sreda, 16. december 2015

Rumena čili omaka

Yellow chili sauce single bottle with chili

Še ena izmed letošnjih pridobitev, je več omak iz čilijev rumene barve. Letos sem že veliko pisal o različnih receptih (Hruškova marmelada s čilijem, Čili ajvar, Pikantna sol, Slivova marmelada s čilijem in rumom in različne pekoče čili omake), kjer sem iz čilijev, katere sem sam vzgojil na terasi, pripravil različne pripravke, omake in pikantne marmelade za letošnjo ozimnico. Tokrat še ena izmed čili omak in sicer pekoča rumena čili omaka, ki je tokrat narejena po drugačnem postopku, ki je  bolj primeren za kuhanje čili omak v stanovanju. 

Yellow beni highland chili


Skoraj v vsaki objavi o pripravi čili omak sem pisal in priporočal, da je bolje, da tega ne počnete v stanovanju. Pri kuhanju čili omak se pri praženju čilijev s čebulo in česnom, sprošča močan vonj in para, ki poskrbita, da se začneš močno solziti in te dobesedno začneta dušiti. Po nekaj takšnih seansah v kuhinji, sem začel prakticirati, da med kuhanjem omak uporabljam kar potapljaško masko, katera te vsaj malo zaščiti. Mogoče se je sedaj komu narisal nasmešek na obrazu, ko si predstavlja moškega v kuhinji s potapljaško masko.  Verjetno bi me takoj razumel zakaj maska, če bi tudi sam enkrat probal kuhati čili omako v stanovanju. No, pa sem odkril eno majhno skrivnost, ki je bila nekaj časa skrita ;)

Yellow chili sauce 3 bottles on chili

Pri pripravi pekoče rumene čili omake, sem uporabil malce drugačno pripravo oziroma izvedbo, pri kateri pa tudi vi ne boste potrebovali maske. Gre se zato, da se tokrat vse sestavine pred kuhanjem zblendajo /zmiksajo v zelo fino omako, katero potem skuhamo. Pri tem se veliko manje vonja čili in je kuhanje takšne omake veliko bolj znosno v stanovanju. 

Pekoča rumena čili omaka


Yellow chili sauce 5 bottles with chili

- 300 g čilijev Bhut jolokia yellow (lahko tudi kakšne druge sorte)
- 2 srebrni čebuli - srednje veliki
- 4 stroki česna
- 4 rumeni paradižniki (cca 350 g)
- žlička soli
- 200 ml jabolčnega kisa
- sok ene limete

OPOZORILO!!!!
- priporočljivo je  izbrati visok lonec, da pri kuhanju omake le ta ne škropi okrog. To je bolj važno za tiste, ki imajo doma domače ljubljenčke ali mlajše otroke, ki zvedavo želijo poskusiti rumene pikice na tleh ali kje drugje. Jim ne privoščim takšne avanture.
- pri rezanju čilijev uporabljajte rokavice, saj je zelo neprijetno, če se s takimi rokami pomencate po očeh ali pa po katerem drugem občutljivem delu telesa. Če pa se lotite rezanja čilijev brez rokavic, vam pomaga to, da si po končanem rezanju roke namastite z oljem (ni važno kakšno olje), malce podrgnete po prstih, ki so bili v stiku s čiliji, nato pa vse skupaj dobro operete pod vročo vodo. Olje poskrbi, da se večina pekočine - capsiacina, odstrani iz prstov in rok. 
Priprava domače čili omake
Pripravite si blender/mikser, ki naj bo dovolj močan in z veliko posodo, da bo lahko vse sestavine zmiksal v gladko tekočo maso. Pri nas uporabljamo neuničljivi mikser/blender Blendtec home blender, ki to nalogo opravi z lahkoto.
Najprej operemo čilije, ki jim odstranimo peclje in jih nato v mikserju kar cele zmiksamo. Ko iz čilijev nastane gosta čili masa, v mikser dodamo nasekljano čebulo, česen in večje kose narezanega paradižnika. Vse skupaj zmiksamo na zelo fino, da dobimo gladko tekočo maso. 
Nastalo maso prelijemo v večji lonec, kjer na srednji temperaturi počasi kuhamo 40 minut, da omaka počasi vre. Med kuhanjem večkrat premešamo, da se omaka ne prime dna. Nato dodamo sol, jabolčni kis in limetin sok ter kuhamo še 30 minut, da se vse sestavine prekuhajo in omaka postane malce gostejša, vendar še vedno tekoča.
V času kuhanja rumene čili omake si pripravimo ogrete in sterilizirane stekleničke. Jaz stekleničke stereliziram kar v sterilizatorju za otroške flaške (ki ga prej nikoli nisem uporabljal, vedel pa sem, da nam bo enkrat prišel prav), kar se omenil že v objavi o pripravi Limoninega sirupa.
Z vročo omako napolnimo ogrete stekleničke do vrha in  jih dobro zapremo. Še vroče stekleničke zavijemo v toplo odejo in spravimo v škatlo (najbolj je kar plastična hladilna torba), da se počasi ohlajajo do naslednjega dne.  
Yellow chili sauce bottles between chili
Tako pripravljena pekoča rumena čili omaka ne potrebujo nobenih umetnih konzervansov in zdrži v temnem in hladnem prostoru vsaj eno leto (preverjeno z lanskimi omakami). Po odprtju stekleničke pa le-to hranimo v hladilniku.

