nedelja, 24. junij 2012

Pesto iz vijolične bazilike z domačimi pirinimi rezanci

Pesto iz vijolične bazilike z domačimi pirinimi rezanci.
Vijolična bazilika ni tako razširjena in znana kot zelena, katero skoraj vsi poznajo. Na srečo sem na glavni tržnici v Ljubljani našel mamco, katera me zalaga z najrazličnejšimi zelišči in dišavnicami. Ker sem bil tudi to soboto zelo zgoden, mi je uspelo poleg celega kupa poprove mete dobiti še šopek vijolične bazilike. Kaj pa naj bi drugega naredil iz nje, kot pesto za testenine. Prav tako pa bom tokrat predstavil še izdelavo domačih pirinih širokih rezancev s pomočjo sokovnika Omega 8006.

Začel sem z izdelavo pirinega testa za testenine. Testo sem delal brez jajc, tako, da sem uporabil 500 gramov pirine moke, 2 žlici domačega oljčnega olja in 1,5 dcl vode. S pomočjo teh sestavin sem krepil mišice in zgnetel  lepo kepo pirinega testa, katerega sem zavil v folijo in dal za pol ure v hladilnik. 

Testo iz pirine moke, vode in oljčnega olja.
Med časom, ko se je testo hladilo, sem se lotil izdelave pesta. Tudi tukaj sem krepil krepil mišice ter ugotovil, da si moram nabaviti večji terilnik (možnar). Pesto je bil izdelan iz:

- šopek listov vijolične bazilike (listov je bilo okoli 20 do 25)
- 30 gramov pinjol
- 5 strokov česna (za nekatere bo tole verjetno preveč)
- nariban trdi kozji sir
- groba sol
- oljčno olje

Del sestavin in premajhen terilnik ;)
Listi vijolične bazilike.
Po nekaj minutah je nastal pesto, ki pa ni bil več vijoličen, saj so listi v terilniku med trenjem in stiskanjem spremenili barvo v črno-rjavo.

Pesto iz vijolične bazilike, pinjol, česna, kozjega sira, grobe soli  in oljčnega olja.
Prišel je čas, da  sokovnik Omega 8006 pokaže, da ni samo sokovnik, ampak prava mašina za izdelavo testenin. Med nastavki, ki so zraven sokovnika, sem izbral nastavek za široke rezance. Testo sem vzel iz hladilnika, ga ročno zvaljal v krajše svaljke in začel z izdelavo testenin.  Iz naslednjih nekaj slik bo v grobem razvidno, kako nastajajo pirini rezanci. 

Pripravljen teren za testenine (papir za peko, da se ne primejo na površino).



Ko je zmanjkalo testa in je bil papir poln testenin, sem v loncu zavrel vodo, jo rahlo solil in "frišne" pirine rezance kuhal 4 minute. Testenine sem odcedil, splahnil z mrzlo vodo in jih serviral na krožnik z pestom iz vijolične bazilike, čez pa naribal še malo trdega kozjega sira. 



Porcije so bile spet obilne, ampak kot je pri nas v navadi, ni nič ostalo, saj smo zmazali prav vse.

Ste že kdaj poskušali izdelati domače testenine?

10 komentarjev:

  1. Kakšen dober stroj!! Jaz imam strojček (ročni) za testenine, kupil mi ga je moj dragi, toda nisem ga še uporabila.. dobro, v tem trenutku sem si obljubila, da ga preizkušam v prav bližnji bodočnosti. Če ne bom zadovoljna, bom navijala za takega,kot ga imaš ti.
    Odlični pirini rezanci, pa še s pestom iz rdeče bazilike... in parmezan. Rdeča bazilika je dosti bolj aromatična od zelene. Jaz sem jo imela celo zimo na oknu, takole za uporabit kakšen listek, nekaj celih listkov sem dala v škatlico in zamrznit. Super!

    OdgovoriIzbriši
  2. ...ops, nariban kozji sir. porcije so par res velike, take z užitkom poje moj dragi.

    OdgovoriIzbriši
  3. ... še nekaj sem pozabila, sprašuješ, če delamo kdaj domače testenine. Včasih naredim široke rezance ali pa tiste prav na tanko narezane za v juho. Imam pa močno željo delat testenine sama doma, ker lahko uporabim tako moke po moji želji.

    OdgovoriIzbriši
  4. Saj porcije sem začel nekoliko zmanjševat, vendar mi vedno ne uspe in me zanese pri izdelavi, potem pa so spet polni krožniki.
    Omega 8006 pa je res tak stroj, da ga lahko vikaš. Od sočenja, do izdelave testenin in do mletja različnih vrst oreščkov, ki jih uporabljam pri peki. Ni lepšega, ko nasuješ celo vrečko mandljev (200 gramov) in so brez matranja zmleti v 30 sekundah.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ali bi tale mega stroj zmlel tudi različna zrnja v moko?

    OdgovoriIzbriši
  6. Žitaric še nisem poskusil mlet in tudi ne vem, kako na fino bi se zmlelo. Vem da oreščke z enim mletjem zmelje tako, kot da bi jih kupil v trgovini. Bom pa opravil preizkus, ker imam doma še pol kile pšenice, za pšenično travo, pa bom poročal, kako fino se zmelje.

    OdgovoriIzbriši
  7. uh, tale strojček je pa pravi veliki pomočnik :)

    ja, kar se testenin tiče...odkar jih sama delam, mi na kraj pameti ne pride, da bi jih kupovala. ni ga čez domače. je pa res da moram imet presneto voljo, da jih oblikujem še kako drugače kot v obliki rezancev..od ozkih do najbolj širokih :)

    fajn blog!

    OdgovoriIzbriši
  8. Tudi pri nas bodo sedaj večkrat domače testenine. Drugače pa hvala za pohvalo in jo kar takoj vračam, saj je tudi tvoj blog zelo fajn.

    OdgovoriIzbriši
  9. Waw super testenince, danes sem se jih prvič lotla in so super uspele ;)
    Pa hvala za predstavitev Omega juicerja res je super. Vaša predstavitev me je prepričala v nakup in sedaj ga ne menjam za nič na svetu. Res je zakon!

    OdgovoriIzbriši
  10. Me veseli, da sem nekomu pomagal pri odločitvi za nakup. Omega je res zakon! Pri nas je še vedno vsak dan v pogonu, tako, da vsako jutro začnemo z sadno zelenjavnim sokom.

    OdgovoriIzbriši