ponedeljek, 27. oktober 2014

Domača nutella

Homemade nutella on knife close

Ena izmed stvari, ki jih že nekaj časa uvajam pri najini mali pupi je to, da jo uspešno privajam na doma pripravljene namaze. Poleg zelenjavnih namazov je tukaj še tisti, ki ji je zares najbolj všeč in to je lešnikovo čokoladni namaz, ki ga imenujemo kar domača nutella. Vsa stvar je še toliko bolj zanimiva, ker pri pripravi namaza sodeluje oziroma je prevzela skoraj celotno pripravo, saj se s tem igramo improviziran šov Gostilna išče šefa.  Med tem, da se zelo zabavamo in je vsakič zares zelo zabavno, pa jo s tem malo zamotimo, da pozabi na risanke, poleg tega pa ji vcepljamo v glavo, da je kuharija in priprava jedi tudi zabavna. Zadnje čase opažam, da je čedalje več moških povezanih s kuharijo in se procent kuharjev in kuharic že počasi preveša na moško stran. Že nekaj časa se pojavlja trend pri mladih dekletih, da si želijo moških, ki znajo kuhat, da njim to ne bi bilo treba. Čeprav to niti ni slabo, pa upam, da bo naša mala pupa rada kuhala vsaj toliko, kot to dela njen ata ;)

Homemade nutella tasting nutella

Na spletu je polno receptov za domačo nutello, ki se med seboj razlikujejo po sestavinah, količini sestavin in pripravi. Tudi sam sem jih sprobal kar nekaj, vendar pa sem na koncu ostal pri tistem, ki je nam najbolj všeč. Čeprav gre za lešnikovo čokoladni namaz, ki naj bi bil podoben nutelli, pa od njega ne pričakujte tistega pravega okusa nutelle, saj v mojem primeru ne gre za tako sladek namaz kot je nutella in ne vsebuje večje količine mleka, je pa zato veliko bolj bogat z okusom po lešnikih. 

Homemade nutella nuts close


Domača nutella (lešnikovo čokoladni namaz)
- 300 gramov lešnikov
- 80 gramov kokosovega sladkorja
- žlica kakava
- žlička vanilijevega ekstrakta (domač)
- 110 gramov temne čokolade 81%
- 25 gramov kakavovega masla

Lešnike stresemo v pekač in jih v ogreti pečici pražimo cca 15 minut na 180 stopinjah, saj s tem postanejo veliko bolj aromatični. Pri tem je treba paziti, da jih ne prepražimo ali celo zažgemo. 

Najbolj težaven del priprave je lupljenje lešnikov, kjer je iz njih potrebno odstraniti čim večji del tanke rjave lupine. Najlažje oziroma najhitreje je, da je jih zavijemo v kuhinjsko krpo ali brisačo ter jih drgnemo med seboj, da s trenjem iz njih odpade lupinica. Naša tamala pa si vzame čas in se jih spravi lupiti kar na roke. 

Homemade nutella lupljenje lešnikov old school

Kljub temu, da nam ni uspelo odstraniti vseh lupinic iz lešnikov, lešnike stresemo v posodo blenderja in jih zblendamo na zelo fino. Od kar sem lastnik odličnega blenderja Blendtec, ki sem ga predstavil v objavi  Blendtec home blender, je delo veliko lažje, saj se lešniki kar hitro spremnijo v lešnikovo maslo.  Čeprav gre za zares močan blender, nam čisto gladkega masla na bo uspelo dobiti, razen, če blender preforsiramo in blendamo vsaj kako uro. 

Na parni kopeli stopimo temno čokolado in kakavovo maslo, ju zlijemo v posodo blenderja, dodamo žlico kakava in vanilijev ekstrakt ter vse skupaj zblendamo, da dobimo gladko tekočo  lešnikovo čokoladno zmes. 

Nastalo lešnikov čokoladno maso prelijemo v steklen kozarec. Čeprav je najboljša, ko je še topla, pa jo v kozarcu pustimo, da se ohladi, nato pa jo hranimo v dobro zaprtem kozarcu v hladilniku do 14 dni. 

Homemade nutella filling the jar close

Iz zgoraj navedenih sestavin lahko napolnimo pol litrski kozarec, ki po izjavi naše male pupe postane domača nutella. 

Homemade nutella top

Kljub temu, da kozarec hranimo v hladilniku se ne strdi popolno in je še vedno voljna za mazanje na kruh. 

Homemade nutella on bread front
 
Katera pa je vam ljubša? Kupljena ali domača?


13 komentarjev:

  1. Njami, njami! Ko se znebimo alergije na lešnike, definitivno preizkusimo! Ali pa že prej; bomo pa kozarec skrili pred malim. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja alergije so v tem času zares v porastu. Nam jo je nekako uspelo premagati ali pa je bila kombinacija še nečesa kar nismo vedeli.

      Izbriši
  2. Superca!!!! Itak, da domača! Midve sva sicer največkrat sami šefici v kuhinji :), ampak opažam, da kadarkoli sodeluje, vedno bolj tekne. In tale ji bo zagotovo ljubša od moje improvizacije. Če le ne bova prej poglodali vseh lešnikov:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pri nas se nutela je na žlico (bolj mami kot sine), tako da je tole sigurno bolj zdrava varianta ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jaz sem vrjetno edina oseba na svetu, ki res ne mara nutelle. Meni je preveč sladka, okus mi je všeč drugače. Bom poskusil tole z malo majn sladkorja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tale je mogoče že premalo sladka, vendar nam je takšna všeč.

      Izbriši
  5. Pravkar sem jo naredila. Tako njamimastičnega in božanskega namaza pa še nisem naredila :) Super je :) Hvala za recept:) LP, Nina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli. Problem je edino v tem, ker je lahko hitro zmanjka.

      Izbriši
  6. Kar si zgoraj napisal o kuhanju moških, opažam tudi sama, ko malo pogledam naokrog. Jaz sem za to varianto, da oba znata in oba kuhata, sama bi bla zadovoljna, če bi on znal pripraviti kaj dobrega vsaj recimo... enkrat na teden. Pa ni nič íz tega, greva pa na ta račun recimo dvakrat na teden ven kaj pojest, ja... čeprav ni isto, kot če se domače skuha.
    Ta domača nutela je pa čisto po mojem okusu, sigurno ravno prav sladka. Bravo! Pridna je tvoja hčerka.

    OdgovoriIzbriši