četrtek, 11. julij 2013

Domač višnjev sirup

Višnjev sirup

Moja sestra ima zraven hiše majhno višnjo. Ko smo bili zadnjič pri njej na obisku, me vprašala če bom kaj višenj, ker so preveč kisle, da bi jih jedel. Odšel sem do drevesa in jih probal in ugotovil, da so pa res kar precej kisle. Izgleda, da smo se preveč navadili na sladke češnje, sedaj pa v višnjah čutimo le kislost, pa čeprav niso toliko kisle. Vedel sem, da jih bom sigurno lahko za kaj uporabil, zato sem jih začel pridno nabirati. Nabaral sem jih natanko 3 kilograme oziroma eno srednje veliko košaro. Ker sta bila zadnja dva tedna preveč pekovsko usmerjena in smo že vsi imeli čez glavo sladic, sem se odločil, da naredim višnjev sirup na moj način. Nekaj podobnega, kot sem že delal pri sirupih iz mete, melise, ananasa, grenivke in pomaranče. Glede na to, da večinoma pijemo vodo, včasih pa tudi te naše domače sirupe, bi bil višnjev sirup malce popestritev za naše brbončice. 

Domač višnjev sirup:
- 7 litrov vode
- 3 kilograme višenj (prej sem jih izkoščičil)
- 3 kilograme rjavega nerafiniranega trsnega sladkorja
- sok izstisnjen iz 12 limon

Višnje operemo in izkoščičimo. V večji lonec nalijemo 6 litrov vode, nadevamo višnje in kuhamo, da tekočina zavre. Vmešamo sladkor in  počakamo, da se ves sladkor med mešanjem razstopi. Lonec pokrijemo in pustimo do naslednjega dne (24 ur). Naslednji dan istisnemo sok iz 12 limon, ga dobro precedimo, tekočino z višnjami zopet zavremo, nato pa dodamo limonin sok. Pustimo, da še nekaj časa rahlo vre, vmes pa z zajemalko pobiramo in odstranjujemo  peno iz vrha tekočine. Pripravimo 9 litrskih steklenic, katere steriliziramo (jaz jih kar v sterelizatortju za otroške flaške) in nato vroče steklenice napolnimo z vročim višnjevim sirupom. Iz navedenih sestavin je nastalo 9 litrov domačega višnjevega sirupa, ki ne vsebuje umetnih konzervansov, zato je tudi rok trajanja krajši. 

Višnjev sirup

Po prvih vtisih je sirup zelo dober in ravno prav sladek za naše potrebe.

Višnje, ki so se kuhale v sirupu pa smo v dneh pojedli in posočili.

3 komentarji:

  1. Tudi sama pri višnjah pomislim, da so kisle in me že to odvrača, da bi jih jedla, čeprav ima oče čudovito višnjo, ki je bila tudi letos zelo polna. Je pa mama pred kratkim naredila pito iz višenj in je bila zelooo slastna... :). Zdaj verjamem, da bi tudi domači sok iz višenj poskusila... :).
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. mmm mora biti sladek :-))
    Jaz pa moram te dni obrati ribez in narediti sirup!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za odličen recept. In vse čestitke za vztrajnost in potrpežljivost - izkoščičiti 3kg višenj ni kar tako :)

    OdgovoriIzbriši