petek, 18. september 2015

Preprosto polnjeni čiliji

Baked cherry bomb chili filled with artichoke and cheesee blog shot

Sezona čilija se nadaljuje v jesen, zato bo na blogu še nekaj objav usmerjenih v te vizualno lepe rastline z barvno privlačnimi plodovi, med katerimi se skrivajo pravi majhni peklenčki. Pozna se, da se je tudi pri nas začel neke vrste čilibum, saj je zaznati čedalje več gojiteljev čilijev, vzgojiteljev in prodajalcev sadik čilijev ter izdelovalcev čili omak in drugih pekočih izdelkov.

Ne bom tajil, da nisem vsaj malo obseden s čiliji in to v vseh pogledih. Letos sem na veliko (kolikor se je le dalo) vzgajal sadike, skrbel za rast rastlin in plodov ter na koncu bil obilno nagrajen z zrelimi plodovi različnih vrst čilijev. Čiliji še vedno cvetijo in nastavljajo nove plodove, zato si želim, da ne bo napovedano vreme ustavilo rast teh plodov. Že v prejšnji objavi o pekoči čili omaki sem obljubil, da bom o tem napisal posebno objavo, pa mi še vedno ni uspelo pregledati vseh fotografij in narediti izbor za objavo, zato danes en zares preprost in hiter recept za preprosto polnjenje čilije. 

Ena izmed najbolj blagih oziroma manj pekočih vrst čilijev ki jih gojim, so čiliji  Cherry bomb. Če jih ne bi nikoli videli, bi vam že ime sugestiralo, da gre verjetno za rdeče obarvane čilije podobne češnjam. Ne bi se motili, saj so res čiliji Cherry bomb rdeče barve, izgledajo pa kot malo večje češnje.  Cherry bomb  spadajo v rod Capsicum Annuum, kamor spada tudi paprika, ki sploh ni pekoča, vendar pa so Charry bomb malo pekoči z 2.500 do 5.000 scovillov. Zelo so primerni za polnjenje, zato jih največkrat vidimo polnjene z bakalrjem, mozzarelo, drugimi siri in največkrat vložene.  

Cherry bomb chili fresh

Cherry bomb čiliji niso edini, ki jih lahko polnimo, saj je še veliko drugih vrst primernih za polnjene, ki poskrbi, da čiliji niso tako pekoči. V objavi Jalapeno tapas sem predstavil polnitev za čilije vrste Jalapeno, ki vzame malo več časa, tokrat pa zelo zelo preprosta polnitev, sploh za tiste ki so ljubitelji artičok in sira.

Cherry bomb chili focus on trio

Polnitev iz artičok in sira je nastala čisto naključno in po trenutni inspiraciji, saj je bilo treba obrati že zrele plodove, da lahko rastlina nadaljuje z vzgojo novih plodov.  Po obiranju in pregledu sestavin, ki sem jih imel doma, se je lučka (žarnica) v glavi prižgala, ko sem zagledal kozarec vloženih artičok.  Pomislil sem - mešanica vloženih artičok in veganskega sira bo pa ja dobra, a ne? Nisem se motil, saj je nastala sladko kiselkasta mešanica, ki oblaži pekočino čilijev. 


Preprosto polnjeni čiliji - Cherry bomb


Baked cherry bomb chili filled with artichoke and cheesee center focus recipe shot

- 20 čilijev vrste Cherry bomb
- pol kozarčka vloženih artičok
- 50 gramov sira (uporabljam veganski sir Violife Mozzarella)

Čilije operemo, z ostrim nožem odrežemo malce pod pecljem ter z majhno žličko izdolbemo in odstranimo semena iz notranjosti. Če želite, da bodo čiliji zelo malo pekoči, se potrudite in odstranite vsa semena in belo membrano, ki drži semena, saj se v njih skriva največji del kapsaicina, ki je snov zaradi katere so čiliji pekoči. 


V mikserju na kratko zmiksajmo odcejene vložene artičoke in sir, da nastane srednje gosta pasta. 

Artichoke and cheese in blander

S pomočjo žličke z nastalo artičokino maso napolnimo čilije, pokrijemo z odrezanim delom s pecljem ter postavimo v ognjevarno posodo. 

Cherry bomb chili filled with artichoke and cheese

Pečemo v ogreti pečici 10 minut na 250 stopinjah, da se čiliji prepečejo in da se sir stopi ter skupaj z artičokami malce zapeče.

Baked cherry bomb chili filled with artichoke and cheesee baked from the owen

Lahko jih jemo same ali pa kot priloga kosilu. 

Če doma nimate te vrste čilija, lashko s tem polnilom vseeno napolnite tudi druge vrste čilija, lahko pa se ob sobotah napotite na Ljubljansko tržnico in pri GospoDARju sonca med drugimi čiliji poiščete te čilije vrste Cherry bomb. 

NAGRAJENEC GIVEAWAY-a

Niste zamudili objave in tudi jaz nisem pozabil na nagradico. Sedaj se že ponavljam, vendar mi je trenutno najbljižji tisti rek "So much to do, so little time!". Ampak ne bomo jamrali in gremo rajši k razglasitvi.

Tokrat je bilo kar nakaj komentarjev na blogu in na FB profilu. Pozabil sem napisati, da naj tisti, ki na blogu komentirate kot anonimni, vsaj pripišete neko razpoznavno ime, da bo lažje ugotoviti, kdo to je. Kljub temu so bili vsi komentarji in všečki v skodelici žrebanja, kjer je tokrat naša tamala izbrala listek s komentarjem, ki ga je napisal  DuleZ.

komentar DuleZ

DuleZ prosim, da mi se javiš na elektronski naslov (kontakt), da urediva z omakco. Vsem ostalim pa se zahvaljujem za sodelovanje in veliko sreče v novem giveawayu, ki bo kmalu.



4 komentarji:

  1. Do sem diši!!! Ugibam, če jih najdem na naši tržnici...Takoooooooooooo mikavni so!!!!
    Duletu pa čestitke! To bo hudo veselje v kuhinji oz. jedilnici :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upam, da jih res kje najdeš. Sem pa opazil, da čedalje več kmetov oziroma pridelovalcev zelenjave goji čilije, ki so sedja zelo IN.

      Izbriši
    2. Danilo, jih nisem kljub navdušenosti :)
      Sem pa kar pri svoji branjevki kupila ene na videz podobne bombice, sladki feferončki... pa bom poskusila jutri. Artičok še nimamo:)

      Pozdravčki!

      Izbriši
  2. Kako jih pa potem konzerviraš? Nisem zasledil v tvojem tekstu.

    OdgovoriIzbriši