ponedeljek, 24. marec 2014

Trinadstropna torta / Three tier cake

Trinadstropna torta / Three tier cake front
Nekaj časa nazaj sem sprejel izziv, v katerem sem se preizkusil v izdelavi trinadstropne torte. To, da mora imeti torta tri nadstropja ni bil problem, je pa bila večja težava v tem, ker je morala torta izgledati  kot polomljena torta, saj so morala imeti nadstropja naklon. 
Spet sem obrnil cel kup spletnih strani in iz nekaterih med njimi  dobil nekaj koristnih informacij. Vseeno pa je to le teorija, teorijo pa sem moral nato sam prenesti v prakso. 

Pogoj je bil, da gre za trinadstropno torto z višjimi nadstropji pod naklonom, čokoladnega okusa z višnjami, barvi pa sta bila modra in rumena, vse ostalo mi je bilo prepuščeno. 

Za biskvit sem izbral manj sladek Hershey biskvit, kreme so bile mešanice sladke smetane + mascarpone + temna čokolada, vanjo so bile napikane zmznjene višnje in pa krema iz sladke smetane + mascarpone + zmiksane in precejene zmrznjene višnje. 

Najprej sem se lotil vprašanja, kako torto sestaviti. Ker so bila nadstropja višja od normalnih tort, sem za vsako nadstropje spekel dva biskvita. Iz enega sem naredil dve plasti (prerezal na pol), drugega pa sem prerezal poševno, da sta prišli dve plasti z naklonom. Torta je bila sestavljena iz biskvitov velikosti 2 x 30 cm, 2 x 22 cm in 2 x 16 cm. Zamisel za skico sem dobil pri Tini, ki je tudi skicirala, kako bo  sestavljena njena torta.
Čeprav na skici izgleda enostavno, pa sem imel v praksi kar veliko težav, da sem sestavil nadstropja, vendar pa nisem obupal. Ko so bile vse tri torte narejene, sem jih zložil skupaj in fiksiral, tako da sem iz zgornje strani v sredino potisnil dve plastični palici, ki sta držali, da se plasti niso odpeljale iz torte.
Ker je bila torta precej sočna, zgornjih dveh tort, nisem uspel popolno zravnat (kar se vidi tudi na fotkah), kljub temu pa sem bil s končnim rezultatom zadovoljen. 


10 komentarjev:

  1. Tole pa ti je resnično dobro uspelo!! Izgled torte je FANTASTIČEN!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. Ostala sem odprtih ust in velikih oči.Fantastično narejeno.Vse pohvale.
    LP,Urška

    OdgovoriIzbriši
  3. Uau! Kako svetovna torta! Takšne pa res še nisem videla. Bravo, super si stuhtal in opravil ta izziv. Čudovita je!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pa ne samo, da je izgledala božansko, bila je tudi božansko dobra!!! Res še enkrat najlepša hvala!!! Milena

    OdgovoriIzbriši
  5. Uau!. Zdi se mi, da so torte čedalje lepše. Ne vem, kje imaš meje. :) Bravo.

    OdgovoriIzbriši
  6. Waaw, topsy turvy! Svaka čast, jaz se je ne upam lotit. Krasna ti je uspela!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ooo, kul, odštekana, pa všeč so mi barve ;) Sicer pa tele naše torte in ustvarjanja so včasih res tako "zahtevna", da zakaj si pa ne bi pomagali s skicami :P In ne sekiraj se preveč zaradi malenkosti in podrobnosti, ki niso čisto tako, kot si si jih zamislil - dober okus torte je itak potem tisti, ki prevaga vse. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala vsem za pohvale. Čeprav je bila izdelava zahtevna in sem že rekel, da se takšnih tort ne bom več lotil, pa mi vaši komentarji dajejo vzpodbudo, da naslednjo naredim še lepšo.

    OdgovoriIzbriši
  9. res lepa torta. Vse pohvale za odlično opravljen izziv:)

    OdgovoriIzbriši