četrtek, 13. marec 2014

Frtalja z divjimi šparglji in posušenimi paradižniki

Frtalja z divjimi šparlji in posušenimi paradižniki
V vsakem letnem času imam priljubljeno zelenjavo. V zimskem času je bil na naših krožnikih zelo velikokrat ohrovt različnih vrst (glavnati, listnati ali kodrolistnati), sedaj pa prihaja čas špargljev. Že v prejšnji objavi sem objavil recept za rižoto z divjimi šparglji, danes pa nova pogrutavščina. Ena izmed zelo zanih jedi iz divjih špargljev je ftralja, ki jo največkrat pripravljajo v primorskih krajih, zato sem ta recept tudi že objavil v objavi Frtlja z divjimi šparglji

Danes pa sem ta recept še malo obogatil oziroma prilagodil za tiste, ki pravijo, da jim frtalja ni všeč zaradi grenkobe divjih špargljev.  V novem receptu sem združil dve izmed mojih naljubših sestavin in to sta divji šparglji ter posušeni paradižniki. Posušeni paradižniki dajo jedi bolj sladkast okus, tako se tista grenkoba špargljev izgubi. 

Frtalja z divjimi šparglji in posušenimi paradižniki
- 2 šopka divjih špargljev
- 10 posušenih paradižnikov (pa ne tistih, ki so vloženi v olju)
- 2 šalotki
- 6 domačih jajc 
- pol dcl kozjega mleka
- 2 žlici olivnega olja, sol in poper po okusu

Najprej pripravimo šparglje, kot sem že opisal v prejšnjem receptu. To storimo tako, da šparglje operemo, nato pa jih začnemo od zgoraj navzdol lomiti na 2-3 cm kose. Lomimo toliko časa, dokler gre oziroma slišimo tisti zvok "krc". Tisti del, kjer se špargelj ne zlomi več, lahko uporabimo za pripravo jušne osnove (kuhamo olesenele dele cca 20 minut v vreli vodi), za kakšno drugo jed.
Posušene paradižnike narežemo na rezine široke cca 1 cm, šalotki sesekljamo, jajca razžvrkljamo skupaj z mlekom. V večji ponvi na olivnem olju na kratko prepražimo šalotko in  posušene paradižnike ter nato dodamo nalomljene divje šparglje in vse skupaj kratko prepražimo. Zalijemo z mešanico jajc in mleka, solimo in popramo. Lahko jo pripravite v enem kosu tako, da ko se zapeče po spodnji strani, jo obrnete in zapečete še po zgornji strani, jaz pa jo pripravim na način, kot jo pripravijo v Istri v zelo velikih ponvah, kjer jo kar zmešajo. 
Na žalost pa zraven plošče nisem imel pripravljenega krožnika, da bi frtaljo takoj stresel na krožnik in so se jajca na spodnji strani malo prežgala v tistem kratkem času, ko sem iskal krožnik v omari.

Frtalja z divjimi šparglji in posušenimi paradižniki

Kot sem že zgoraj napisal, je to jed za tiste, ki bi jih mogoče grenkoba divjih špargljev motila oziroma za tiste, ki ste ljubitelji posušenih paradižnikov in divjih špargljev. 



7 komentarjev:

  1. Njammi...ravno danes sem dobila sveže nabrane šparglje. S suhimi paradižniki jih še nisem jedla - ponavadi gre zraven malo pancetke;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Če so kratko popečeni, je le boljše, da se suhe paradižnike malo namoči (vroča voda ali celo vino). Jed bo bistveno boljša in manj bo težav z nadzorovanjem količine soli. vsaj v večini Italije in znanih restavracijah delajo tako.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljeni. če koga iz štajerske mogoče gojeni šparglji zanimajo.

    http://šparglji.eu/

    OdgovoriIzbriši
  4. Evoo, ravnokar sem pripravila divje šparglje! Pripravila sem jih pa po temle receptu, ker suhe paradižnike enostavno obožujem. Jed je bila čudovita, gotovo jo še ponovim :) Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši