četrtek, 27. junij 2013

Sladoled z jagodami in jagodno meto

Sladoled z jagodami in jagodno meto
Letošnje vreme je za znoret. Dolga zima, hladna pomlad, potem teden vročinskega vala, ta teden pa spet hodim na sprehode s psičko oblečen kot jeseni.  Namesto da bi se doma grel s toplim čajem, pa poslušam svoje telo, ki mi govori, da rabi nekaj hladnega. Saj poznate tisti rek, da je treba pozimi piti hladne pijače, poleti pa tople, da ni prevelikega šoka za telo. Včasih se tega držim, vendar pa sem tudi med tistimi, ki so veliki ljubitelji sladoleda. Verjetno pa bodo spet prišli bolj sončni dnevi in toplo vreme, zaradi katerih se nas bo večina hladila in sladkala s sladoledom.

Moje mete na terasi so skoraj podivjale in jih je treba kar vestno rezati, da ne zrastejo samo v višino. Danes je za rezanje prišla na vrsto jagodna meta, katero sem uporabil v jagodnem prelivu. Prav tako je bila doma še košarica dišečih jagod iz katerih sem naredil jagodni preliv. Danes predstavljam "natur" varianto, čeprav pa lahko uporabimo tudi kar zmrznjene jagode, saj za jagodni preliv skoraj ni važno kakšne so. 

Jagode in jagodna meta

10 jagodam sem odstranil peclje, jih dobro umil, razpolovil in jih stresel v manjšo kozico. Dodal žlico vode in žličko doma narejenega vanilijevega sladkorja (mleti sladkor imam zaprt v loncu skupaj z vanilijevimi stroki). Na srednji temperaturi počasi kuhal, da so se jagode zmehčale. Med tem sem cca 15 listov jagodne mete nasekljal in jih dodal k jagodam, da so sprostili svoj okus. Jagode sem še malo pretlačil, vendar jih nisem spasiral. V lonček sem nadeval vanilijev sladoled, ga prelil s 4 žlicami jagodnega preliva in po vrhu  potresel malo sveže nasekljanih listov jagodne mete.

Sladoled z jagodami in jagodno meto

Jagodna meta doda sladici nekoliko pikanten okus in spremeni celotno sladico v novo izkušnjo.


2 komentarja:

  1. Ja, res imamo vreme, kateremu s težavo sledimo in se mu tako hitro prilagajamo... :). Iz objave vidim, da si užival ob dobrem sladoledu... :).
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmm, so se mi pocedile sline. Hvala za super recept. Všeč so mi preprosti recepti, a z super rezultatom na koncu.

    OdgovoriIzbriši