četrtek, 20. december 2012

Dišeči božični piškoti


Noro! Res noro! Ne morete verjet, kako je včeraj pri nas doma dišalo? Po pravici povedano je še danes v pečici vonj po peki teh piškotov. Na Kulinariki sem opazil, da je ta mesec najbolj gledan recept za Božično novoletne piškote. Moja je bila v službi, midva z našo tamalo pa sva prešla takoj v akcijo in se zabavala v kuhinji. Recept sem malo spremenil, tako da je ustrezalo mojemu načinu izdelave, končni izdelek pa je bil vizualno podoben originalu.  Kaj naj rečem. Tole morate res probat, ker že samo vonj, ki se širi iz pečice pričara pravo božično vzdušje. 

Zamešala pa sva naslednje (rum in rozine sva izpustila):
- 150 gramov masla
- 4 žlice agavinega sirupa (namesto sladkorja)
- 2 jajci
- žlica domačega vanilijevega sladkorja (vrečka kupljenega)
- ščepec soli
- sok ene pomaranče (srednje velika)
- pest sesekljanih mandljev
- pest sesekljanih lešnikov
- 100 gramov temne čokolade - sesekljane
- 250 gramov ostre moke
- pol žličke vinskega kamna (pecilni prašek)
- 2 žlici nesladkanega kakava
- naribana lupinica ene bio pomaranče in bio limone
- naribana korenina ingverja (cca 5 cm za prst debela, v originalnem receptu je žlička suhega)
- žlička cimeta
- pol žličke muškatnega oreščka


Maslo sva stopila, ohladila in ga zmešala z agavinim sirupom in  vanilijevim sladkorjem. Med mešanjem eno po eno dodajala jajci in na koncu pomarančni sok z naribanima lupinicama pomaranče in limone ter nariban ingver. 
Lešnike, mandlje in čokolado sva nasekljala, jih dodala v maso in premešala. 
V drugi posodi sva zmešala moko, vinski kamen, kakav, cimet in muškatni orešček. Zmešane sestavine sva presejala v maso, na hitro z lopatko premešala ter odšla na plesne vaje. No, na plesne vaje vam ni treba iti, čeprav bi vam jih privoščil, ampak je pa v tem času masa počivala v hladilniku. 
Iz nastale mase sva oblikovala krogljice, katere sva sploščila in jih polagala eno zraven druge na papir za peko v pekaču. Pekla sva jih točno 16 minut na 190 stopinjah, dišalo je celo stanovanje, spekli pa so se rahli, dišeči in zelo zelo dobri božični piškoti. 

Pogled v dišečo pečico.

Poleg vonja in okusa teh piškotov je pa najboljše to, da skoraj nobeden ni identičen, saj so sestavine po njih različno porazdeljene, tako, da eni sekajo na ingver, drugi imajo več koščkov čokolade, tretji lešnikov, četrti več lupinice,  itd.... 

Priznam, da bo pri nas doma še velikokrat dišalo. Kaj pa pri vas?


7 komentarjev:

  1. Bere se odlično in verjamem, da je dišalo. Sem pa med preletavanjem sestavin že skoraj zavriskala, da ni moke, pa je, samo bolj spodaj:-(

    OdgovoriIzbriši
  2. Na žalost je res moka med sestavinami, vendar pa vem, da bi ti že našla nekaj, kar bi jo nadomestilo. Če verjameš, da ko pišem kakšno objavo in je moka med sestavinami že pomislim, da je spet recept, ki spet ni primeren zate. ;(

    OdgovoriIzbriši
  3. Ko pogledam fotko piškotov v pečici, jih voham...:). Jaz upam, da mi znese kaj v nedeljo narediti, drži pesti :).

    OdgovoriIzbriši
  4. Koliko mi je čas dopuščal, sem držal pesti in zgleda, da je uspelo.

    OdgovoriIzbriši
  5. super recept. a misliš, da bi bili dobri tudi brez ingverja in pomarančne in limonine lupinice:) da bi bilo samo čokoladno:) (čokoholik sem hehe)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upam, da nisem zamudil. Verjetno bi bili dorbi tudi brez tega, saj je že tako dovolj dobrih sestavin v njih. Čeprav pa jim dasta ingver in pomarančna lupinica tisto piko na i in zaradi njiju ti piškoti tako dišijo.

      Izbriši