torek, 11. marec 2014

Rižota z divjimi šparglji

Risotto with wild asparagus

Sezona divjih špargljev se je letos začela že 2 tedna nazaj. Se mi zdi, da so letos kar malo pohiteli. Če imate možnost, potem svetujem kakšen sprehod po primorskih gričih, drugače pa jih lahko kupite na Ljubljanski tržnici, čeprav so cene za šopek kar malo zasoljene. Na srečo pa mene zalaga s samimi primorskimi dobrotami družina Žiber - Gospodar sonca, ki vsako soboto poskrbi, da  se iz tržnice domov vrnem s polnimi vrečkami in nasmejanih ust.

Šparglji, lovor, rožmarin in limone

Tokrat sem med ostalo zelenjavo domov prinesel 4 šopke divjih špargljev, vejice lovorja in rožmarina in pa njihove domače limone. Sploh se ne spomnim, da sem kdaj vonjal naravne limone. Tudi tiste, ki so v trgovinah kot BIO ali ECO nimajo takšnega svežega vonja. 
Homegrown lemons

Za tiste, ki imate radi malo grenkobe, pa so divji šparglji prava poslastica.
Divji šparglji / Wild asparagus

Rižota z divjimi šparglji (za 3 velike jedce)
- 2 šopka divjih špargljev
- 3 šalotke
- 2 stroka česna
- 2 skodelici riža (Arborio ali Carnaroli)
- 1 dcl belega vina
- jušna osnova - skuhana iz olesenelih delov špargljev
- 2 žlici parmezana
- žlica masla
- 3 žlice olivnega olja, sol in poper

Šparglje operemo, nato pa jih začnemo od zgoraj navzdol lomiti na 2-3 cm kose. Lomimo toliko časa, dokler gre oziroma slišimo tisti zvok "krc". Tisti del, kjer se špargelj ne zlomi več, uporabimo za pripravo jušne osnove (kuhamo olesenele dele cca 20 minut v vreli vodi).
V ponvi segrejemo olivno olje, prepražimo čebulo da postekleni, dodamo na tanke lističe narezan česen da zadiši in dodamo riž, katerega na hitro prepražimo. Zalijemo z 1 dcl vina in počakamo, da tekočina izhlapi, nato pa dodamo nalomljene šparglje (glavice prihranimo). Nato pa kot pri vsaki rižoti, počasi po zajemalkah dodajamo tekočino, to pomeni, da vedno dodamo naslednjo zajemalko tekočine, ko prejšnjo tekočino riž skoraj vso vpije. To ponavljamo toliko časa, dokler riž ni kuhan. Na koncu v rižoto vmešamo še glavice špargjev, dodamo dve žlici parmezana in žlico masla ter vse skupaj premešamo, da dobi rižota kremast okus. 

Risotto with wild asparagus

Kateri pa so vam ljubši? Divji, gojeni zeleni ali pa takoimenovani "beluši"?



8 komentarjev:

  1. Obožujem šparglje in tale recept je koit nalašč za njihovo uporabo.Hvala,ker ga deliš z nami.
    LP,Urška

    OdgovoriIzbriši
  2. Fina rižotka, mmmm....
    Tudi jaz imam srečo, da me moja Mirjam iz V.Dola zalaga z vsemi domačimi in divjimi dobrotami Krasa. Zadnjič mi je ponudila šopek špargljev in smo jih poguštirali z jajcem in nekaj koščki domače klobase. Odlično.
    Ne vem, če mi bo uspelo jih nabrat z mojimi rokami, se je treba pač odpravit nekam, kjer vemo, da so. Jaz vem samo za eno lokacijo, ki pa je ne izdam, da mi potem ne boste vse pobrali, hahahah....

    OdgovoriIzbriši
  3. Neverjetno, kako čas hitro mineva... Že je čas za šparglje! Rižota izgleda zelo okusno!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmm šparglji! Najlepši del zgodnje pomladi (poleg regrata :)) Jaz imam najraje gojene zelene, pa divji so tudi odlični. Beluši mi pa niso najbolj pri srcu

    OdgovoriIzbriši
  5. Divji, divji in še enkrat divji! Odraščala sem z njimi, zato jih zdaj zelo pogrešam ... Sem mislila, da si mogoče domače limone (res čudovito dišijo, ampak mogoče je to odvisno tudi od vrste?) naribal v rižoto - po mojem bi bilo prav super!:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ena izmed boljših rižotk, čeprav jaz še čakam, da naši šparglji poženejo :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Uzgojene šparuge nisam nikad ni jela, ali obožavam brati šparuge i spremati fina jela od njih, baš kao što je i ovaj rižot!

    OdgovoriIzbriši
  8. Najraje imam divje, če jih sami naberemo (ob kupljenih me zaradi cene boli glava), pa zeleni gojeni so mi super!

    OdgovoriIzbriši