torek, 10. junij 2014

Brokoli v česnovi omaki

Broccoli with garlic sauce top

Kot sem že v prejšnji objavi povedal, sem trenutno v našo kuhinjo zopet vrnil mehiške in azijske okuse. V objavi za domač guacamole, sem predstavil eno najenostavnejših mehiških jedi, danes pa predstavljam najenostavnejšo azijsko jed oziroma kar konkretno kitajsko jed, ki je bila prva jed, ki sem jo pripravil doma. Namreč, ko sva z mojo obiskovala kitajsko restavracijo in za predjed naročila ocvrto zelenjavo, me je vedno fascinirala česnova omaka, ki si jo dobil zraven, da si lahko ocvrtke namakal vanjo. Ker sem se z lastnikom dobro spoznal, mi je dovolil, da sem večkrat v njihovi kuhinji gledal samo pripravo česnove omake in tudi ostalih jedi, ki sem jih naročal. Vedno me je zanimalo na kakšen način jih pripravijo, saj doma takšnega okusa nikoli nisem mogel zadeti. 

Prvo stvar, ki sem se je naučil pa je bila prav ta česnova omaka.  Tokrat sem jo kombiniral z brokolijem, ki je še ena zelenjava, brez katere pri nas doma ne moremo. Še naša psička je vesela, ko ji dodamo kuhan brokoli k njeni hrani.

Brokoli s česnovo omako:
- brokoli
- žlica arašidovega olja
- 2-3 stroke česna (odvistno koliko ga imate radi)
- žlica sojine omake
- žlica riževega vina (lahko tudi ličijevega ali slivovega vina)
- 2 žlici ostrigine omake
- 3 do 4 žlice vode
- žlička koruznega škroba raztopljena v žlici vode

Broccoli with garlic sauce on table

Pri pripravi kitajskih jedi si je potrebno pred kuhanjem pripraviti vse sestavine "na dosego roke", saj se vse izvaja zares hitro.
Brokoli operemo in cvetne popke narežemo na srednje velike kose. V večjem loncu natočimo cca 1 cm vode in brokoli v bambusovem parilniku parimo/kuhamo 4 minute. Če parilnika nimate, ga lahko skuhate tudi v vodi, vendar pa pazite, da ga ne razkuhate.
Nato se lotimo priprave česnove omake. Stroke česna nasekljamo na zelo fino, žličko koruznega škroba zmešamo v manjši skodelici z žlico vode in dobro segrejemo vok. Tukaj pa se sedaj začne hitro kuhanje, saj nočemo, da se omaka prežge. Najbolje je, da ves čas kuhanja mešamo. Ko je vok zelo dobro segret dodamo žlico arašidovega olja in v olje stresemo nasekljam česen. Po 5 sekundah dodamo žlico sojine omake, nato žlico riževega vina in nato ostrigino omako. Zalijemo s 3 žlicami vode, premešamo, nato pa dodamo razstopljen koruzni škorb, da omako zgostimo. Še malo pokuhamo in česnova omaka je pripravljena. Sama priprava česnove omake vzame manj kot 2 minuti.   
Brokoli lahko prelijete s česnovo omako ali pa ga tako kot jaz, dodate v vok k česnovi omaki in malo premešate.  

Broccoli with garlic sauce in vok close

Na takšen način, si večkrat pripravim popoldansko malico, saj mi priprava ne vzame veliko časa. Da pa jed še malo popestrim, pa si na brokoli zrežem še malo zelenja mlade čebule. 

Broccoli with garlic sauce close

Ravno v tem času je potekal v Lidlu tudi Azijski teden, kjer ste si lahko sestavine za pripravo enostavne česnove omake tudi nabavili. 

Česnovo omako pa lahko uporabite tudi kot pomako, saj pri nas prakticiramo, da vanjo namakamo na tanke paličice narezan svež korenček in bučke.

3 komentarji:

  1. kar zavidam tvojim družinskim članom. biti tako lepo in dobro postrežen veliko šteje;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Brokula se odlično slaže s češnjakom

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole zgleda pa res preprosto in okusno po sestavinah... :)
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši