četrtek, 14. januar 2016

Hladna ješprenova solata

Cold pot barley salad peppers onion cucumber parsley blog shot

Hladne solate so odlična izbira in v zadnjem času precej popularne jedi, saj so enostavne za pripravo, lahko jih postrežemo takoj ali pa jih hranimo v hladilniku za naslednji dan, lahko pa jih pripravimo za malico v službi. Že dolgo nisem  pisal ravno o zdravih malicah v službi, zato je ravno pravšnji trenutek za nekaj pisanega in svežega kot je hladna ješprenova solata

Cold pot barley salad peppers onion cucumber parsley focus in

Malice v službah so ena tistih kategorij, o kateri se v zadnjem času zelo veliko piše in razpravlja. Verjetno se je velika večina zaposlenih že naveličala za malico pojesti sendvič, rogljiček, hitro prehrano, kot so burek, kebab ali pico, za malice v gostinskih lokalih, pa nam itak zmanjkuje denarja. Po spremljanju spleta opažam, da si že veliko znancev pripravlja malice doma in jih nato nosi s seboj v službo. Za dobro in zdravo jed, ki je lahko tudi kot malica v službi ne rabiš veliko časa, ne rabiš nekih posebnih sestavin, večinoma pobereš iz hladilnika kar je ostalo in vse skupaj združiš v preprosto jed. Nekaj predlogov za malice v službi sem že objavil v objavah malice v službah, kvinoja z zelenjavo - tortice za malico, špinačna pita brez testa, spomladanska kvinojina solata, testeninska solata s šparglji in češnjevcemspomladanska solata z mlado špinačo, rukolo in suhimi paradižniki, mediteranska solata s kvinojo in bulgurjem in  zelenjavne ajdove tortice brez glutena, ki so še vedno popularne.

Red and yellow pepper, cucumber, red onion and parsley chopped focus in the middle

Ker pa vedno rad eksperimentiram, pa si zadnje čase pripravljam različne hladne solate v katerih uporabljam žita, ki so nekoliko pozabljena vnedar pa nič manj vredna od ostalih. Eno izmed njih je ječmen, ki ko ga olupimo in obdelamo spremeni ime v ješprenj. Ječmen je zaradi velike vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin zelo pomemben v prehrani, poleg tega je bogat z vitamini B in E ter zmanjšuje holesterol v krvi.  V večji meri se ječmen uporablja pri izdelavi piva in viskija, v manjši meri pa za človekovo prehrano. Večina ješprenj pozna samo iz znane slovenske narodne jedi ričet, katerega nekateri ne marajo. Kje drugje bi ješprenj še uporabili  jim ni znano, zato je ješprenj velikokrat spregledan izdelek v trgovinah. Upam, da mi vas bo uspelo s tem receptom za hladno ješprenovo solato prepričati, da tudi vi naslednjič v trgovini kupite vsaj en zavojček tega žita. 

Cold pot barley salad peppers onion cucumber parsley before mixing

Hladna ješprenova solata


Cold pot barley salad peppers onion cucumber parsley in a bowl

- 250 g ješprena 
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča čebula
- 1 kumara
- šop peteršilja
- sol, poper
- limeta in 0,5 dcl oljčnega olja

Ješprenj speremo pod tekočo vodo in ga  kuhamo 35-40 minut v slani vodi. Po kuhanju ga odcedimo v cedilniku in pustimo, da se ohladi. Ješprenj se lahko namoči čez noč, da je kasneje hitreje kuham (25-30 minut), vendar gre tudi brez namakanja. Razlika je v tem, da tisti, ki ni bil namočen ima bolj svetlo barvo po kuhanjo, pri namočenem se barva spremeni in po kuhanju postane rahlo sivkast. 

Pot barley coocked no soaked

Paprike operemo in narežemo na majhne kocke, podobno  kot tehnika rezanja Brunoise, kjer naj bi bili vsi koščki enako veliki. Doma vam ni treba biti tako natančni in pikolovski, za kakšno prezentacijo, pa je lepše, če so vse sestavine enake velikosti, saj potem cela jed izgleda lepše.
Čebulo olupimo in narežemo na enako velike koščke.
Kumarico ostrgamo, jo narežemo na četrtine in odrežemo sredininski del s koščicami (filiranje kumaric), nato pa jo narežemo na majhne koščke kot čebulo in papriki. 

Red and yellow pepper, cucumber, red onion and parsley brunoise

V posodi zmešamo kuhan in ohlajen ješprenj, koščke paprik, kumare in čebule, natrgamo/nasekljamo nekaj lističev peteršilja, dobro solimo in popramo ter prelijemo z dobrim domačim oljčnim oljem in izstisnemo sok ene limete. Vse skupaj dobro premešamo.
Cold pot barley salad peppers onion cucumber parsley infront before mixing

Cold pot barley salad peppers onion cucumber parsley sprinkel with olive oil and lime

Hladno ješprenovo solato lahko postrežemo takoj ali pa jo shranimo v dobro zaprto posodo v hladilnik, ter jo naslednji dan uporabimo kot malico. Za še boljšo popestritev lahko solato potresete z malo čilijevega prahu ali pa s katero izmed pokočih čili omakic. Po malici se prileže še kakšen kos sadja kot je pomaranča ali jabolko, ki pogasi pekočino čilija.

Le kdo se lahko upre tako barvno pisani, preprosti in sveži zdravi hladni jašprenovi solati. 

Cold pot barley salad peppers onion cucumber parsley half of the bowl

Tokratni recept je bil pripravljen za Mercatorjev projekt KuhaM, kjer je združeno več slovenskih blogerjev, ki ustvarjamo nove okuse ali pa eksperimentiramo z že znanimi recepti. Najdete nas na spletni strani KuhaM.  Tokratni projekt je bil v sklopu izziva pisano in sveže.
KuhaM Mercator
 

8 komentarjev:

  1. Zelo lep in okusen recept, čisto po mojem okusu. Krasna solatka.

    OdgovoriIzbriši
  2. Danilo, hvalaaaaaaaaaa! Takšna mavrica na krožniku... Meni pa se že sline cedijo po mojem čipsu. Joj, čisto me je letošnjo zimo zasvojil 'De ritt' in potem moja čokolada za desert. Še sreča, da popoldan kuham... evo, pa imam nov motiv. Thanx!

    OdgovoriIzbriši
  3. Recept, ki kar vabi, da se ga preizkusi. To bo moja jutrišnja malica :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmmm, to pa mi res naredi lušte. Bom preizkusila še danes!
    Visit me-->http://naturallymarcela.blogspot.si/2016/01/face-care.html

    OdgovoriIzbriši
  5. Čudoviti, domiselni recepti! Ni mi pa jasno, čemu dodajati čili in ga zatem "gasiti" z nasekljanim jabolkom. Čilija NE MARAM! GRRRR! Verjetno je pa to stvar mojega okusa...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najprej havla MilanJ za pohvalo. Ni mi pa jasno, kje si našel čili in gašenje z jabolkom ;)

      Izbriši
  6. Heya just wanted to giive you a quick heads up and let
    you know a few of thhe images aren’t loading properly.
    I’m not sre why but I think its a linkinng issue.
    I’ve tried it in two different web browsers and both show tthe same outcome.안마

    OdgovoriIzbriši