampak to je ena mojih najljubših rižot, če ne celo najljubša. To rižoto največkrat pripravim, ko pridem iz službe in nimam časa stat v kuhinji za štedilnikom. Priprava sestavin  mi vzame manj kot 5 minut, nato še okoli 4 minute kuhanja, potem pa svoje opravi pečica. Ni potrebno nobenega mešanja oziroma paziti, da se kaj ne prežge.

Tokrat sem uporabil: 
-
1 čebulo
- 1 večjo bučko
- konzervo tune v oljčnem olju
- 3 paradižnike
- 1 skodelico riža
- 1 dcl belega vina
- sol, poper, bazilika, origano in oljčno olje

Pečico sem pred začetkom priprave zelenjave že vključil, da se segreje. Čebulo sem nasekljal, bučko narezal na četrtine, odcedil odvečno olje iz konzerve s tuno in paradižnike narezal na manjše kose. 
Za pripravo sem uporabil lonec s pokrovom, katerega lahko dam v pečico. V loncu segrejem oljčno olje, prepražim čebulo, dodam skodelico riža in na kratko prepražim. Med praženjem prilijem 1 dcl belega vina, nato pa brez presledka dodajam sestavine po vrstnem redu: nasekljane paradižnike, narezane bučke, tuno in zalijem z dvema skodelicama vode (na 1 skodelico riža 2 kratna količina vode). Premešam, solim, popram, dodam baziliko in origano, še enkrat premešam, pokrijem s pokrovko in "poka" v pečico. 
Vse sestavine na hitro nametane v lonec in kratko prepražene.
Pokrito s pokrovko in pripravljeno za pečenje.
Pečem v pečici na 200 stopinjah 20-25 minut. Čas pečenja je odvisen od velikosti paradižnikov in bučke, saj oboji vsebujejo precej tekočine in je potrebno malo več časa, da riž vse to vpije. 

In po 25 minutah je bila moja božansko dobra rižota pečena in servirana na krožnik.
Rižota s tuno in bučkami po koncu pečenja v pečici.
Na slikah ne zgleda "bog ve kaj", ampak okus te rižote pa je vedno noro dober.

Bi tudi vi poskusili kaj takšnega?

4 komentarji:

  1. Nisem še slišala za ta način priprave rižote, ob prvi priliki poskusim, saj imam rada riž in še rajši bučke. Pa saj potem se tudi rižota z drugačnimi sestavinami lahko enako dela, kajne? Malce butalsko vprašanje, vem, vendar... nikoli se ne ve.

    OdgovoriIzbriši
  2. Po pravici povedano je z drugimi sestavinami tudi jaz še nisem delal, ampak vedno s tuno in bučkami. Na netu pa tudi ni veliko receptov o rižoti iz pečice. Jaz sem ta recept videl že nekaj let nazaj v eni izmed televizijskih oddaj, kjer je en avstralec na tak način pripravljal rižoto in od takrat je redno na mojem jedilniku.

    OdgovoriIzbriši
  3. Se vidi, da je noro dober okus. Moja mama tudi vedno peče rižote v pečici :).

    OdgovoriIzbriši
  4. Saj prvič je čudno, ko daš lonec v pečico, ko pa ga vzameš ven, pa si presenečen.

    OdgovoriIzbriši