torek, 22. julij 2014

Špageti iz bučk - Zoodles

Zucchini noodles Zoodles close

Danes pa ne bomo kuhali, dušili, pražili ali pekli, pa vendar bomo pripravili pravo poletno kosilo. Prelevili se bomo v presnojedce za en dan oziroma za eno kosilo. Vas zanima, kako pripraviti preprost obrok brez uporabe štedilnika?

Zadnje čase so zelo popularni špageti iz bučk, tako imenovani Zoodles, ki je v bistvu okrajšava in sestavljenka iz angleških besed Zucchini Noodles. Zoodles so si izmislil presnojedci, ki so v načinu priprave bučk (zelo tanko narezani trakovi)  našli nadomestek za špagete. Največkrat se jih zaužije kar surove, lahko  pa si na kratko zdušite ali pokuhate oziroma dodate k topli omaki, da se na kratko pogrejejo.  

To, da bom jaz enkrat prišel do tega, da bom lahko jedel surove bučke, se mi je včasih  znanstvena fantastika. Vendar  sem z leti nabiranja izkušenj pri kuhanju spoznal, da lahko bučke uživamo tudi surove. Tudi bučke so zdravilne, saj vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, kot so betakaroten, vitamine C, B in E, kalij, fosfor, kalcij, mangan in magnezij ter lutein, ki je koristen za oči. Idealne pa so tudi za tiste, ki gledajo na svojo težo, saj so nasitne in imajo zelo malo kalorij. 

Zucchini three colors random

Izdelava špagetov iz bučk - Zoodles, je mogoča na več načinov. Če ste mojster kuharskega noža in radi režete zelenjavo na Julienne način, potem jih lahko kar narežete na zelo tanke trakove, podobne špagetom. Za vse druge pa obstajajo več različnih pripomočkov in naprav, ki bučko v nekaj sekundah spremenijo v tanke rezance. Obstajajo spiralni rezalniki, ki so za kos plastike z vrtečo ročico, za moje pojme precenjeni, obstajajo pa tudi ročni Julienne lupilci zelenjave, ki so cenovno ugodni, vendar pa jih je v trgovinah težko najti. Jaz sem mojega vseeno našel v eni zmed trgovin v BTC-ju, pa še cenovno je bil zelo ugoden. 

Making Zucchini noodles Zoodles peeler


Špageti iz bučk na mediteranski način
Zoodles
- tris srednje velikih bučk (zelena, svetlo zelena in rumena)
- sol

Omaka
- 100 gramov posušenih paradižnikov
- strok česna
- 10 listov bazilike
- pol dcl olivnega olja
  
Sveže in čvrste bučke operemo ter jim odrežemo konce. Z lupilcem olupimo/narežemo  bučke na tanke trakove, da izgledajo kot špageti. Če želite jih lahko uporabite kar takšne, drugače pa jih dajte v večjo posodo,  posolite, premešajte,  ter pustite vsaj pol ure, da izspustijo vodo. Vodo odlijete in jih z roko rahlo ožamete, da odteče še ostala odvečna voda. 

Za izdelavo omake lahko uporabite suhe posušene paradižnike ali pa tudi te, ki se jih dobi namočene  v olju. Če uporabite namočene v olju, jih pred pripravo dobro odcedite. Paradižnike narežete na manjše trakove in jih v skledici zmešate skupaj z nasekljanim česnom, natrganimi listi sveže bazilike ter olivnim oljem. Preverite če je potrebno omako soliti, vendar pa je večina sušenih paradižnikov že slana (razen domačih), tako da omake skoraj ni potrebno dosoliti.

Sundryed tomatoes, basilicum and garlic close

Z omako prelijte odcejene špagete iz bučk in previdno premešajte. Pred vami je preprosta jed, za katero ni bilo potrebno niti vklopiti štedilnik. 

Zucchini Noodles Zoodles served in plate


 Ste že probali  špagete iz bučk - Zoodles? Bi se lahko prelevili v presnojedca za en dan?


13 komentarjev:

  1. Take bučke z domačim pestom so nekaj najboljšega na svetu! Zelo bi mi olajšal življenje, če bi izdal, v kateri trgovini :)
    Jaz jih sicer po navadi z lupilcem narežem na tanke rezine, pri čemer si posnamem še plast kože z levega zapestja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trgovina se nahaja v hali A, v kleti čisto na koncu/začetku pod SportsDirect. Ko prideš v trgovino, greš naravnost mimo blagajn in potem levo do konca do polic, kjer so različni gospodinjski pripomočki. Visijo (če jih je še kaj) v plastični embalaži na policah takoj na desni strani (med raznimi prijemalkami, kuhancami in ostalem), cena pa je okoli 3,5 EUR. Je pa obojestranski, tako, da imaš na eni strani navaden lupilec, na drugi pa Julienne rezalnik. Po dvomesečni uporabi nisem imel problemov z njim.

      Izbriši
  2. O krasno, hvala ti! Sem zdajle celo na internetu uro gledala vse možne trgovine v BTC, ampak te kitajske pa seveda ne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi mene je pot tja zanesla čisto iz firbca, pa se je le obrestovala ;)

      Izbriši
    2. Po povsem preveč brskanja mi je uspelo najti to zadevo. Zaenkrat se mi ne zdi lažje kot na roke, najbrž zato, ker je treba rezila sproti čistit, kar vzame nekaj časa. Naredi pa luškane špagetke.

      Izbriši
    3. Z malo vaje, ne bo treba nič čistit. Če potegneš do konca in se ne obremenuješ s tistim, kar mogoče malo ostane za kakšnim zobkom, bo pri vsakem naslednjem potegu to odpadlo stran. Med popolnimi špagetki bo tudi kakšen manjši kos, vendar to kaj bistveno ne vpliva na končni izdelek, razen vizualno.

      Izbriši
  3. obožavam ih, ja sam nabavila ono šiljilo, jako je jednostavno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ena od najbolj uporabnih stvari v zadnjem času

      Izbriši
  4. Njamsi, priznam, da takšnih špagetov še nisem jedla, ampak na tvojih fotkah izgledajo slastno. Pa hvala za vse zapisane podrobnosti o bučkah.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Enkrat pride čas, ko je treba probat tudi takšne stvari. Velikokrat te zelo pozitivno presenetijo.

      Izbriši
  5. tak lupilec imamo tui mi in je res zakon...kupili pa smo ga na seju dom na GR

    OdgovoriIzbriši