petek, 20. december 2013

Čili torta / Chilli cake

Čili torta /Chilli cake Bishop`s crown

Danes pa nekaj za ljubitelje čilija in pa seveda tega predbožičnega časa. Ker nas je večina sodelavcev ljubiteljev čilija, katere tudi sami gojimo, je bilo prav, da v tem predbožičnem času za vse nas poskusim s peko čili torte. Kljub temu, da je sezona čilija že mimo, je enemu izmed sodelavcev ostal še en zaboj čilijev vrste Bishop`s crown, katere imenujejo tudi Christmas bell / Božični zvonček. Kljub temu, da ti čiliji niso tako pekoči, po Scovilijevi lestvici sodijo med 5.000 in 15.000 scovilov, so bili kot nalašč za poskus peke čili torte I. verzije. 

Čili torta /Chilli cake Bishop`s crown


Prav tako gredo čiliji in čokolada odlično skupaj, zato se odločil, da bo osnova recept Čokoladne torte Hershey, katerega sem priredil po svoje.

Sestavine za čili torto verzija I:
- 300 g rjavega trsnega sladkorja
- 235 g moke
- 70 g kakava v prahu
- žlička vinskega kamna
- žlička sode bikarbone
- žlička soli
- 6 čilijev vrste Bishop`s crown
- 2 jajci
- 235 ml mleka
- 100 ml olja
- 1 dcl ruma
- 235 ml vrele vode

Preliv:
- 250 gramov temne čokolade
- 125 ml sladke smetane
- sok 1 čilija Bishop`s crown (lahko nadomestite z žličko mletega čilija)
- 15 ml ruma

Namastimo in pomokamo pekač za torto velikosti 28 cm, katerega obložimo na dnu s peki papirjem.

Postopek priprave mase je približno enak kot pri Popolni čokoladni torti Hershey, kar pomeni da v večji skledi zmešamo vse suhe sestavine. V drugi skledi zmešamo vse mokre sestavine, razen vrele vode. Mokre sestavine prilijemo k suhim sestavinam ali obratno in vse skupaj zmešamo. Čilije narežemo na majhne koščke ali pa jih zmeljemo (jaz sem jih zmel kar s sokovnikov Omega 8006). Zmlete čilije vmešamo v maso, nato pa še vmešamo vrelo vodo. Vse skupaj zlijemo v pekač in pečemo v ogreti pečici cca 50 minut na 170 stopinjah. Če je pečeno preverjamo s suhim zobotrebcem.

Biskvit vzamemo iz pečice in ga na rešetki ohladimo.

Čokolado nalomimo na koščke in ji prilijemo vročo sladko smetano, ter počasi mešamo, kot pri ganache kremi. Na koncu dodamo še 15 ml ruma in pa sok enega čilija (čili sem sočil v sokovniku Omega 8006 in iz njega dobil skoraj celo žlico  tekočine), ter nastalo maso prelijemo po vrhu biskvita. Da pa je torta dobila božični izgled, sem jo okrasil še s tremi čili Bishop`s crown oziroma Božičnimi zvončki.
Čili torta /Chilli cake Bishop`s crown

Ob 08.15 uri zjutraj torte že ni bilo več, s tem da smo prihranili en kos za sodelavca. Vas zanimajo odzivi ljubiteljev čilija? Bila je odlična, vendar za nekatere premalo pekoča. To pomeni, da bo za to torto prišla še verzija 2, ki pa bo verjetno precej bolj pekoča, lahko ji bom rekel kar vražja torta.

Čili torta /Chilli cake Bishop`s crown


Ste tudi vi ljubitelji čilija? Radi kdaj pojeste kaj pekočega?


8 komentarjev:

  1. To pa bi rada enkrat provala!!! zanimivo

    OdgovoriIzbriši
  2. Lepa!!! In ful zanimivi čiliji. Jaz imam rada pekočo azijsko hrano - no, v bistvu jo obožujem. Res pa je, da mi čili v čokoladi pa ni najbolj pri srcu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimivo, da ti čokolada in čili ne potegneta. Zame sta kot rit in srajca, zato sem še na to "ziher" varianto biskvita.

      Izbriši
  3. Še nikoli nisem poskusila torte s čilijem. Na sliki pa zgleda tvoja mojstrovina fantastično!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanimivo. Torta je bila verjetno res fantastična, videti je že tako, poskusila pa še nisem pekoče variante.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tale je bila ravno prav zame, za nekatere druge premalo. Se pa bojim, da v verziji 2 ne bom dal preveč čilija, potam pa ne bo tako okusna.

      Izbriši
  5. Ajs :). Poskusila sem čokolado s čilijem in je fina, torte pa še ne :). Izgleda noro dobra :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verjemi, da je bila. Ker so jo tudi pohvalili takšni, ki drugače sploh ne jedo tort, ker pa je bil notri čili, pa so se pregrešili. Čakam, da mi sodelavec prinese močnejši doma mlet čili prah, potem pa bo peklo ;)

      Izbriši