četrtek, 27. marec 2014

Trnič na vsako mizo

Trnič
Ta teden sem bil povabljen na  predstavitev Velikoplaninskega trdega sira Trnič. 


Kaj sploh je Trnič? 
Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah in veljajo za posebnost kulturne dediščine pastirstva in alpske kulture v slovenskem prostoru.



Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi paličicami, t. i. "pisavami". Izdelovali so jih v parih, saj s svojo obliko ponazarjajo ženske prsi; izbrankam so v znak ljubezni podarili enega, drugega pa obdržali. 

Pastirji so sir izdelovali iz skute iz ogretega kislega mleka, ki so mu dodali smetano. Najprej so oblikovali kepe in jih delno osušili ter vanje odtisnili svoje pisave, nato pa so jih prekadili nad odprtim ognjiščem. Za izdelavo enega Trniča je potrebno 2 litra mleka. Postopek priprave mase za njegovo izdelavo traja od 4 do 5 dni, sušenje pa od 2 do 3 tedne. 

Trnič - faze nastanka
Trnič se lahko uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto pa kot dodatek jedem; zelo priročen je za ribanje na jedi, podobno kot parmezan. Kot sušen sir ima Trnič takorekoč neomejen rok trajanja  in ga zato ni treba hraniti v hladilniku. Pastirji so trniče postopno nehali izdelovati in tradicija se je skoraj izgubila, le po zaslugi nekaj redkih posameznikov se je ohranila v obliki izdelave trničev kot spominkov, pri Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik pa si s projektom Trnič na vsako mizo sir s podporo strokovnjakov in lokalnih gostincev prizadevajo obuditi kot kulinarično posebnost.

V soboto 29.3.2014 se bo na tržnici v Kamniku odvijal Praznik trniča v sklopu projekta Okusi Kamnika - Podeželje, kjer bo sir trnič predstavljen  obiskovalcem.  Možnost pokušine dobrot se bo nato vse do vključno 13. aprila v okviru praznika nadaljevala v angažiranih lokalnih restavracijah s posebnimi jedmi in menuji, ki trnič bolj ali manj ustvarjalno vključujejo. Po izteku prvega praznika pa bo sir na voljo tudi po vsej Sloveniji v izbranih restavracijah in trgovinah.

Na predstavitvi so bile predstavljene tudi tri jedi s trničem, ki  so jih pripravili trije kamniški chefi : Janez Uršič, Janez Bratovž in Primož Repnik. 

Vse tri so bile odlične, v objektiv pa se mi  je ujel sladoled s trničem. 

Sladoled s trničem


6 komentarjev:

  1. Vauuu, tale sir me pa prav mika poizkusit!

    OdgovoriIzbriši
  2. superca, bomo sli pogledat.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sem zamudila - škoda. Pa še spoznala bi se morda;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurno, saj sem čakal, da bom videl koga "znanega"

      Izbriši
  4. Tudi jaz sem zamudila, sem bila odsotna... Upam, da drugič uspe :).

    OdgovoriIzbriši