petek, 29. junij 2012

Omega 8006 in mletje pšenice

Sokovnik Omega 8006 čaka na svoj najzahtevnejši preizkus.
Kot sem obljubil blogerki with passion by kras, sem naredil preizkus, če je možno s sokovnikom Omega 8006 zmleti žita v moko. Kljub vsemu, da je tale moj strojček zmožen veliko opravil, pa je mletje žit v moko prezahtevno oziroma nemogoče. Preizkus je potekal tako, da sem vzel približno pol kilograma bio pšenice, katero uporabljam pri gojenju pšenične trave in jo poskušal zmleti. Vključil sem mašino in vanjo po žličkah trosil pšenična zrna. Že zvoki, ki so prihajali iz polža in nastavka za mletje, niso bili prijetni in so zveneli kot neuspeh. V zbiralno posodo so začela padati prva zdrobljena žita, vendar pa so bila samo na grobo zdrobljena in jih ne bi bilo mogoče uporabiti kot moko. Ko sem videl, da to ne bo šlo, sem ta zdrobljena zrna še enkrat spustil čez strojček, vendar pa se niso nič bolj zmlela kot prvič. 

Kot v stilu Mythbusters, je tale mit ovržen: Omega 8006 ne more zmleti žit v moko!!!. 

Zdrobljena zrna pšenice po drugem "mletju".


4 komentarji:

  1. Hvala, ker si naredil ta poizkus z mletjem zrnja.
    Zaenkrat bom uporabila kar star mlinček za kavo, mislim, da bi bil dober tudi tisti star ročni, za manjše količine. Če ne, je pa že na seznamu pravi mlinček za žita, kdaj pride na vrsto, pa še ne vem.

    OdgovoriIzbriši
  2. V bistvu je tudi mene to zanimalo, vendar pa je preveč razmaka med polžem in nastavkom za mletje, da se bolj fino ne da zmleti zrnja.

    OdgovoriIzbriši
  3. A tale Omega 8006 je nek ful hud sokovnik? Jaz nimam pojma o sokovnikih...:) Izgleda že tak power "ranger" :).

    OdgovoriIzbriši
  4. Najboljša stvar, ki sem jo kupil to leto. Predstavitev sem objavil nekaj mesecev nazaj, sam verjetno si že videla.

    OdgovoriIzbriši