ponedeljek, 30. september 2013

Testenine s kodrolistnim ohrovtom in sušenimi paradižniki

Testenine s kodrastolistnim ohrovtom in sušenimi paradižniki

V nekaj naslednjih receptih bom predstavil kodrolistni ohrovt, ki je praktično najbolj hranljiva vrsta zelenolistne zelenjave. Kodrolistni ohrovt ima cel kup hranljivih sestavin, ki so železo, kalcij, vlaknine, Omega-3 nasičene kisline, prav tako pa deluje protivnetno in krepi imunski sistem. Na spletu lahko najdete cel kup člankov o zdravilnih lastnostnih te zelenjave. 
Čeprav je to zelenjava, ki jo lahko gojimo tudi doma, jo je kar problem najti na tržnici, saj večinoma vsi prodajajo samo ohrovt, ki raste  v obliki glave.
Na ljubljasnki tržnici, ga lahko najdete na delu, kjer prodajajo bio zelenjavo in pa pri "mojem" prodajalcu, kmetija Žiber - Gospodar sonca.

Kodrastolistni ohrovt

Sedaj pa k receptu. 

Testenine s kodrolistnim ohrovtom in sušenimi paradižniki
- 400 gramov polnozrnatih testenin
- 8 listov kodrolistnega ohovta
- 15 posušenih paradižnikov (lahko tudi paradižnikov vloženih v olju)
- 2 stroka česna
- sol, poper, olivno olje 

Ohrovtove liste operemo, jih zložimo skupaj in po širini narežemo na trakove širine cca 1 cm do cca 2/3 dolžine. Na spodnjem delu, kjer je debelejše steblo, pa samo porežemo zeleni del, steblo pa si prihranimo za sočenje. Narezane trakove ohrovta zblanširamo, kar pomeni, da jih kuhamo 3 minute, nato pa jih v cedilniku odcedimo in prelijemo z mrzlo vodo, da zaustavimo kuhanje. 
Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca oziroma na al-dente način. Pri tem prihranimo skodelico 1,5 dcl vode, v kateri so se kuhale testenine
Česen narežemo na tanke lističe, posušene paradižnike pa na trakove širine cca 0,5 cm.  V ponvi segrejemo 3 žlice olivnega olja, dodamo česen da zadiši, dodamo narezane paradižnike in vse skupaj rahlo pražimo 3 minute. V ponev vmešamo še ohrovt, nato pa dodamo skodelico prihranjene tekočine, da nastane omaka. Dodamo testenine, solimo, popramo in vse skupaj premešamo. Postrežemo na krožnike, pri tem pa čez testenine naribamo malo parmezana oziroma pri nas doma trdega kozjega sira. 

Testenine s kodrastolistnim ohrovtom in sušenimi paradižniki

Odlična in preprosta jed z zelo malo priprave.

Testenine s kodrastolistnim ohrovtom in sušenimi paradižniki


6 komentarjev:

  1. Mmmm, pridišalo je vse so sem! Hvala, da vsakič znova z nami deliš svoje recepte! Definitivno eden mojih najljubših blogov :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Njami...obožujem testenine na vse načine;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ohrovt je kralj kuhinje. Vštric z zeljem. Odlično izgledajo tvoje ohrovtove testenine.

    OdgovoriIzbriši
  4. AvE`s Craft, me veseli, da je eden tvojih najljubših. Se bom trudil še naprej.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sline se mi cedijo. Danes je 7. dan moje brezglutenske diete in prav testenine najbolj pogrešam....ah ja...

    OdgovoriIzbriši
  6. Saj jih lahko pripraviš iz koruznih ali pa ajdovih testenin, ki so brez glutena ;)

    OdgovoriIzbriši