četrtek, 26. junij 2014

Presna malinova tortica

Raw raspberry cake front

Ste se že spraševali, kje so objave o presnih sladicah? Zakaj že dogo ni nobenega recepta o presnih torticah? Na žalost sem presne tortice malo zanemaril, saj imam nekje v dolgoročnem načrtu nakup zares dobrega blenderja, s katerim bo priprava presnih tortic kot bi američani rekli  "piece of cake". Ker sem vedel, da za svoj rojstni dan ne bom dobil tortice, sem se odločil, da si jo naredim sam in to odlično majhno ter preprosto presno malinovo tortico. 

Presna malinova tortica (premer 18 cm)

1. plast - podlaga
- 200 gramov mandljev
- 100 gramov datljev
- žlica kakava

2. plast - krema malina-banana
- 200 gramov indijskih oreščkov
- 300 gramov malin
- 1 zrela banana
- 75 gramov kokosovega masla
- 4 žlice agavinega sirupa
- žlica sveže izstisnjenega limoninega soka

Raw raspberry cake focus middle

Mandlje, datlje in indijske oreščke namočimo čez noč (vsake v svojo posodico). Naslednji dan jih dobro odcedimo in speremo.
V blenderju zmeljemo mandlje, datlje in žlico kakava v fino zmleto zmes oziroma dokler se ne sprimejo skupaj v kepo.
Nastavljiv obroč za torto nastavimo na mero 18 cm, ga postavimo na servirni krožnik in vanj stresemo zmleto maso. Maso razporedimo po obroču, pri tem si pomagamo z ravnim dnom kozarca, da jo dobro poravnamo. 1. plast je visoka cca 8 mm.
V blenderju zmeljemo indijske oreščke, maline, banano, agavin sirup in limonin sok. V nastalo mešanico vlijemo stompljeno kokosovo maslo in vse skupaj še enkrat zblendamo. Nastalo maso vlijemo  na čokoladno maso v tortni obroč in poravnamo. 2. plast je visoka cca 3 cm.

Postavimo v zmrzovalnik za cca 4 ure, da se tortica strdi, nato pa jo lahko postavimo v hladilnik in jo imamo v hladilniku do uporabe. Na začetku je res najbolje, da se jo da v zmrzovalnik, da se krema dobro utrdi.

Raw raspberry cake piece front

Tortico okrasimo z nekaj svežimi malinami.

Raw raspberry cake one piece front

Ste za en košček?


25 komentarjev:

  1. Seveda sem za en košček! :) Izgleda zelo zelo lepa. Verjamem, da je tudi osvežujoče okusna!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če ne bi tako hitro pošla, bi jo bil res pripravljen deliti.

      Izbriši
  2. To bom pa poskusila narediti. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  3. Njami...pa vse lepo, vse dobro za rojstni dan! Naj idej, navdušenja in radovednosti nikoli ne zmanjka;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Vsi koščki do zadnjega so bili božanski, tortica se kar topi v ustih. Hvala za deljenje :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Vse najboljše DB ;) Lepa, tale tvoja tortica in zagotovo zelo zelo njami!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ooo maline. Izgleda božanska, ampak po mojem mora bit okus še boljši (: Vse najboljše še z moje stran. Veliko ustvarjalnosti še naprej...

    OdgovoriIzbriši
  7. Vse najnaj! Ne samo, da je tortica krasna, meni je še sploh všeč tudi krožnik :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tina, glede krožnika kh, kh, je pa tako, da sem malo improviziral. Steklen krožnik in narobe obrnjen kozarec za sladice ;)
      Izpadlo je super, tako da razmišljam, da bi jih kar skupaj zlepil za vedno.

      Izbriši
  8. Vse najboljše! Malinova presna tortica se pa sliši zelo zelo dobro!

    OdgovoriIzbriši
  9. DB vse najboljše!
    Tortica je pa prečudovita...že nevemkolikokrat sem rekla, da se enkrat lotim presne tortice...ker tole se sliši res božansko!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Renata, tudi ti kar pogumno z izdelavo presne tortice. Skoraj ne moreš zgrešit, samo da dobro zblendaš pa je.

