petek, 4. julij 2014

Čili torta 2 / Chilli cake 2

Chilli cake Habanero full

Pečeeee! Kako bi lahko to torto poimenoval še na drugačen način? 

Sigurno bi ji pristajal naziv "Torta za prave dece" ali pa kar "Vražja torta", da ne bodo prikrajšane obiskovalke ženskega spola, ki so tudi ljubiteljice čilija.

Že pred časom sem za sodelavce pripravil  torto, ki je bila objavljena v objavi  Čili torta / Chilli cake, nad katero so bili navdušeni, kljub temu pa je bila zanje prenizko na lestvici pekočine. Bolj uradno bi bilo, da so bili pri pripravi tiste torte uporabljeni čiliji, ki so v scovilih nekje na sredini  te lestvice.  Tokrat pa sem se odločil, da pri izdelavi te torte uporabim posušene zmlete čilije, ki so bili vzgojeni pri sodelavcu in ki bodo torto dvignili na višjo raven vsaj po scovilih. Da pa torta v ustih ne bo imelo samo okus po pekočem, pa sem se odločil, da tokrat torto "začinim" z večjo količino ruma. 

Tukaj pride na vrsto tisto že znano opozorilo : Minister za zdravje opozarja, da prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju! 

Sestavine za čili torto /chilli cake  verzija II:
- 300 g rjavega trsnega sladkorja
- 235 g moke
- 70 g kakava v prahu
- žlička vinskega kamna
- žlička sode bikarbone
- žlička soli
- 1 polna žlica posušenih čilijev (JFT Chilli powder)
- 2 jajci
- 235 ml mleka
- 100 ml olja
- 235 ml vrele vode

Preliv:
- 300 gramov temne čokolade
- 150 ml sladke smetane
- 1 polna žlica posušenih čilijev (JFT Chilli powder)
- 20 ml ruma

Dodatka:
- 3 dcl temnega ruma
- 1 žlička  posušenih čilijev (JFT Chilli powder) 

Chilli cake JFT Chilli powder full
Namastimo in pomokamo pekač za torto velikosti 30 cm, katerega obložimo na dnu s peki papirjem.

Postopek priprave mase je približno enak kot pri Popolni čokoladni torti Hershley, kar pomeni da v večji skledi zmešamo vse suhe sestavine. V drugi skledi zmešamo vse mokre sestavine, razen vrele vode. Mokre sestavine prilijemo k suhim sestavinam ali obratno in vse skupaj zmešamo. Vse skupaj zlijemo v pekač in pečemo v ogreti pečici cca 40 - 45 minut na 170 stopinjah. Če je pečeno preverjamo s suhim zobotrebcem.

Biskvit vzamemo iz pečice in ga na rešetki ohladimo. Ko je ohlajen, ga prestavimo na krožnik, ga obdamo z razstavljivim obročem za torto, z nožem ali zobotrebcem naredimo po površini več lukenj in ga navlažimo (napijemo) z 3 dcl ruma.
Čokolado nalomimo na koščke in ji dodamo žlico posušenega čilija. Smetano v kozici segrejemo in predno zavre jo prelijemo preko nalomljene čokolade ter počasi mešamo, da se čokolada stopi, nato pa vmešamo še rum. Nastalo čokoladno maso prelijemo po vrhu biskvita in torto spravimo na nekaj ur v hladilnik, da se čokoladna masa rahlo strdi. Ko ugotovimo, da je čokolada dovolj čvrsta, odstranimo tortni obroč. 
Za končni izgled po sredini torte posujemo še malo posušenih čilijev, da se ve, da gre za čili torto. 
Chilli cake JFT Chilli powder close up
Tudi tokrat je torta izginila v hipu, s tem, da sem dobil potrdilo od sodelavcev, da je bilo tokrat še boljša. Sem mogoče pretiraval z rumom ali čilijem? Itak da ne, saj bi radi še bolj pekočo torto.





3 komentarji: