sreda, 15. julij 2015

Figurica karateist / How to make karate fighter fondant figurine

Karate fighter fondant figurine blog shot

Po daljšem premoru objav o izdelavi figuric iz sladkorne mase, je danes na vrsti nova objava in sicer postopek izdelave figurice karateista. 

Ta figurica karateista je bila izdelana že precej časa nazaj za mojega sodelavca, ki je takrat na turnirju v Braziliji postal svetovni prvak v karateju. Za osvojeno zlato odličje sem mu takrat izdelal tudi torto Brasil karate champ v barvah brazilske zastave in figurice karateista. 

Postopek izdelave figurice karateista je bil fotografiran že takrat, pa je do danes, žal, ostal v arhivih neobjavljenih fotografij. 

Za izdelavo potrebujemo sladkorno maso v beli, črni in kožni barvi, pisalo z jedilnimi barvami v črni barvi, nož, plastično palčko in čopič z nekaj kapljicami vode.

Ker bo karateist v "špagi" se najprej lotimo izdelave nog. Iz sladkorne mase bele barve  naredimo debelejši svaljek, katerega na obeh straneh malo stanjšamo in na obeh koncih potlačimo. S prsti oblikujemo svaljek tako, da dobi obliko hlač kimona. 

Karate fighter fondant figurine legs kimono

S plastično palčko na sredini zadnje strani naredimo rahlo zarezo, da poudarimo ritnici.

Karate fighter fondant figurine making butt


Nato se lotimo izdelave zgornjega dela kimona. Iz bele mase oblikujemo sorazmerno veliko kroglico.

Karate fighter fondant figurine upper body kimono

Kroglico rahlo sploščimo, spodnji del zravnamo in stranska dela zgladimo, da dobimo obliko zgornjega dela telesa. 

Karate fighter fondant figurine body upper kimono

Ker pri karateistih zgornji del kimona sega/visi  čez hlače, na spodnjem ravnem delu s pritiskom prsta naredimo vdolbino velikosti oziroma debeline prsta. 

Karate fighter fondant figurine lower part of kimono

Stranska dela rahlo zavijamo navzven, da se bosta prilagajala hlačam.

Karate fighter fondant figurine lower part for legs

Z vlažnim čopičem rahlo navlažimo vdolbino in postavimo zgornji del na sredino spodnjega dela in pustimo, da se rahlo osuši in sprime. 

Karate fighter fondant figurine kimono making of

Z nožem iz bele mase odrežemo ozek bel trak mase, ki ga bomo uporabili za ovratnik in ožji trikotnik iz mase kožne barve, s katerim bomo vizualno poudarili prsa. 

Karate fighter fondant figurine collar belt

Z vlažnim čopičem rahlo navlažimo zgornji del po sredini proti hlačam in nanj prilepimo trikotnik kožne barve, tako da je širši del prilepljen že na vratu in sega do pasu. 

Karate fighter fondant figurine neck and chest part

Z vlažnim čopičem rahlo navlažimo robove okrog trikotnika kožne barve in okoli njih prilepimo trak bele barve, da dobimo ovratnik kimona. Zgornji del pustimo tako, da je trak pokonci (ovratnik), spodaj pa en del sega do spodnjega roba, drugi del pa do sredine prs. Tako dobimo izgled oblečenega kimona in rahlo razkritih prsi do vratu.

Karate fighter fondant figurine neck and chest kimono part

Z nožem iz črne mase odrežemo črni trak in naredimo manjšo črno kroglico, ki jo sploščimo.

Karate fighter fondant figurine black belt

S čopičem rahlo navlažimo mesto okrog pasu in nanj prilepimo črn trak in kroglico, da dobimo črni pas na kimonu. 

Karate fighter fondant figurine black belt on kimono

Na vrsti je izdelava glave. Iz mase kožne barve naredimo srednje veliko kroglico, ki jo oblikujemo v rahlo jajčasto obliko. S plastično palčko naredimo rahlo zarezo za usta, s pisalom črne barve, naredimo dve majhni pikici za oči in na sredino prilepimo majhno kroglico kožne barve za nos.

Karate fighter fondant figurine head not attached

S čopičem rahlo navlažimo mesto na vratu in nanj prilepimo glavo ter pustimo, da se sprime in rahlo osuši. 

Karate fighter fondant figurine head on torso

Na vrsti je izdelava stopal. Iz mase kožne barve naredimo dva manjša tanjša svaljka, ki ju na 1/3 dolžine postavimo v pravi kot, na koncu s prtom rahlo sploščimo in z nožem naredimo 4 kratke zareze, da dobimo videz stopal. Za natančnejšo obliku stopal s prsti rahlo oblikujemo stopal do željene oblike. 

Karate fighter fondant figurine feet parts before

S plastično palčko na obeh straneh hlačnic naredimo vdolbino debeline stopal. Luknji rahlo navlažimo in vanju prilepimo stopali, ki sta obrnjeni navzgor, kot pri moški špagi. Pustimo nekaj časa, da se mase sprimejo in rahlo osušijo. 

Karate fighter fondant figurine feet on legs

Na koncu je na vrsti še izdelava rok, ki sem si jo tokrat zamislil v položaju sklenjenih rok kot pri molitvi. Iz bele mase izdelamo dva tanjša svaljaka, ki ju oblikujemo v obliki rokavov kimona, iz kožne barve pa naredimo dva tanjša in krajša svaljka, ki ju na enem koncu s prstom rahlo sploščimo in postavimo v kot 90 stopinj in nožem naredimo 4 zareze za prste. 

Karate fighter fondant figurine hands parts

V bela svaljka naredimo luknjici, ki ju navlažimo, vstavimo roki z dlanema obrnjenima navzgor in pustimo, da se sprime in rahlo osuši. 

Karate fighter fondant figurine hands in prayer position

Na zgornjem delu kimona s čopičem rahlo navlažimo mesto od ram proti srednjem delu trebuha in na navlaženi del namestimo roki karateista, tako da se na trebuhu skleneta in dobimo položaj rok ob molitvi. 

Karate fighter fondant figurine finnished final shot


Figurica Karateista je bila narejena iz sladkorne mase Smartflex Flower, ki se jo lahko kupi v spletni trgovini Dekoracija Sladic.si.
 
Tako, kot vse figurice iz sladkorne mase, naj se tudi ta figurica suši preko noči na hladnem in suhem mestu (ne v hladilniku).

Za ostale vodiče in prikaze izdelave drugih figuric si oglejte zavihek Kako izdelati / How to make. 


4 komentarji:

  1. Uh, noro! Vedno znaš tako sladko presenetiti ljudi okrog sebe!
    Ugibam, kakšno torto si letos zaželi naša princeska. Poprosim za nasvet, če bo zame pretrd oreh:)
    Pozdravčki!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ti že veš, da rad presenečam ;)
    Za nasvet pa verjetno ne bo problem, če bom le vedel ali znal.

    OdgovoriIzbriši