12 komentarjev:

  1. Spominja na jesen... in ogreje kakšen siv zimski dan... Dobro ogreje:)
    Res posrečeno tole z masko... ti že veš. Krasna pa je...
    Bodite lepo in toplo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Čili nebesa :) Mojemu bi se zmešalo, če bi videl kaj vse narediš. Je nor na čili in vse povezano z njim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. goga nikoli ni prepozno, da se začne baviti z vzgojo čilija, ker čiliji so res ene izmed najbolj odpornih rastlin in se moraš res potruditi, da ti ne uspejo ;) Iz čilijev se pa res da narediti skoraj vse.

      Izbriši
    2. Jih gojiva čez poletje, ker imava prostor samo na balkonu. Letos oz zdaj že lani sva imela Bird's eye in še enega No name (sva dobila sadiko, tako da nimam pojma kaj je za en). To je bolj za njegove lušte, jaz nisem ljubitelj pekočega :)

      Izbriši
    3. Tudi pri nas na začetku moja ni bila navdušena. S časom je iz manj pekočih omakc prešla že na srednje pekoče in smo že tam, da gre skoraj v vsako jed čili. Si misliš - pire krompir s čilijem - zakon;)

      Izbriši
  3. Ok. Mogoce mimo vprasanje. Se ne cuti kis na tako kolicino? 2Dcl na 600g je kar. Sicer pa pohvale za recepte. Zdaj bomo pridno kuhali. Sam bom probal za zeno Habanero Yellow,ananas in ingver pikico. Plus rumen paradiznik. Na slabo kilo mase bom dal 1dcl domacega kisa. In 150/200g rjavega sladkorja. Upam da uspe. :-) Hvala se enkrat za navdih.

    OdgovoriIzbriši
  4. Sebastjan, še enkrat sem pozen z odgovorom ;) Kis se itak prekuha in ga na koncu ni za čutiti. V zadnjem času sem pri prebiranju raznih objav velikh gojiteljev čilijev ravno ugotovil, da je potrebno omaki zbiti PH pod 4 in zato dajejo v omake večje količine kisa. Jaz sedaj mojim omakam merim PH z lakmus lističi in so vse pod 4. Če ima omaka vrednost PH pod 4 je veliko dalj časa obstojna, se ne pokvari in ne zavre.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odgovori
    1. Stenko v Trzinu. Te z ravnim vratom so označene kot Liker, tiste z malo bolj zaobljenim vratom pa kot Viski. Flaška pa je cca 14 do 16 centov, odvistno od oblike.

      Izbriši
  6. Pozdravljen,
    sem poskušal sam doma, vendar je omaka tako gosta, da ko obrnem flaško, se ne premakne nikamor :) Vse skupaj je bolj podobno ajvarju kot pa omaki.
    Kaj bi lahko bil razlog? Sestavine so bile iste, samo da sem polovico čilijev nadomestil z navadno rumeno papriko. Sumim, da bi lahko bil razlog, da sem omaka kuhal predolgo ali na prevelikem ognju, čeprav sem upošteval postopek iz recepta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se opravičujem za pozen odogovor. Najbolj važna stvar je to, da je omaka res zelo na fino zmiksana. Včasih je trba s slabšim blenderjem dalj časa blendar, da pride res fina omakca. Če imate slab blender, je priproročljivo omako po miksanju še prepasirati skozi drobno sito. Omaka se zgosti zaradi semen, ki se ne zmiksajo dovolj in potem tudi med kuhanjem čisto ne razpadejo in ostanejo v majhnih koščkih. To s pasiranjem prakticiram sedaj tudi sam, da dobim zares zelo fino in gladko omakco.

      Izbriši