torek, 31. marec 2015

Velikonočna slana torta

Velikonočna slana torta odrezani kos

Na vrsti je je še eden izmed Mercatorjevih izzivov v sklopu projekta KuhaM in tokrat v zvezi prihajajočega praznika velika noč

Vsi vedo, da je tradicionalni velikonočni zajtrk večinoma sestavljen iz sestavin, ki so hren, šunka, sir, kuhana jajca, kruh in potica. In kako pripraviti tradicionalni velikonočni zajtrk malo drugače? 

Če bi radi preiskusili velikonočni zajtrk v malo drugačni obliki, bi vam znal biti moj predlog za velikonočno slano torto celo všeč, saj je priprava zelo preprosta in enostavna. 

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, saj takrat kristjani praznujejo Kristusovo vstajenje, in ta praznik je za kristjane praznik veselja in upanja. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, v soboto se blagoslovijo oziroma po domače žegnajo velikonočne jedi, ki se potem pripravijo v nedeljo zjutraj za zajtrk.   

Velikonočna slana torta pečena v pekazu od blizu

Čeprav menim, da je tradicija zelo pomembna, pa je potrebno vsake toliko časa v naša življenja prinesti malo spremembe. Sprememba tradicionalnega velikonočnega zajtrka iz posameznih sestavin povezanih v obliko velikonočne slane torte, je sigurno sprejemljiva sprememba. Čeprav je najboljša še topla, jo lahko uporabite tudi hladno.



Velikonočna slana torta

Velikonočna slana torta naslovna od blizu
 
- 4 jajca
- 150 ml olivnega olja
- 150 ml vina Souvignon ali katerega drugega suhega vina
- 250 g pirine moke
- žlička vinskega kamna
- 100 g dimljenega sira Gauda
- 150 g šunke (jaz sem uporabil dimljenega lososa)
- trdo kuhana jajca 2-4 komade
- sol in poper


Predpriprava:
Najprej skuhamo trdo kuhana jajca. Če še niste nikoli kuhali trdo kuhanih jajc, to lahko storite na dva načina. Vzamete manjšo kozico in vanjo natočite hladno vodo, vanjo previdno vstavite jajca, da so vsa prekrita z vodo in kuhate da voda zavre, nato pa kozico odstavite iz štedilnika in pustite jajca v vodi 8 minut. Drug način pa je, da jajca previdno vstavite v že vrelo vodo in nato kuhate 8 minut. Ko so jajca kuhana in ohlajena jih previdno olupimo oziroma odstranimo lupino.
Šunko in sir narežemo na manjše koščke. 
Podolgovat pekač za peko namastimo in ga obložimo s peki papirjem. Ta varianta se mi vedno najbolje obnese, saj gre slana torta brez posebnega truda ven iz pekača.
Priprava:
Z mešalnikom dobro zmešamo jajca, med mešanjem dolijemo še olje in vino. V nastalo mešanico presejemo moko in vinski kamen.  Vse skupaj dobro zmešamo, nato pa v mešanico stresemo narezano šunko in sir ter solimo in popramo. Tretjino zmesi vlijemo v pekač, vanj postavimo trdo kuhana jajca. V takšen pekač gredo štiri jajca, jaz pa sem tokrat uporabil samo dve. V pekač vlijemo še ostalo maso, tako, da so jajca v celoti prekrita.  
 
Velikonočna slana torta vlivanje v pekač z trdo kuhanimi jajci
 
Peka:
Pečemo v ogreti pečici cca 50 minut na  180 stopinjah. Pečeno je takrat, ko skorjica postane lepo čvrsta in rahlo zapečena. 
 
Pečeno velikonočno slano torto postavimo za nekaj minut na rešetko, da se ohladi, nato pa jo vzamemo iz pekača in pustimo da se hladi dokler se še lahko upiramo njenemu dišečemu vonju. 

Velikonočna slana torta pečena v pekaču z jajčki

Ker je velikonočna slana torta sočna in mehka z ostrim nožem režemo rezine debele cca 1 do 2 cm, ki jih lahko primemo kar v roko in pojemo. 

Ker pa pri velikonočnem zajtrku ne sme manjkati hren, lahko k velikonočni slani torti pripravite hrenov namaz, ki pa ni tako hud, kot če bi pripravili hrenov namaz iz samega hrena. Nekako bi se lahko primerjal s tistima, kjer hren mešamo s smetano ali z jabolki. Moj način pa je takšen, da nariban hren zmešam z žlico ali dvema domačega namaza humus, žlico oljčnega olja in malo soli. Vse skupaj dobro premešamo, da nastane mazav namaz, ki ga lahko namažemo kar na rezine velikonočne slane torte. 
 
Velikonočna slana torta odrezana kosa kjer se vidi jajce
 
Čeprav gre za sestavine, ki jih ne jem več, to še ne pomeni, da ne morem opraviti izziva in velikonočno slano torto ponuditi družinskim članom. 
 
Ostale Mercatorjeve izzive si lahko ogledate na spodnjih povezavah
- izziv o ozimnici, kjer sem predstavil Mini jabolčna pito
- izziv o tradicionalnem slovenskem zajtrku, kjer je bila objava o Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače
- izziv o prazničnih jedeh, kjer sem predstavil Novoletno sladico s penečim vinom in malinami
- izziv o zdravih smoothijih, kjer sem predstavil Smoothi na dan, ter
- izziv o zdravih krofih, kjer sem predstavil Kokosove krofe
- izziv o spomladanskih zavitkih, kjer sem predstavil Spomladanske zavitke



5 komentarjev:

  1. Zanimivega izziva si se lotil. Spominjajo me na pripravo govejih zrezkov, ki se jih možu pripravljala kot jih pripravljal moj ati. Sama jih nisem jedla nikoli :). Ja, vsega se lahko lotimo... In uspelo ti je! Sem prepričana, da marsikdo preizkusi tvoj namig. Jaz ga še ta hip posredujem tašči.
    Bodite lepo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni je torta zelo všeč, in jo zagotovo naredim. Edino bi rabila namig, če lahko s čim zamenjam vino? Končni izdelek ti itak pokažem na ZID-u :)).
    lp, Alma

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lahko ga zamenjaš z mlekom, čeprav je fora ravno v vinu, ki da poseben okus. Z mlekom bo bolj mlečna varianta ;)

      Izbriši
    2. Si pa hiter ;)). Hvala ti!

      Izbriši