sobota, 8. februar 2014

Presna pomarančna torta za Valentinovo / Raw orange cake

Presna pomarančna tortica / Raw orange cake Valentine

Če sem iskren sem nameraval izdelat presno pomarančno tortico že nekaj časa nazaj, vendar sem z izdelavo  kar odlašal, ker sem imel cel kup drugih projektov. Potem pa me je z objavo prehitela še Ana z njeno prekrasno Presno pomarančno čokoladno torto, tako da sem izdelavo tortice prestavil še za nekaj dni. Ker pa prihaja dan zaljubljencev - Valentinovo, pa sem se odločil, da je to pravi čas za mojo verzijo presne pomarančne tortice na temo valentinovega.

Presna pomarančna tortica Valentin (premer 20 cm)

1. plast - podlaga
- 200 gramov mandljev
- 100 gramov datljev
- žlica kakava

2. plast - pomarančna krema
- izstisnjen sok iz 3 bio pomaranč (cca 2 dcl)
- naribana lupinica 3 bio pomaranč
- 200 gramov indijskih oreščkov
- 75 gramov kokosovega olja
- 2 žlici agavinega sirupa
- za palec velik kos svežega ingverja

3. plast - čokoladna krema
- 6 datljev
- 50 gramov kakava
- 0,5 dcl vode
- 25 gramov kokosovega masla

Presna pomarančna tortica / Raw orange cake Valentine

Mandlje, datlje in indijske oreščke namočimo čez noč (vsake v svojo posodico). Naslednji dan jih dobro odcedimo in speremo.

V blenderju zmeljemo mandlje, datlje in žlico kakava v fino zmleto zmes oziroma dokler se ne sprimejo skupaj v kepo.

Nastavljiv obroč za torto nastavimo na mero 20 cm, ga postavimo na servirni krožnik in vanj stresemo zmleto maso. Maso razporedimo po obroču, pri tem si pomagamo z ravnim dnom kozarca, da jo dobro poravnamo. 1. plast je visoka cca 7 mm.

Naribamo pomarančno lupinico in iz pomaranč izstisnemo sok. V blenderju zmeljemo indijske oreščke, pomarančni sok, pomarančno lupinico, agavin sirup, olupljen kos ingverja in stopljeno kokosovo maslo. Meljemo toliko časa, da se vse sestavine zelo fino zmeljejo in nastane kremasta masa. Iz nastale mase odvzamemo 4 žlice mase in jih prihranimo za izdelavo srčka.  Ostalo pomarančno kremasto maso vlijemo na podlago v tortnem obroču. Postavimo v hladilnik vsaj za pol ure, da zgornji del kreme rahlo otrdi. Kreme je cca 2,5 cm v višino.

Za čokoladno plast v blenderju zmeljemo datlje, kakav, vodo in stopljeno kokosovo maslo. Prelijemo preko pomarančne kreme in postavimo v hladilnik za vsaj pol ure, da se čokoladna plast strdi. 

Na sredino čokoladne plasti postavimo kovinski modelček srčka in vanj vlijemo pomarančno kremo, ki smo jo prihranili. Vse skupaj postavimo v hladilnik za vsaj 12 ur oziroma preko noči. 

Naslednji dan vzamemo tortico iz hladilnika za pol ure in previdno odstranimo modelček srčka in tortni obroč. 
Ker je bila tortica takšne velikosti, za katero še nimam krožnika  prave velikosti in sem jo naredil kar na velikem krožniku, sem se odločil, da popestrim prazen prostor na krožniku. Iz papirja sem izrezal majhne srčke, jih postavil po krožniku, potresel s kakavom in nato papirnate srčke previdno odstranil. Nastala je prava valentinova presna tortica. 

Presna pomarančna tortica / Raw orange cake Valentine

Poleg tega sem imel tokrat srečo, da sem lahko  fotografiral v odličnem ambientu (prekrasna steklena miza s temnim ozadjem in še naravna svetloba s strani), zato so tokrat fotke bolj žive.

Presna pomarančna tortica / Raw orange cake Valentine

Kljub temu, da je bila to neke vrste generalka za valentinovo, je bila tortica odlična, predvsem pa je pomarančni kremi dodal piko na i prav ingver.


  

16 komentarjev:

  1. Njami! Tudi sama se poleg papirčkanja ukvarjam s peko in kar precej časa preživim v kuhinji... :). Pri nas se rojstni dnevi kar vrstijo... :).
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. Fino fino, zanimivo, da si dodal ingver!

    OdgovoriIzbriši
  3. Priden! Pa še fotke so v drugem stilu, kot sicer. Lepo, lepo;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj, kako to dobro izgleda. To ni fer, da moški lepše oblikuje stvari, kot jaz :) haha. Jaz sem pa res en nesrečnik, ker mi nič tako lepo estetsko ne zgleda, tudi če je dobro :) hehe..

    OdgovoriIzbriši
  5. Tokratne fotografije so mi pa res močno všeč. Postavitev vsega (elementi, barve...) je pravo umetniško delo.
    Sama torta ima odlične sestavine, v bistvu ni komplicirana (vsaj tako se bere). Vsekakor bi jo rada enkrat naredila ... če že te tvoje na žalost ne morem poskusit.

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasna tortica! Uff, ko bi mene moj takole presenetil... :D

    OdgovoriIzbriši
  7. U kake fensi fotke! Malce na retro vlečejo.

    OdgovoriIzbriši
  8. PS: A si opazil, da imaš ravno 800 všečkov na FB strani?

    OdgovoriIzbriši
  9. Lepe, tople, domače fotke! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Mora biti pod nujno agavin sirup? ali je lahko tudi javorjev? Seveda da ne bo pokvarjena tortica, kaj priporočaš?
    Sicer so pa jagodna, pomarančna in ananasova tortica že v načrtu v bližnji prihodnosti za izdelavo. Zgledajo slastno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uporabljam agavin, ker je nežnejšega okusa kot javorjev. Pomoje bi javorjev malo prevladal v tortici. Javorjev ima specifični okus.

      Izbriši
  11. S čim je možno nadomestiti datlje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Datlji so v podlagi zaradi sladkosti in veziva. Lahko se jih nadomesti s kakšno žlico agavinega sirupa in z nečim, kar bi bilo vezivo. Mogoče bi vam bila všeč namočena chia semena ali pa banana. Drugače se da ta plast narediti samo iz oreščkov, kakava in medu, vendar ni tako kompaktna.

      Izbriši
  12. Danes sem jo izdelala po zelo podobnem receptu. Sem se pa prej malo poigrala s pomarančnimi lupinicami - posušene sem zmlela v prah in take dodala tortici. Lepo obarvajo kremo. Bo tale prahec sigurno hit letošnje zime in bo šel še v kakšno drugo sladico.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To s posušenimi lupinicami zna bit zanimivo. Bom probal.

      Izbriši