      Izbriši
  10. Lahko nekaj vprašam, te presne tortice so mi zelo všeč, ampak me skrbi da so predrage, ker pri nas doma se to takoj poje, koliko približno stanejo vse sestavine za presno torto?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni problema za vprašanje, saj sem vedno pripravljen odgovoriti.
      Pri presnih tortah je tako, da lahko pridejo sestavine veliko denarja, sploh če nabavljate ekološke ali pa BIO sestavine. Za cenejšo varianto pa lahko brez problema kupite tudi navadne sestavine brez oznak ekološko in pride takšna tortica cca 13 EUR .
      Drugače pa se tudi pri nas vse takoj poje, tako da je ta tortica izginila v trenutku.

      Izbriši
  11. Danes sem se lotila tele zadeve, no, malo sem imela namen kombinirat z nekim drugim receptom, a pravzaprav nisem prišla nikamor.
    Ni mi jasno, kakšen blender uporabljaš, da ti zmelje mandlje itd. Edino, kar bi mogoče še šlo, z moje trenutno hudo razočarane perspektive, je, da kupiš že zmleto oz. zmelješ prej v ustreznem mlinčku, ne pa mešalcu. V mešalcu, vsaj mojem (niti ni tako švoh, pa še samo za to sem ga šla kupit, ker mi je doslej zadostoval palični mešalec, ki je tudi tokrat poskušal reševat čast velikemu namiznemu), lahko spacaš skupaj samo zadeve, ki so vlažne, ne vem, če bi noter vlila jogurt, recimo.
    Skratka, prvi in zadnji poskus priprave presne tortice. In tako sem se veselila, da bom nekoga presenetila :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena,

      ta presna malinova tortica je nastala še v 10 let starem blenderju. S tistim je bilo potrebno kar nekaj časa, da je sestavine zblendal na zelo ino, vendar je šlo.
      Sedaj uporabljam enega najbolj zmogljivih blenderjev Blendtec, ki to nalogo opravi še veliko bolje in to v krajšem času.
      Izgleda, da ti je največ problemov delala prva plast z mandlji. Če tvoj blender ne zmore zblendati namočenih mandljev in datljev, ki so napojeni s tekočino, potem je verjetno bolj slab blender. Pri blendanju mandljev in datljev, boš morala pri takem blenderju, parkrat iz sten blenderja postrgat napol zmlete sestavine nazaj na sredino in večkrat zagnat blender ter ponovit postopek, dokler ne boš zadovoljna z nastalo maso.
      Če ti pa vseeno ne rata, pa lahko uporabiš asilni izhod in uporabiš že zmlete mandlje, ki jih zmešaš z zmiksanimi datlji.

      Upam, da to v zadnjem stavku nisi mislila resno, ker se da z malo "pomoči" v vsakem blenderju pripraviti presno tortico. Res pa je, da je tortica veliko bolj okusna in lepše izgleda, če so sestavine zblendane v nulo.

      Če se še kdaj odločiš za pripravo in rabiš kakšen nasvet, me lahko vedno prej "pocukaš za rokav" na elektronski naslov (kontakt) in ti z veseljem pomagam z nasvetom.

      Izbriši
  12. Js sm tole danes naredila in je odlična! Zanima me pa to, zakaj je v presnih tortah toliko kokosovega olja? Bi bilo kaj narobe če bi to izpustila?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli, če vam je všeč. Kmalu bo objavljena še ena dokaj podobna, mogoče še malce lepša.
      Glede kokosove maščobe je tako, da je ta skoraj nujna zaradi veziva, saj ko se shladi drži tortico skupaj. Čisto brez skoraj ne bi šlo, razen če torto zamrznete in potem, ko se tali razrežete in imate neke vrste ledeno presno torto. Če pa torto hranite v hladilniku, potem pa je kokosova maščoba nujna, da se torta ne razleze.

      Izbriši

  13. Hi there mates, how is all, and what you would like to say concerning this
    article, in my view its truly awesome in favor of me.

    Click here to chceck my blog :: 휴게텔
    (jk)

    OdgovoriIzbriši