petek, 30. avgust 2013

Torta Ribič na morju

Torta Ribič na morju - Fisherman on sea fondant cake

60 let! To pa je že prava okrogla obletnica. Jaz imam še nekaj let do tja, ampak sem že sedaj začel  trenirati, da mi takrat ne bo pretežko naredit torto za mojo obletnico. Na začetku je bila ideja, da bi slavljenca naredil 6 različnih figuric (za vsakih 10 let), ki so zaznamovale njegovo življenje. Ideja je bila zanimiva, vendar pa je potem prevladala nostalgija. Kaj je lepšega, kot tisti stari spomini, ko smo hodili na morje,  se vozili s čolnom in lovili ribe. Odločitev je padla, da poskušam izdelati figurice, ki bodo obudili spomine na te lepe čase. 
Potrebno je bilo izdelati čoln, takšnega kot je imel nekdaj slavljenec, zaželjeno pa je bilo, da bi bil na njemu ribič, ki lovi ribe. Po fotografiji iz starega albuma sem dobil podatke o izgledu čolna, jaz pa sem si vzel dve noči in izdelal tega lepotca iz tičino mase. Čoln je bil oranžne barve, z belim dnom, beli sedeži (dva obrnjena naprej, dva nazaj) in motorjem Tomos 18. 

Ribič na morju - Fisherman on sea fondant
Ribič na morju - Fisherman on sea fondant

Ribič na morju - Fisherman on sea fondant

Ker sem imel spet preveč časa sem za hec izdelal še morsko deklico iz tičino mase, katero nisem nameral dat na torto, na koncu pa je le pristala na torti, da je dala torti malo hudomušnega videza.

Morska deklica iz tičino mase
Lahko bi bila boljša, ampak niti ni bila v načrtu.
Torta je bila sestavljena iz svetlega biskvita (polnozrnata moka), z vanilijevo kremo in zadnjimi domačimi zelo sladkimi jagodami, zravnana s švicarsko masleno kremo z belo čokolado in oblečena v tičino maso z dekoracijami. Za dekoracije sem imel preveč idej, zato sem med njimi uresničil samo to, da sem ime dal na reševalne obroče, letnico sem dal na skrinjo z zakladom, okoli torte pa sem naredil nekaj morske trave in ribic, ki so dale torti še malo 3D efekta. Na koncu sem ugotovil, da sem mogoče že malo pretiraval, ampak takrat je bilo že prepozno. 

Torta ribič na morju - Fisherman on sea fondant cake
Torta ribič na morju - Fisherman on sea fondant cake

Ker pa se je čolnič z ribičem že dobro posušil in imel že težo skoraj pol kile, torte nisem mogel imeti sestavljene, tako da sta se čoln z ribičem in sirena dodala tik pred razrezom. Imel sem bojazen, da se ne bi torta pod čolnom malo sesedla.

Torta ribič na morju - Fisherman on sea fondant cake

Slavljenec je bil navdušen nad torto, saj je bil čoln skoraj identičen njegovemu razen nekaj malenkosti, morska deklica pa je poskrbela za malo smeha. Prav tako so bili ostali navdušeni nad okusom, saj so to pomoje naredile res dobre zadnje jagode. 

Spomini so večni.



11 komentarjev:

  1. To je že več kot umetnost. Škoda jo je pojest, ko tako super izgleda

    OdgovoriIzbriši
  2. Vau,vau,vau.... A M A Z I N G!! To mi je prišlo na misel takoj, ko sem zagledala fotografijo tvoje umetnine, ki je na koncu še za pojest... :). Res SUPER!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  3. to je pa res škoda pojest :) Ful me zanima kakšna je bila torta videti preden si jo obložil s tičino maso :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Mogoče jo je res škoda pojest, ampak torte in figurice itak delam, da se pojedo. Za spomin mi še vedno ostane fotka. Pa hvala za pohvale, se bom trudil še naprej.

    OdgovoriIzbriši
  5. O DB, jaz te občudujem! Ne najdem več besed, saj me vsaka tvoja mojstrovina čisto očara. Krasne torte delaš, prepričana sem, da so res okusne. Sem pa tudi jaz radovedna, kako izgleda preden je oblečena in kako sploh poteka oblačenje.Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Tudi tebi hvala Keltika, za tako pohvalo. Bom pri eni od naslednjih tort poslikal cel postopek, da boste videle, kako izgleda nastanek take torte.

    OdgovoriIzbriši
  7. uau!!! to je vse kar lahko rečem. čisto impresionirana!

    OdgovoriIzbriši
  8. Bravo kuhar. Lahko pa iz prve roke povem, da je bila torta odlična. Še tako naprej. Lp

    OdgovoriIzbriši