sobota, 3. avgust 2013

Presna torta Yin Yang


Presna tortica Yin Yang

Tale tortica pa je nastala čisto slučajno oziroma skoraj po neuspelem poizkusu.

Znanka me je prosila, da bi imela presno tortico ampak polovico čokoladne in polovico jagodne. Ker nisem hotel delati dveh tort naenkrat in jih potem rezati na pol, sem se odločil, da poskušam narediti v enem poizkusu celo tortico. Za pomoč sem si pripravil trak pvc folije, s katero sem po polovici pregradil tortni model in ga fiksiral s ščipalkama za perilo. Ko sem začel vanjo zlivati čokoladno in jagodno maso, pa se je pvc folija upognila v čuden položaj. Na začetku sem se zasekiral, nato pa ugotovil, da pa bo tortica izpadla še boljše, saj je nastala oblika podobna znaku Yin Yang.  Tortico sem ohladil, nato pa previdno odstranil trak in nastala je presna tortica podobna znaku Jin Yang brez pik. 

Spodnja plast
- 200 gramov mandljev
- 125 gramov datljev
- 50 gramov kokosovega masla
- 2 žlici vode

Čokoladno lešnikova plast
- 100 gramov lešnikov
- 125 gramov datljev
- 2 polni žlici presnega kakava
- 75 gramov kokosovega masla
- 2 žlici agavinega sirupa
- 2 žlici vode

Jagodna plast
- 120 gramov indijskih oreščkov
- 300 gramov jagod

- 75 gramov kokosovega masla
- 2 žlici agavinega sirupa

Mandlje, lešnike, indijske oreščke in datlje čez noč namakamo v vodi.
Za spodnjo plast v blenderju zmeljemo sestavine navedene zgoraj za spodnjo plast. Raztegljiv tortni model nastavimo na premer 24 cm in nastalo maso razporedimo in zravnamo da nastane cca 1 cm visoka plast. 
Tortni model razpolovimo s trakom pvc folije v željeno obliko.
Nato v blenderju naredimo čokoladno lešnikovo maso in kasneje še jagodno maso. Obe masi istočasno vlivamo v tortni model in pazimo, da se trak pvc folije ne prevrne. Proti koncu vlivanja obeh mas, pa tudi pazimo na višino, da so plasti v isti višini,  ko končamo vlivanje. 
Tortico hladimo v hladilniku najmanj 2 uri, nato pa previdno odstranimo trak pvc folije in pustimo, da se plasti počasi združita. 

Presna tortica Yin Yang

Na koncu je nastala prav zanimiva izvedba presne tortice, pa še nekaj novega sem osvojil



5 komentarjev:

  1. Lepa. Ko nekaj delamo z ljubeznijo in potrpljenjem ter nekaj kreativnosti, nam na koncu uspe in smo prav prijetno presenečeni.
    Lep konec tedna,
    Ljuba

    OdgovoriIzbriši
  2. Vau, tole pa se ti je fenomenalno 'ponesrečilo' s trakcem. Torta izgleda FANTASTIČNO in verjamem, da je bila tudi zelo okusna...
    Lep vikend,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  3. Zelo je lepa! Okusna pa verjamem, da tudi;)

    OdgovoriIzbriši