četrtek, 12. junij 2014

Šparglji na žaru s feto in pečen mlad krompirček

Asparagus and young potatoe close

Za konec sezone svežih domačih špargljev pa sem prihranil eden izmen najlažjih načinov priprave. Vem, da sem v zadnjih dveh mesecih objavil cel kup receptov s šparglji in vem, da jih tudi veliko ljudi ne mara, zato  sedaj obljubim, da do naslednje sezone ne objavim noebenega recepta  več. 

Čeprav sem že enkrat napisal da so aprilski šparglji za mojega kralja, majski zame, junijski pa za mojega osla, je bilo treba letošnjo sezono vseeno zaključiti z junijskimi. Žiberjevi so imeli letos obilno letino, tako da jih še ni zmanjkalo. In kako je najlažje pripraviti šparglje? Odgovor je samo en. Na žaru. Zraven špargljev na žaru pa paše še pečen mlad krompirček.

Šparglji na žaru:
- šopek ali dva špargljev
- 100 gramov nadrobljenega feta sira
- 1 kg mladega krompirja
- 2 osmukani vejici svežega rožmarina
- sol, poper, olivno olje in pa malo nasekljanega peteršilja za poživitev

Najprej se lotimo priprave mladega krompirja. Mladega krompirja se ne lupi ampak se ga med pranjem samo malo zdrgne, da odpadejo večji deli kožice, ki so štrleli stran.  Krompir najprej v loncu kuhamo 10 minut, ga odcedimo in predanemo v večjo skledo. V skledi ga polijemo s 3 žlicami olivnega olja, mu dodamo osmukan rožmarin in še vročega dobro pretresemo oziroma premešamo. Vse skupaj stresemo v pekač in pečemo v ogreti pečici 20 do 25 minut oziroma do zlatorjave barve. Ko je krompir pečen ga solimo in po želji popramo. 

Baked young potatoe with rosmary

Špargljem odlomimo spodnje olesenele dele. Na krožniku jih pokapamo z malo olivnega olja in jih malo premešamo, da se naoljijo. Na žaru, pripravljnem za peko, jih na mrežici pečemo 5 minut (odvistno od debeline), pri tem pa jih previdno obračamo. Ko so pečeni jih zložimo na večji krožnik in jih potresemo z nadrobljenim feta sirom. 

Grilled asparagus

Ker smo šparglje potresli s feta sirom, jih ni potrebno soliti, saj jim slanost doda prav feta sir.

Grilled asparagus with feta  and young potatoe


2 komentarja:

  1. Sama res nisem velika ljubiteljica špargljev, se mi pa zdi tale recept zelo zanimiv.
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. Ohhh! Nekaj najboljšega! Tako preprosto in tako okusno mmm

    OdgovoriIzbriši