nedelja, 16. junij 2013

Meta in origano - moj letošnji vrtiček

Verjetno ste že ugotovili, da je na mojem blogu kar dosti objav, v katerih je bila omenjena meta. Prav zaljubil sem se v to rastlino, saj mi v poletnih dnevih nudi največ užitka. Užitka mislim s tem, ko iz nje naredim metin sirup, s katerim se vsak dan v teh vročih poletnih dneh hladim. Danes sem opravil že drugo letošnjo žetev poprove in mete spearmint, ki mi rasteta v večjih loncih na terasi ter naredil novih 6 litrov metinega sirupa. Recept za sirup iz poprove mete najdete tukaj. Da pa med rezanjem in kuhanjem sirupa nisem bil preveč žalosten, sem si prepeval tisti star komad od Psihomodo pop v malo spremenjeni verziji : Meta je bila moja kraljica.

Že zgodba o meti me je očarala, pa čeprav nisem nek navdušenec nad takšnimi mitološkimi zgodbami. Omenjena je v grški mitologiji, kjer je bila Mentha nimfa in Plutonova ljubica. Ko je Plutonova žena Persefona odkrila skrivno razmerje, je v izbruhu jeze začarala Mentho v nizko rastlino, ki se jo je dalo poteptati. Pluton ni mogel razveljaviti začaranosti, lahko jo začaranost  le omilil, zato je obdaril meto s sladkim vonjem, da zadehti vsakič, ko se njeni listi zmečkajo. 
Tudi jaz grem večkrat na balkon in z dvema prstoma primem metin list, ga malo podrgnem med prstoma ter nato vonjam njen vonj.

Ker nimam možnosti, da bi imel nekje v bližini svoj manjši vrtiček, si vsako leto na terasi stanovanja ustvarim manjši improviziran vrtiček, katerega letos poleg ostalih zelišč v večjem delu zasedajo različne vrste mete. Že kmalu spomladi sta mi začeli rasti  meta spearmint (mentha aquatica x longifolia) in poprova meta (mentha piperita), kateri sem imel nasajeni že lansko leto.

Meta spearmint - Mentha aquatica x longifolia

Meta spearmint - Mentha aquatica x longifoliaMeta spearmint - Mentha aquatica x longifolia

Poprova meta - Mentha piperita

Poprova meta - Mentha piperitaPoprova meta - Mentha piperita

Na začetku spomladi pa sem se odločil, da dopolnim mojo zbirko met in sem si nabavil še 5 vrst križancev. To so jagodna meta, pomarančna meta, ingverjeva meta, bananina meta in jabolčna meta. 

Jagodna meta - Mentha almira

Jagodna meta - Mentha almira Jagodna meta - Mentha almira

Ingverjeva meta - Metha gracilis

Ingverjeva meta - Metha gracilisIngverjeva meta - Metha gracilis

Bananina meta - Mentha arvensis

Bananina meta - Mentha arvensisBananina meta - Mentha arvensis

Pomarančna meta - Mentha piperita Granada

Pomarančna meta - Mentha piperita GranadaPomarančna meta - Mentha piperita Granada

Jabolčna meta - Mentha suaveolens


Želim si, da bodo tudi te mete prezimile kot moji prvi dve, saj bom drugo leto še razširil zbirko met. V načrtu imam še nabavo mandarinine mete, ananasove mete, sivkine mete, kodraste mete in pa čokoladne mete.

Sem pa letos še posadil eco sadike origana, timijana, drobnjaka, žajbla in pa zame novo vrsto origana Hot and spicy. Ni toliko hud kot se sliši, vendar gre za malo bolj pekoč origano. 

Origano Hot and spicy

Mete sem že začel pridno uporabljati pri različnih vrstah sladic. V prihodnjih objavah bodo sigurno omenjene v receptih oziroma izvedbah priprave sladic. Vse te fotografije so stare cca teden dni in ne kažejo dejanskega stanja, saj so mete v tem tednu bujno razbohotile.

Ali je tudi vam vonj mete všeč? Ste že vonjati kakšno od teh križanih vrst?




7 komentarjev:

  1. Tvoje objave so zanimivo branje in prav poučne... :). Si pa priden vrtičkar... :)
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi jaz sem fenica mete. Rada jo imam v sladicah, solatah, pijačah... Dobro si nas podučil o meti;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi meni je všeč meta in zraven še melisa. Zanima pa me, kje si nabavil ostale vrste mete? Sama imam meliso citronko, za ostale pa prvič slišim. Tvoji recepti so super in jih redno spremljam, nekatere sem pa tudi že poizkusila. Družina je bila zadovoljna. Čao

    OdgovoriIzbriši
  4. Če prav razumem ... bananina meta diši po meti+banani? Kje to dobim?! :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Meliso imam tudi jaz in tudi letos se je že lepo razrasla, vendar pa mi ni nič posebnega.

    Te križane mete imajo okus po meti, dišijo pa po vrsti sadja.

    Te križane mete sem dobil pri trajnice Carniola. Prodaja je na spletu ali pa jih greste iskat na Rudnik za Supernovo.

    Tukaj je pa še spletna stran z vrstami mete.

    Trajnice Carniola

    OdgovoriIzbriši
  6. Jupi, odkrila nov zanimiv blog :) Ravno iščem recept za metin in melisin sirup, saj sta čisto podivjali na vrtu.

    Mogoče ideja za koga, pri nas smo meto že uporabili namesto pehtrana v potički oz. polžkih iz kvašenega testa. Fuuul dobro, osvežilno, primerno za vroče poletne dni. Delala je pa tašča :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Sonja saj verjetno si že videla, koliko objav je na tem blogu o meti, tako da veš, da sem tudi jaz velik ljubitelj. Potice z meto pa res še isem delal, je pa dobra ideja. Hvala.

    OdgovoriIzbriši