petek, 18. april 2014

Veganski čokoladni kolač z avokadom

Vegan chocolate cake with avocado

Prazniki so eni izmed tistih dni, ki so nam še ostali, ko se lahko skupaj zbere cela družina, saj je postal naš življenski tempo prehud.  Dnevi, tedni in meseci se tako hitro vrtijo, da mi ni nič več jasno kam gre čas. Psička je že prestopila v svoja starejša leta, najina osnovnošolka postaja že prava babnica, jaz pa iz dneva v dan dobivam bolj šarmatno frizuro - sive lase. 
Med prazniki se mi največkrat ni potrebno sukati po kuhinji, saj za dobrote poskrbita babici, tokrat pa sem se vseeno odločil za peko, saj sem sprejel Lidl-ov izziv #velikareč, da naredim svojo velikonočno dobroto. 

Lidl presenečenje
Kot pa nikoli ne ribarim v varnih vodah, sem se tudi tokrat odločil, da naredim netipično velikonočno dobroto, ki pa po izgledu vseeno izgleda kot prava velikonočna dobrota. Že nekaj časa sem na spletu pregledoval in zbiral recepte za veganski čokoladni kolač, pri kateremu je ena izmed glavnih sestavin avokado. Prav avokado me iz dneva v dan preseneča, saj ga včasih nisem toliko uporabljal, kot ga sedaj in to za najrazličnejše stvari, med katerimi je tudi peka veganskega biskvita.

Veganski čokoladni kolač z avokadom (brez jajc in mleka)
- 225 gramov pirine moke
- 1 zrel avokado
- 1 dcl grozdnega soka
- 1 dcl jabolčnega soka
- 125 gramov rjavega trsnega sladkorja
- 70 gramov kakava
- 2 žlici kokosove moke
- 2 žlici agavinega sirupa
- 1 žlička pecilnega praška (vinskega kamna)
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička jabolčnega kisa
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- pol žličke soli

Preliv:
- 50 gramov temne čokolade z vsebnostjo 81% kakava

Najprej se lotimo mokrih sestavin. Namesto grozdnega soka, lahko uporabimo samo jabolčni sok ali pa namesto obeh vodo, vendar pa je potem potrebno povečati količino sladkorja (namesto 125 gramov vzamemo  200 gramov). Jaz sem pri sokovih šel še stopničko višje, saj sem pripravil sveža sokova, tako da sem v sokovniku iztisnil sok iz rdečega grozdja in jabolk. Olupimo avokado in ga v blenderju skupaj s sokovoma zmiksamo na zelo fino.
V večji posodi zmešamo vse suhe sestavine, dodamo kis, agavin sirup in pa avokadovo maso ter vse skupaj premešamo, da nastane gosta čokoladna masa. Z gosto čokoladno maso napolnimo namaščen model za šarkelj in pečemo v ogreti pečici 30 minut na 180 stopinjah. 
Ko je čokoladni kolač pečen (preverimo z zobotrebcem) ga vzamemo iz pečice in ga pustimo na rešetki, da se ohladi, nato pa ga zvrnemo na krožnik.
Vegan chocolate cake with avocado baked

Da pa veganski čokoladni kolač postane še bolj čokoladen, v posodici nad paro stopimo 50 gramov temne čokolade z vsebnostjo 81% kakava in jo prelijemo čez delno ohlajen kolač. 

Vegan chocolate cake with avocado with chocolate

Prava veganska čokoladna dobrota za vse čokoholike.
Vegan chocolate cake with avocado one piece

Pa naj še kdo reče, da se ne da pripraviti odlične veganske velikonočne dobrote. Tokrat s pomočjo Lidl-a in njihovih izdelkov.


7 komentarjev:

  1. Lep je, res lep :). Avokado je super za uporabo v biskvitih in tudi kot nadev :). Sem enkrat delala tortico in je res fajn izpadla.

    Lepe praznike, DB :)!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vauu, kako lepo tole izgleda! Skoraj kot kaka saherca :).

    OdgovoriIzbriši
  3. Ohhh kok pa tole lepo izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  4. Res je lep, posebej barva ... Spet nekaj za mene, hvala!

    OdgovoriIzbriši
  5. To zgleda pa res dobro! A pride takšen bolj puhast ali tako "gost"?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pride bolj gost, kot se za kolač spodobi ;)

      Izbriši
  6. Super izgleda, bo ob prvi posebni priložnosti v pečici. :) sem poskusila že kar nekaj vaših receptov in me še nobeden ni razočaral.

    OdgovoriIzbriši