ponedeljek, 31. marec 2014

Lešnikova halva

Lešnikova halva
Danes se pa selimo k najbolj znani indijski sladici in to je halva. Čeprav ne gre za najbolj zdravo sladico, sladic tako ali tako ne moremo šteti k zdravim stvarem, pa se vsake toliko časa lahko malo pregrešimo. Recept zanjo sem našel na blogu VEDSKA KUHARIJA, kjer si lahko ogledate tudi celoten postopek izdelave Lešnikove halve.

Lešnikova halva (za 4 porcije)
- 200 gramov lešnikov
- 0,5 litra mleka
- 120 gramov trsnega sladkorja
- pol žličke kardamoma
- 2 lovorova lista
- 100 gramov masla
- 120 gramov zdroba

Lešnike najprej popražimo v pečici na 180 stopinjah 10 do15 minut, nato pa jih olupimo, da se znebimo grenke lupine. Polovico jih zmeljemo na fino, polovico pa na grobo. Jaz to naredim kar v sokovniku Omega 8006 z nastavkom za mletje. 

Mletje praženih lešnikov

V kozici zmešamo mleko, sladkor, kardamom, mlete lešnike in lovorjeva lista ter zavremo. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo ter pustimo še cca 5 minut na rahlem ognju, da se počasi kuha.

V ponvi razpustimo maslo in dodamo zdrob. Med stalnim mešanjem zdrob popražimo, da se začne ločevati od masla in postane malo temnejše barve.

Zmanjšamo temperaturo ter med stalnim mešanjem k zdrobu vlivamo mleko z lešniki. Pri tem pazimo, da se ne opečemo, saj začne masa cvrčati in špricati naokoli.

Halvo kuhamo še nekaj minut na rahlem ognju toliko časa, da izhlapi vsa tekočina, masa pa postane rahlo lepljiva.

Še z vročo halvo napolnite posodice in jo po želji okrasite. Lahko jo pustite, da se popolnoma ohladi, lahko pa jo pojeste tudi mlačno.

Lešnikova halva close up



6 komentarjev:

  1. O tale tvoj "sokovnik" je pa res mega..js iščem enega tako močnega, da bom lešnikovo maslo delala, pa mandljevo, kokosovo itd...

    A veš trenutno za kakšno cenejšo varjanto?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S tem sokovnikom se masla ne da delat.
      Za maslo boš rabila res dober blender, kot so Blendtec (te je na moji listi želja), Vitamix ali pa mogoče tudi Omniblend, bi znal narediti maslo iz oreščkov. Omniblned je mešanica obeh zgoraj navedenih in je najcenejša varianta, vsaj koliko toliko dobrega blenderja. Blendetc in Vitamix sta precej draga (prvi čez 500, drugi pa celo 600).
      Za delanje masla, ti kakšnega drugega od teh treh ne bi priporočal.

      Izbriši
  2. Mmm, kako lepo ste se posladkali. Sem pred leti že jedla, res dobra sladica. Moram enkrat narediti vegansko varianto.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zgleda prav slastno, čeprav še te sladice nisem nikoli poskusila :)
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  4. Tole bo pa vredno probati.
    LP,Urška

    OdgovoriIzbriši